Público
Público

ALCALDES REFERÈNDUM Els primers alcaldes citats per Fiscalia pel seu suport a l'1-O es neguen a declarar

Els primers cridats a declarar aquest dimarts han estat l'alcalde de Mollerusa, Marc Solsona; i els d'Oliana, Miquel Sala; i Pont de Suert, Josep Antoni Troguet. Tots ells s'han acollit al seu dret a no declarar.

L'alcalde d'Oliana, Miquel Sala i l'alcalde de Pont de Suert, Josep Antoni Troguet, a la seva arribada als jutjats de la Seu d'Urgell. EFE/Adrià Ropero

públic / agències

Aquest dimarts han començat a declarar els primers dels més de 700 alcaldes investigats pel seu suport al referèndum de l'1 d'octubre. Alguns han de declarar a les fiscalies provincials i els aforats a la Fiscalia Superior de Catalunya. Els primers cridats a declarar aquest dimarts han estat l'alcalde de Mollerusa, Marc Solsona; i els d'Oliana, Miquel Sala; i Pont de Suert, Josep Antoni Troguet. Tots ells s'han acollit al seu dret a no declarar.

 A la seva sortida de la Fiscalia Superior de Catalunya, Solsona ha comptat amb el suport de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i diversos diputats de Junts Pel Sí. Sala i Troguet havien de declarar als jutjats de la Seu d'Urgell, i a la porta un centenar de persones els hi han donat suport.

Els tres alcaldes s'han negat a prestar declaració, atès que consideren que el ministeri públic s'està extralimitant a imputar-los, tenint en compte que la causa del referèndum està judicialitzada. Solsona, que ha declarat davant la Fiscalia Superior donada la seva condició d'aforat, ha lamentat que els fiscals no li hagin deixat explicar el perquè de la seva negativa a declarar: "En la compareixença quedarà que no he volgut declarar quan he intentat explicar per què no volia fer-ho ".

Ha sostingut que per a ell el fiscal s'extralimita en les seves competència per citar-lo com investigat. "Només m'han preguntat les meves dades personals i si volia declarar, res més", ha dit davant les desenes de mitjans presents, i ha considerat que la Fiscalia és un òrgan polititzat. Preguntat per si té por al que li pugui passar, ha remarcat que el que li passi a ell no és important: "Les conseqüències que hagi seran les conseqüències que hi haurà".

Altres alcaldes declararan al llarg de la setmana

El Ministeri Públic també ha cridat a declarar a Albert Batet, alcalde de Valls, a les 12 hores de dimecres i a Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, a les 12.30 hores també de dimecres. Així mateix, està pendent de citar per la Fiscalia del Tribunal Suprem l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel. A més d'aquests alcaldes, ja han començat les citacions per part de les fiscalies provincials, i ja han estat citats a declarar l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, el 20 de setembre a les 11 hores, i el de Reus, Carles Pellicer, l'endemà.

S'ha citat també a l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, el 21 de setembre a les 12.30 hores; iel de Cervera, Ramon Royes, el dia 20 a les 10.15 hores als jutjats de Cervera, entre d'altres ajuntaments.

Aquestes citacions arriben arran que la Fiscalia General de l'Estat demanés el passat dimecres als fiscals en cap de Barcelona, ​​Tarragona, Lleida i Girona que obrissin diligències d'investigació -de caràcter preprocesal- respecte d'una llista d'alcaldes catalans dels que té coneixement que estarien col·laborant en la preparació del referèndum d'independència de l'1 d'octubre.

En el seu ofici, el fiscal general, José Manuel Maza, demanava que en el cas que no compareguin quan siguin citats pels fiscals, s'ordeni als Mossos d'Esquadra que duguin a terme la seva detenció, encara que només els alcaldes de la CUP han anunciat que no acudiran a declarar.

Posteriorment, va ordenar que la Fiscalia Superior de Catalunya i la del Suprem citessin a diputats al Parlament i al Congrés per la seva condició d'aforats.


¿Te ha resultado interesante esta noticia?