Público
Público

CÀMPING GARRIGUELLA Garriguella, una població idíl·lica dividida per la construcció d'un macro-càmping

L'ajuntament del municipi gironí ha aprovat la construcció d'un macro-càmping d'unes 17,5 hectàrees i que tindria capacitat per a dues mil persones. El veïns del poble no estan gens convençuts que pugui ser beneficiós per al municipi.

Primer acte públic de la plataforma Salvem Garriguella, el 9 de juliol, una caminada guiada per la finca afectada. IAEDEN

Garriguella és una població situada a l’Alt Empordà, a uns 55 quilòmetres al nord de Girona i uns 14 al nord de Figueres, allà on les serres de l’Albera enllacen amb la serra de Rodes. El poble és petit però té el seu encant, envoltat d’un paratge típic de l’Empordà, ressalta l’església de Santa Eulàlia de Noves, construïda entre els segles XVIII i XIX, i que sobresurt per sobre de les nombroses cases de pedra i els seus amplis carrers. Hi ha petits restaurants i un càmping que donen feina als habitants del poble. Tot i això n’hi ha que s’han de desplaçar a treballar a Roses o a Figueres.

Però Garriguella fa uns mesos que es troba en un conflicte d’interessos que ha dividit el poble. Es tracta de la construcció d’un macro-càmping. El complex es projectaria sobre una superfície de 17,5 hectàrees que es situarien a la vessant entre la carena del Puig de Malaveïna, que limita amb el municipi de Peralada, i la plana de conreu que hi ha al costat de la riera de Garriguella. Les previsions són que el macro-càmping compti amb 665 parcel·les, de les quals la meitat podrien ser destinades a bungalous, i que tindria una capacitat per a dues mil persones, més del doble de la població actual de Garriguella.

'Salvem Garriguella' considera que el macro-càmping tindrà un impacte paisatgístic molt gran

Les dues parts implicades a la discussió són l’Ajuntament de Garriguella i la plataforma ‘Salvem Garriguella’, una entitat formada per veïns i opositors al projecte, i amb el suport del grup ecologista IAEDEN-Salvem l’Empordà. L’Ajuntament defensa que la construcció del macro-càmping suposa una oportunitat econòmica per a la població del poble. L’alcaldessa de Garriguella, Isabel Teixidor, no s’ha posicionat ni a favor ni en contra del projecte i només ha declarat que “de moment està en tràmit” i que “si Urbanisme i Medi Ambient donen llum verda al projecte, l’Ajuntament no podrà fer res per aturar-ho”.

Els requeriments per part del consistori són que “es facin bé els accessos i respectin la tranquil·litat de la zona”, així com construir la seva pròpia depuradora. Segons el consistori, es crearien una seixantena de llocs de treball i serà una oportunitat de negoci per als comerços i restaurants del poble.

Per altra banda, la plataforma destaca que la construcció d’aquest equipament respon a un model econòmic i turístic “caduc” i “no compleix les normatives vigents ja que no té en compte les necessitats i recursos existents a la comarca”. El portaveu de la plataforma, Joan Salmeron, diu que el projecte “supera tota lògica” i que no és bo per a Garriguella. Considera que el macro-càmping tindrà un impacte paisatgístic molt gran i que només beneficia a “promotors i especuladors”. En referència a la problemàtica, la plataforma ha elaborat un manifest on reclamen a l'Ajuntament que aturi la tramitació i demana a la comissió d'urbanisme que “revisi el projecte i garanteixi la protecció dels terrenys”. Un altre temor dels opositors és l' abastiment d'aigua, perquè “es doblarà la demanda, especialment en temporada alta, quan més escasseja”.

Veïns preocupats 

El Pla Territorial Parcial de Comarques Gironines classifica el lloc com a “sòl de protecció territorial d’interès agrari i paisatgístic”

Ara les preguntes que es plantegen els veïns de Garriguella són: el poble pot realment acollir dues mil persones? Hi haurà beneficis reals per als comerços del poble si dins del càmping ja tindran serveis? Segur que el turisme serà de qualitat, i no es tornarà això un focus de conflictes? Les preocupacions dels veïns de Garriguella són nombroses i no estan gens convençuts que la construcció d’un macro-càmping pugui ser realment beneficiós per al municipi. 

La plataforma ‘Salvem Garriguella’ ja ha realitzat diferents iniciatives durant aquest estiu per aconseguir recolzament popular i reivindicar que s’aturi el projecte. El primer acte públic va ser el 9 de juliol, amb una caminada guiada per la finca afectada pel projecte i un vermut popular. A part del manifest, que es pot signar per tot aquell qui vulgui, a la pàgina web de recollida de suports Change.org s’ha habilitat una sol·licitud que ja compta amb 860 suports contra el macro-càmping i se’n pretenen recollir un miler. I l’última va ser una tractorada organitzada per la Unió de Pagesos el passat dia 12 d’agost com a protesta dels pagesos de la zona.

A dia d’avui, el projecte es troba aprovat inicialment per l’Ajuntament però que ho ha fet de forma provisional a l’espera de l’aprovació definitiva de la Comissió d’Urbanisme. Tot i això, el projecte ja ha rebut les pertinents al·legacions de la plataforma veïnal que considera que més enllà del mal per al paisatge i pel poble, els terrenys són zona “especialment protegida” d'entrada pel Pla Territorial Parcial de Comarques Gironines que classifica, segons Iaeden, el lloc on s’ubica el càmping “com a sòl de protecció territorial d’interès agrari i paisatgístic”

Per tant, el projecte del càmping “incompleix aquest Pla pel fet que no es garanteix la conservació de l’espai i els valors intrínsecs que el conformen i pels que està protegit i, a més, en cap cas es justifica el seu valor estratègic”. Serà important veure si la pressió popular fa que l’administració tiri enrere el projecte o si, pel contrari, el tira endavant.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?