Público
Público

AUTODETERMINACIÓ DE CATALUNYA Rajoy vol que el TC exigeixi a càrrecs de la Generalitat i alcaldes que impedeixin el Referèndum

"El que no és legal, no és democràtic", diu el cap de l'executiu espanyol. En una extensa declaració assegura que el seu govern "no renuncia a res" per fer impossible la consulta.

Declaració de Mariano Rajoy sobre referèndum català / EUROPA PRESS

PÚBLIC

El president del Govern, Mariano Rajoy, demana al Tribunal Constitucional que notifiqui a tots els alts càrrecs de la Generalitat relacionats amb l'organització de la consulta i als 947 alcaldes de Catalunya que tenen "el deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa tendent a l'organització del referèndum".

Rajoy ha assegurat que no renunciarà "a res" per evitar el referèndum i impedir d'aquesta manera que l'independentisme "liquidi de cop" l'actual model constitucional.

Ha donat instruccions a l'Advocacia de l'Estat perquè, d'una banda, presenti un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei del referèndum aprovada dimecres pel Parlament, i, de l'altra, que impugni els decrets signats després pel Govern de la Generalitat: el de convocatòria del referèndum i el que recull les normes complementàries per a la seva realització.

"Ningú vacil·larà a l'hora de complir el seu deure. La democràcia respondrà, ho farà amb fermesa, amb aplom, amb serenitat i amb dignitat", ha proclamat Rajoy en una compareixença al Palau de la Moncloa per anunciar les mesures legals previstes pel Govern espanyol per afrontar el desafiament sobiranista.

"El que no és legal, no és democràtic", ha afirmat en una extensa declaració el cap de l'Executiu en la que també ha assegurat que el Govern defensarà "l'imperi de la llei".

Rajoy dit que és conscient de les seves "obligacions" com a president de Govern i del que "s'espera" d'ell, i ha reconegut la "gravetat" del moment que es viu a Catalunya després de les decisions adoptades ahir pel Parlament i la mateixa Generalitat.

Les últimes actuacions dels sobiranistes catalans son, en la seva opinió, "autoritàries" i "antidemocràtiques ". Els diputats al Parlament van donar un "espectacle" democràticament "deplorable", ha dit i ha defensat que tots els ciutadans tenen dret a decidir sobre la sobirania nacional, perquè "a tots els pertany" .

El que ha passat al Parlament suposa al seu entendre "un dels cops més grans que han patit les institucions catalanes en tota la seva història".

Mariano Rajoy ha llançat diversos missatges, un d'ells dirigits als ciutadans de Catalunya i als funcionaris d'aquesta comunitat. Els ha dit que "estiguin tranquils" perquè "ningú els pot obligar a fer res il·legal", ja que, si bé la llei els obliga, "també els protegeix i els defensarà davant de qualsevol arbitrarietat".

La celebració d'un referèndum "es pretén imposar de manera barroera i il·legal", segons Rajoy.

En diverses ocasions ha tornat a insistir en què la consulta no es celebrarà, perquè suposa "un clar i intolerable acte de desobediència a les nostres institucions democràtiques", ha declarat.

Ha agraït a l'oposició al Parlament i als seus serveis jurídics el "coratge" que van demostrar ahir a l'hora de defensar "la legalitat i la dignitat" de les institucions catalanes, i els ha dit que "no estan sols" sinó acompanyats per "tots els demòcrates dins i fora de Catalunya ".

L'oposició, ha reiterat, encara que va perdre una votació, va obtenir una "gran victòria política" i va aconseguir posar "en evidència" la "perversió democràtica d'aquest procés" i perquè els catalans vegin "el tipus de règim polític que volen imposar-".

També ha tingut paraules d'elogi pels lletrats del Parlament. Gràcies a ells, ha dit, "segueix essent una institució respectable" i ha emplaçat a la Generalitat a no seguir avançant cap a un "precipici internacional" i a assumir el "fracàs" del seu projecte.

Ha subratllat que han d'abandonar el procés i renunciar a "imposar per les braves" els seus plantejaments, per afirmar que l'Estat de dret "no es plegarà a les seves bravates i il·legalitats".

Al conjunt dels espanyols ha dit Rajoy que entén la seva "incertesa" i "angoixa" i als catalans els ha animat a "sentir-se concernits" pel que està passant.

Rajoy també ha agraït la "disposició i la lleialtat" dels partits que defensen l'ordre constitucional. "He treballat i treballaré per mantenir aquesta lleialtat recíproca", ha remarcat i s'ha felelcitat per la resposta "serena però ferma" dels líders dels partits constitucionalistes.

Reforma constitucional

Un cop més, va carregar contra Carles Puigdemont per no haver acceptat la seva invitació de debatre sobre el referèndum al Congrés i ha incidit que "l'acatament de la Constitució no implica que sigui una llei perpètua". "Tots els seus preceptes poden ser modificats. Aquesta aspiració és legítima i està emparada per la mateixa norma, però només a través de les regles i procediments previstos a l'efecte; mai amb la desobediència i la imposició antidemocràtica i il·legal".

Com ja va fer diemcres la seva número dos, Soraya Sáenz de Santamaría, el president ha carregat també contra els "aspectes antidemocràtics" d'alguns responsables de les institucions catalanes, als qui ha acusat de "menysprear" els dictàmens de les seves pròpies institucions, en referència al Consell de Garanties Estatutàries, i de "liquidar" la pràctica parlamentària "que ahir va saltar pels aires davant l'estupor, la preocupació i la vergonya de tots". "

Per a ell, el ple d'ahir a la Cambra catalana va ser un "cúmul d'il·legalitats i arbitrarietats" dutes a terme per polítics "obstinats" que, segons ell, "no tenen cap inconvenient a forçar les regles del joc, aprovar lleis fantasmes i desobeir les advertències dels seus propis lletrats ".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?