Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA L'oposició presenta recurs després de recurs a la tramitació de la llei del referèndum

Els partits no independentistes han retardat durant tot el matí la votació de la llei de l'1-O, al·ludint qüestions de forma, demanen pronunciament del Consell de Garanties Estatutàries i anuncien presentació de recursos davant el Tribunal Constitucional

El líder del PSC, Miquel Iceta, durant el ple del Parlament  / (EFE)

El ple del Parlament de Catalunya ha decidit incorporar a l'ordre del dia la votació de la llei del Referèndum. Entre una gran bronca, i entre recursos constants dels diputats no independentistes. Recursos a la pròpia càmera, i també en altres instàncies.

El president del grup socialista al Parlament, Miquel Iceta, ha anunciat en el ple que la seva formació presentarà "immediatament" un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional, en relació a la decisió del ple d'incloure la votació de la llei del referèndum en l'ordre del dia. Aquest ha estat el recurs -o anunci de recurs- més sonat de l'agitada sessió matinal a la cambra catalana. Però no ha estat l'únic.

Petició de dictàmens

Tant el mateix PSC com C's han registrat a la Cambra una sol·licitud de dictamen sobre la inclusió de la llei al Consell de Garanties Estatutàries. Aquest és un organisme consultiu, que vetlla per l'adequació de les actuacions del govern català i el Parlament a l'Estatut i la Constitució, i el procediment exprés adoptat per JxSí i la CUP excloïa específicament aquest pas de petició de dictàmens, conscients que aquest pas impediria aprovar la llei durant aquest mateix dimecres -si no ho ajornava durant setmanes-. Tant socialistes com Ciutadans han exigit posteriorment, des del ple, que es paralitzi el debat fins que no es pronunciï el Consell de Garanties. El PP no ha portat a terme la mateixa sol·licitud, perquè no té el nombre de diputats suficients.

A més, Ciutadans, PSC i PP han forçat durant el matí fins a quatre reunions consecutives de la Mesa i Junta de Portaveus, per diverses qüestions formals i relacionades amb el reglament de la Cambra. Els grups no independentistes han presentat a la Mesa repetides peticions de reconsideració de la seva decisió de tranitar per la via exprés la llei del referèndum, considerant que es vulnerava el reglament de la Cambra. La majoria independentista de la Taula ha rebutjat petició després de petició.

I encara hi ha hagut més recursos 'no formals'. Ja al migdia, després de reprendre el ple, i abans després de la votació que ha decidit incorporar l'ordre del dia, diferents diputats de Ciutadans, PSC, CSQP i PP han demanat repetidament la paraula, fins a una desena d'ocasions. En tots els casos, han reclamat a Forcadell diverses qüestions formals i o bé han exigit de nou ajornar el ple fins que es pronunciï el Consell de Garanties, o han exigit una interrupció per poder redactar les esmenes a la llei. Forcadell ha accedit finalment a les dues, i ha aixecat la sessió durant una hora i mitja. La portaveu de JxSí, Marta Rovira, ha qualificat aquest allau d'intervencions de "filibusterisme".

El Govern central també acudirà al TC

A aquestes actuacions dels partits des de Catalunya cal sumar la del Govern central. L'Executiu de Mariano Rajoy promourà aquest mateix dimecres davant el TC un incident d'execució de sentència. L'Executiu demanarà a l'Alt Tribunal que anul·li els tràmits de la Cambra catalana en aplicació de la sentència del TC que va considerar il·legal qualsevol preparatiu per a la celebració d'un referèndum sobre la independència de Catalunya. Aquesta iniciativa no necessita de la reunió del Consell de Ministres, pel que pot fer-se efectiva immediatament.

Alhora, la Fiscalia Superior de Catalunya ha anunciat que presenta una querella contra els membres de la Mesa del Parlament que han facilitat l'admissió a tràmit de la llei del referèndum, amb l'argument que violen les resolucions en aquest sentit del TC. La querella es presentarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el tribunal competent per jutjar aforats autonòmics.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?