Público
Público

CRISI DE GOVERN Puigdemont assegura que els consellers cessats "han fet un pas al costat" 

Jordi Turull es fa càrrec de Presidència, Joaquim Forn d'Interior i Clara Ponsatí d'Ensenyament

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras expliquen la remodelació del seu govern

PÚBLIC

La crisi del Govern català afecta finalment a tres departaments: Presidència, Interior i Ensenyament.

Jordi Turull, president del grup parlamentari Junts pel Sí, substitueix Neus Munté com a portaveu de l'Executiu.

Joaquim Forn, ma dreta fins ara de Xavier Trias a l'Ajuntament de Barcelona, es fa càrrec del departament d'Interior, que es trobava sota el control de Jordi Jané.

I l'economista i membre del secretariat de l'Assemblea Nacional Catalana, Clara Ponsatí, substitueix Meritxell Ruiz.

Es produeix també, com estava previst, el relleu d'una quarta persona amb responsabilitats a l'equip de Puigdemont. Víctor Cullell entra com a secretari del Govern en substitució de Joan Vidal de Ciurana.

Carles Puigdemont prescindeix així dels càrrecs, que com l'ex-conseller d'Empresa, Jordi Baiget, va manifestar dubtes sobre el que havia de ser la jornada de l'1 d'octubre. Ha assegurat, però, que ell no ha cessat a ningú i que han estat ells els que "han fet un pas al costat". "Motius pel cessament, cap ni un. Motius per l'agraïment, tots", ha dit el President al mateix temps que elogiava la seva tasca.

"S'acaba legislatura autonòmica"

Puigdemont, que ha comparegut sal costat del Vicepresident Oriol Junqueras, per explicar la remodelació de l'Executiu català, realitzada per encarar el referèndum d'autodeterminació, ha insistit en el caràcter extraordinari de l'actual legislatura, que "acabarà també de manera extraordinària". "Aquesta legislatura autonòmica s'acaba el dia 1 d'octubre", ha reiterat. "El dia 2 començarà una nova etapa", "autonómica o d'inici d'un camí com a Estat independent". "Ho decidiran els catalans", ha assegurat.

El President ha justificat els canvis dient que el Govern de la Generalitat en si mateix "és la primera de les garanties" i que tots els consellers comparteixen la "convicció" de la necessitat del referèndum.

Ha agraït "la lleialtat i la honorabilitat" dels consellers sortints, assegurant que "el seu compromís perdura" i també ha donat les gràcies als substituts, perquè ara assumeixen tota la responsabilitat i ara cal  "coratge, valentia i lleialtat". "No han posat condicions", ha precisat.

El Vicepresident Junqueras ha volgut emfasitzar la idea de la unitat del Govern, dient que no hi ha consellers del PDeCAT i d'ERC, sinó "consellers de Catalunya" que han de fer la seva feina "conscients de les enormes dificultats" que posarà l'Estat, "convencionals i no convencionals".

En roda de premsa se li ha preguntat pel futur de les pensions, a partir de l'1 d'octubre, i ha contestat que l'Estat ha liquidat el fons de reserva de la Seguretat Social" i que el govern de la Generalitat "s'ha convertit en el principal baluart en defensa dels drets socials".

El departament de Junqueras assumeix la responsabilitat sobre "processos electorals", però en quant a la forma de procedir respecte l'1 d'Octubre, ell mateix ha afirmat que "tots els membres del Govern actuaran conjuntament i signaran conjuntament". 

Junqueras i Puigdemont també han volgut en aquesta compareixença sortir al pas de les interpretacions de la crisi com a simptoma de les discrepàncies que hi puguin haver entre PDeCAT i ERC o entre govern i PDeCAT.

Junqueras ha fet l'elogi del PDeCAT, dient que és "un partit importantíssim per Catalunya i que tots hem de ser conscients dels esforços que fan des de tots els àmbits". Puigdemont, per la seva banda, ha afirmat que totes les decisions en relació al referèndum les ha pres el Govern, però que "no hi ha divorci entre Govern i partit".


¿Te ha resultado interesante esta noticia?