Público
Público

18 banquers acumulen més de 225 milions en la seva particular guardiola de pensions

Els diners acumulat, que forma part de la retribució dels consellers de la banca, donaria per sufragar durant tot un any 16.000 pensions de la Seguretat Social

D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Ana Botín (Santander), Ángel Ron (Popular), Antonio Massanell Lavilla (Caixabank), Carlos Torres (BBVA), Francisco Aparicio Valls (Popular), Francisco Gómez Martín (Popular), Gonzalo Gortázar (Caixabank), Jaume Guardiola (Sabadell), Joan Llonch (Sabadell), José María Arias Mosquera (Popular), Josep Oliú (Sabadell), Matías Rodríguez Inciarte (Santander), Roberto Higuera (Popular), i Rodrigo Echenique (Santander). EFE/REUTERS

vicente clavero

Els consellers dels grans bancs espanyols tenien acumulats en els seus fons de pensions més de 225 milions d'euros a 31 de desembre de 2016. Aquests fons, de caràcter individual, es nodreixen de les quantitats que aporten any a any les mateixes entitats com a part de la remuneració dels seus administradors. El més quantiós és el de Matías Rodríguez Inciarte, vicepresident del Santander, amb 48 milions, gairebé una quarta part del total.

Dels sis principals bancs, només Bankia no inclou els fons de pensions entre els conceptes retributius dels membres del seu consell d'administració. Els altres cinc (Santander, BBVA, Caixabank, Sabadell i Popular) sí que ho fan, encara que amb diferents graus d'intensitat. Els seus beneficiaris són, normalment, els consellers executius (amb funcions de gestió) i el dret a cobrar les quantitats acumulades neix quan arriben a l'edat legal de jubilació.

Això explica, per exemple, que Francisco González, president del BBVA, de 72 anys, ja no figuri en la relació de consellers que tenen dret a una pensió a càrrec del banc, malgrat seguir en actiu. Quan va complir 65, els prop de 80 milions d'euros del seu fons es van transformar en una assegurança, de la qual podrà disposar lliurement en el moment en què deixi el càrrec.

Per contra, hi ha exconsellers dels cinc majors bancs espanyols que conserven el dret a la pensió, però no poden cobrar-la perquè no han arribat a l'edat prevista. Entre tots acumulen 239.600.000 euros, addicionals als 225 milions corresponents als consellers actuals.

Aquests últims són 18: quatre del Santander, dos del BBVA, dos de Caixabank, cinc del Sabadell i cinc del Popular. Segons els últims informes sobre govern corporatiu en poder de la CNMV, el 31 de desembre, l'entitat presidida per Ana Botín tenia dotats 120.800.000 euros, dels quals 43,1 li pertanyen a ella. Li seguia, curiosament, un banc que travessa seriosos problemes, el Popular, amb 38,5 milions.

Els fons de pensions són independents d'altres conceptes retributius, com els pagaments en efectiu o en accions que solen rebre els consellers de la gran banca. Només el 2016, es van repartir en total més de 93 milions d'euros. La retribució per càpita dels presidents va ser de 3,7 milions, 140 vegades el salari mitjà dels treballadors espanyols.

Com la pensió mitjana de jubilació de la Seguretat Social supera per poc els 14.000 euros anuals, els 225 milions que acumulen aquests 18 banquers servirien per sufragar-ne més de 16.000 durant tot un exercici.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?