Público
Público

REFERENDUM CATALUNYA Puigdemont: "Un cop d'estat seria prohibir les urnes del referèndum"

"Segur que les coses canvien a partir de l'1-O, m'atreveixo a dir, sigui quin sigui el resultat", ha dit aquest dilluns el president de la Generalitat.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el Premi Nobel de la Pau 2015, Ahmed Galai al Palau de la Generalitat. EFE/Toni Albir

agències

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest dilluns que un referèndum "mai pot ser qualificat d'estafa", perquè "l'estafa seria impedir la seva celebració", i ha alertat que amb les "urnes mai es fa un cop de estat "ja que un" cop d'estat seria prohibir-les". Puigdemont ha exhibit aquest dilluns el suport al referèndum del premi nobel de la pau Ahmed Galai, vicepresident de la Lliga Tunisiana dels Drets Humans, una de les quatre organitzacions que formen el Quartet Nacional de Diàleg a Tunísia.

Puigdemont ha puntualitzat que un referèndum com el que desitja celebrar l'1 d'octubre tot i el veto de l'estat és "sinònim de democràcia a tot el món" i, en aquest sentit, ha avisat l'executiu del PP que "qualsevol intent d'impedir el referèndum per la via judicial o política està destinat al fracàs, perquè la democràcia és imparable ".

El president insisteix que el referèndum es farà amb "plena normalitat" i amb "totes les garanties homologables"

El president de la Generalitat ha reiterat així que el referèndum es farà l'1 d'octubre, amb "plena normalitat" i amb "totes les garanties homologables" a nivell internacional: "Creiem en la democràcia, i els problemes en democràcia es resolen votant per conèixer el desig majoritari dels catalans", perquè votar és la" millor de les eines ", ha esgrimit. Per això, Puigdemont ha assegurat que "estem lluny de ser un problema" quan el que fem és un "exercici democràtic" i, sobretot, en un món globalitzat com l'actual, on la democràcia és un "valor a fomentar com a garantia de llibertat, de drets humans i de convivència".

El presidente de la Generalitat, Carles Puigdemont, durante la reunión semanal del Govern. EFE/Andreu Dalmau

Carles Puigdemont, durant la reunió setmanal del Govern. EFE/Andreu Dalmau

Abans de la seva trobada amb el premi nobel Galai, el president ha mantingut un dinar amb corresponsals al Palau de la Generalitat, als que ha assenyalat que si el resultat del referèndum és favorable a la independència dirigirà "una apel·lació, una proposta, una crida" al govern per seure a negociar.

Segons Puigdemont, han d'acordar 'sí o sí' la transició cap a la independència, i que per això insistiran en la necessitat de dialogar i negociar, cosa que considera una obligació, "fins i tot moral", per part de l'estat. "Segur que les coses canvien a partir de l'1-O, m'atreveixo a dir, sigui quin sigui el resultat", ha destacat el cap del Govern, que ha lamentat que no hagin pogut organitzar d'acord amb l'estat.

En preguntar com reaccionaran davant d'una possible impugnació del Tribunal Constitucional, ha apuntat que seguiran endavant "amb tot el que el Parlament" empari i aprovi, i ha reivindicat que el referèndum gaudirà de totes les garanties que han tingut altres votacions d'aquestes característiques. "No som uns criminals amb urnes", ha subratllat Puigdemont, que ha titllat d'inadequat que el govern central respongués amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, a més d'observar que no es resoldria la situació.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?