Público
Público

REFERÈNDUM 1-O - REPRESSIÓ PP Podemos anuncia una taula de diàleg amb oposició i Generalitat per frenar la deriva del govern

Pablo Iglesias ha explicat que el seu grup parlamentari, Unidos Podemos, planteja crear una "assemblea" de càrrecs públics en què participarien parlamentaris -autonòmics, estatals i europeus-, i regidors de municipis de més de 50.000 habitants. L'equip d'Iglesias i el mateix secretari general han conversat en les últimes hores amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, el PNB i la CUP, entre d'altres actors. El 'govern a l'ombra' s'ha reunit avui per abordar els nous passos a fer en aquesta direcció.

Xavier Domènech, Pablo Iglesias i Irene Montero han anunciat una taula de diàleg enfront la deriva del PP de cara a l'1-O. PODEMOS

alejandro lópez de miguel

Davant del bloqueig del govern central, obertura de nous canals de diàleg. El grup parlamentari Unidos Podemos ha anunciat aquest dilluns la convocatòria d'una taula de diàleg que inclogui la Generalitat i els partits de l'oposició al Congrés dels Diputats per desencallar la situació "d'excepcionalitat" generada per l'Executiu de Mariano Rajoy a les últimes hores enfront de la convocatòria del referèndum de l'1-O a Catalunya.

Iglesias: "Cal defensar la democràcia enfront del Partit Popular"

Fonts de la direcció del partit morat han explicat a Público que Pablo Iglesias i el seu equip han mantingut converses amb Pedro Sánchez, secretari general del PSOE; el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el seu vicepresident, Oriol Junqueras, així com amb alguns dels màxims dirigents del PNB o la CUP, entre d'altres. Així ho ha reconegut Iglesias en una declaració des del Congrés, al voltant de les 13.15 hores, quan ha afirmat que esperen rebre resposta al seu oferiment "en un dia".

"Davant l'excepcionalitat, nosaltres, Unidos Podemos, apostem per la democràcia", ha dit Iglesias, cridant a "defensar la democràcia enfront del Partit Popular". Això passa per la celebració d'una "assemblea extraordinària" per reivindicar "el diàleg, la convivència i la llibertat d'expressió".

Aquest espai estaria obert a la participació de càrrecs electes de les diferents cambres estatals i autonòmiques -també de l'Europarlament-, així com a alcaldes i regidors de municipis amb més de 50.000 habitants. El líder de Podemos planteja que aquesta assemblea "podria dirigir al govern un manifest" per emplaçar-lo a conversar amb la Generalitat sobre sobre la celebració d'un referèndum pactat.

És el que Podemos identifica com una "resposta política" a un problema de caràcter "polític", la tensió a Catalunya, que Rajoy ha abordat des de la seva judicialització. "Quan hi ha problemes polítics els demòcrates apostem per no restringir la democràcia", sostenia el líder de Podemos.

El govern central, seguint el guió de l'aplicació del Article 155 de la Constitució, encara que sense reconèixer-ho expressament, ha ordenat entrar en impremtes, diaris o col·legis per requisar paperetes i qualsevol material que pugui ser usat el diumenge 1 d'octubre per votar, o si més no que animi a participar en aquesta consulta.

Així mateix, en un gest sense precedents, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar divendres la intervenció dels comptes públics de Catalunya. A això se sumen, entre altres mesures, la imputació de més de 700 alcaldes si es confirma que facilitaran el vot en dependències municipals als catalans que desitgin participar.

Iglesias ha anunciat la posada en marxa d'aquest nou canal de diàleg a l'inici d'una reunió del seu grup parlamentari, després d'una primera reunió del seu govern a l'ombra -o Rumbo 2020, el seu nom oficial-. Cap dels dos partits ha estat inclòs en l'agenda del dia del partit morat, encara que sí s'ha informat de la convocatòria del segon, minuts abans que tingués lloc. De fet, Podemos no ha convocat aquest dilluns l'habitual roda de premsa després de la reunió del Consell de Coordinació- Executiva- i en el seu lloc ha celebrat aquesta mena d'Executiva ampliada.

En un missatge publicat en el seu perfil a la xarxa social Twitter, la formació ha fet pública la celebració d'aquesta primera reunió, a la Fundación Diario Madrid, acompanyant-la d'una imatge.

A la imatge apareixen, a més d'Iglesias, Irene Montero -portaveu al Congrés- o Pablo Echenique -secretari d'Organització del partit, diversos integrants de l'Executiva i els portaveus d'IU i en Marea, integrants del grup parlamentari Unidos Podemos. També han participat destacats dirigents de Catalunya a Comú. És el cas de Xavier Domènech -portaveu d'En Comú Podem-, Elisenda Alamany, Ernest Urtasun i Gerardo Pisarello.

A més, a la trobada hi han assistit també el secretari general de Podemos a la Comunitat de Madrid, Ramón Espinar, i els integrants de Rumbo 2020 -òrgan de caràcter consultiu-, Juan Carlos Monedero i Julio Rodríguez, també membre de la direcció del partit morat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?