Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA El Parlament entra a discutir la Llei del Referèndum i l'oposició desqualifica el procediment en una crispada sessió

Esquerra Republicana ha demanat l'alteració de l'ordre del dia. El ple ha votat  la inclusió de la llei del Referèndum en l'ordre del dia, per 72 vots a favor -els de JxSí i la CUP-, 60 vots en contra i tres abstencions.

Debat al Parlament sobre la Llei del Referèndum


La desobediència, en marxa. El Parlament de Catalunya ha començat a tramitar -en una molt accidentada sessió-, la llei del Referèndum d'Autodeterminació. Els partits independentistes han complert al mil·límetre l'agenda prevista i s'han introduït en l'ordre del dia del ple del Parlament la tramitació i votació exprés de la llei, que ha de permetre al Govern de la Generalitat convocar el referèndum l'1 d'octubre emparant-se en la legalitat catalana i ignorant l'espanyola, el que suposa entrar en un terreny fins ara inèdit. Una tramitació que només s'ha aprovat al migdia, després de múltiples recursos i intervencions de l'oposició no independentista.

Des de primera hora. La Mesa del Parlament havia admès aquest dimecres a tràmit la Llei del Referèndum, amb els vots de la majoria independentista de Junts pel Sí (JxSí), el suport de CSQEP i el rebuig de Ciutadans i del PSC, norma que ha de permetre al Govern de la Generalitat convocar el referèndum l'1 d'octubre emparant-se en la legalitat catalana. I ignorant l'espanyola, el que suposa entrar en un terreny fins ara inèdit.

Poc després de les 10: 15h, tot just uns segons després que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, iniciés la sessió de control al Govern, la portaveu d'JxSí, Marta Rovira, ha intervingut  -"Senyora Rovira, per què em demana la paraula ?, li ha preguntat teatralment Forcadell- per sol·licitar la modificació de l'ordre del dia i incloure la tramitació i votació de la llei del referèndum "abans de la sessió de control".

Rovira, en concret, ha demanat una doble votació. En primer lloc, sobre la inclusió de la llei del referèndum en l'ordre del dia. En segon, sobre que "es garanteixi la tramitació i substanciació fins al final" de la llei. És a dir, que es debati i voti immediatament, abans de passar a la resta de punts previstos a l'ordre del dia de la sessió de control. També ha demanat que es redueixi a "dues hores" el temps per introduir esmenes, així com que es "eximeixi" a la llei de dos tràmits, el debat de totalitat i la possibilitat de sol·licitar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries.

Rovira s'ha recolzat en l'article 81.3 del reglament de la Cambra, que permet aquest tipus de modificacions de l'ordre de dia i ha argumentat  que el Govern central ha bloquejat "totes les altres vies" per celebrar el referèndum.

La portaveu de JXSí ha argumentat la seva petició assenyalant que "l'Estat està obligat a interpretar la Constitució espanyola d'acord amb la legalitat internacional".

Anna Gabriel, en nom de la CUP, ha explicat que "no han trobat altra manera de fer valdre la voluntat majoritària d'aquest país" i tampoc "cap voluntat de diàleg per part de l'Estat espanyol". El debat i votació d'aquesta Llei, ha afegit la diputada, "s'ha convertit en un acte de dignitat col·lectiva".

L'oposició intenta evitar la votació

L'oposició no independentista ha desqualificat rotundament la iniciativa. Tant el PP, com C's, com els socialistes, com Catalunya Sí que es Pot han criticat el fet que es vulgui aprovar aquesta llei sense seguir els tràmits regulars. Han coincidit en assenyalar que la majoria "fa saltar pels aires" les garanties democràtiques i  nega l'exercici dels drets dels diputats en la seva activitat parlamentària.

El diputat del PP Santiago Rodríguez ha explicat que no es compleixen els requisits minims pel debat i votació de l llei i ha exigit "el compliment estricte del reglament".

Carlos Carrizosa, de C's, ha posat de manifest que el debat sobre la Llei del Referèndum suposa una desobediència al que va ordenar el Tribunal Constitucional i ha arribat a dir que no només "es violen els drets dels diputats" sinó els de tots els catalans. Adreçant-se a la presidenta Carme Forcadell ha dit que lamentava fer-ho com si fos la presidenta  de l'ANC i no de la cambra, que també ha comparat amb el "Teatre Nacional de Catalunya".

Ferran Pedret , en nom del PSC, ha exigit que es segueixin tots els tràmits, perquè en cas contrari no hi hauria garanties de respecte de la legalitat i Joan Coscubiela, de CSQP, que ha utilitzat el to més dur, ha arribat a qualificar de "bucanero" el procediment que vol utilitzar la majoria, perquè, segons  ell, vol silenciar els diputats discrepants.

Coscubiela ha afirmat que el rpocediment triat per JxSí i la CUP "deslegitima" el propi referèndum i ha reclamat que es demani informe als serveis jurídics de la cambra.

La presidenta, Carle Forcadell, després d'un breu incident amb el vicepresident, José María Espejo-Saavedra (C's), que volia prendre la paraula, ha convocat reunió de la Junta de Portaveus i la Mesa de la Cambra per discutir sobre la possible alteració de l'ordre del dia.

Votacions

Després d'una hora de reunió, Forcadell ha reprès la sessió. Durant tot just un minut. Immediatament, Carrizosa ha recordat que el seu grup ha presentat una nova petició de reconsideració, basant-se en nous arguments, i la presidenta del Parlament ha convocat de nou a la Mesa i la Junta de Portaveus. Posteriorment, la Mesa s'ha reunit fins a quatre ocasions, després de repetits recursos de Ciutadans, PP i PSC. Finalment, passada la una del migdia, Forcadell ha reprès la sessió amb la votació de l'ordre del dia. No sense desestimar abans tres noves intervencions de representants d'aquests tres partits, entenent que ja s'havien tractat en les reunions anteriors de la Mesa.

Després de totes aquestes intervencions, el ple ha votat finalment la inclusió de la llei del referèndum en l'ordre del dia, per 72 vots a favor -els de JxSí i la CUP-, 60 vots en contra i tres abstencions. Tot seguit s'ha aprovat igualment l'exempció del debat de totalitat, per 69 vots a favor, tres abstencions i cap vot en contra. En aquesta segona votació, encara més accidentada, l'oposició no nacionalista ha declinat emetre el seu vot.

El líder del PSC, Miquel Iceta, a més, ha anunciat que el seu grup presentarà un recurs d'empara davant del TC.

A les dues de la tarda, i després de nombroses intervencions de l'oposició no independentista -sempre per 'qüestions d'ordre'-, Forcadell ha suspès la sessió durant una hora, perquè els grups puguin redactar les seves esmenes. La presidenta del Parlament només ha accedit a aquesta suspensió després de repetides peticions en aquest sentit de diputats de Ciutadans, PSC, PP i CSQP.


¿Te ha resultado interesante esta noticia?