Público
Público

RESPOSTA DE LA GENERALITAT Puigdemont: "El dia 1 sortirem de casa amb una papereta i la farem servir"

El president de la Generalitat ha llegit una declaració institucional per condemnar l'operació de la Guàrdia Civil contra les seus del govern català: "L'estat espanyol ha suspés de facto l'autogovern de Catalunya i ha aplicat de facto un estat d’excepció"

Declaració institucional del President de la Generalitat, Carles Puigdemont,  acompanyat de tots els membres del seu govern

m. de delàs / e. parreño

"No ens farem enrere". El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha llegit aquest dimecres una declaració institucional acompanyat per tots els membres del govern. Puigdemont ha dit que "l'operació està fora de l'empara legal". "El govern de Catalunya ha estat objecte d'una agressió coordinada per les forces policials d’interior del govern español amb l'objectiu que els catalans no es puguin expressar en llibertat i en pau l'1 d'octubre i amb la intenció de suspendre el govern sorgit de les urnes"

"L'estat espanyol ha suspés de facto l'autogovern de Catalunya i ha aplicat de facto un estat d’excepció"

Contundent, Puigdemont ha dit que amb aquesta operació "s'ha vulnerat l'estat de dret i la carta de drets fonamentals de la Unió Europea". "L'estat espanyol ha suspés de facto lautogovern de Catalunya i ha aplicat de facto un estat d’excepcio".  El president català ha dit que les libertat "están sent supeses i reprimides" i que "els alcaldes están sent citats només com a intimidació sense haver comes cap delicte.

Puigdemont ha dit que el que succeeix a Catalunya és "inacceptable en democràcia" i s'ha referit a "les irrupcions policials a les seus de la Generalitat de Catalunya, les detencions, els escorcolls indiscriminats fins i tot a domicilis particulars, la intimidació, l'intent de bloqueig dels comptes de la Generalitat sense ordre judicial i l'amenaça a la ciutadania que intenta expressar-se".

El Govern s'adreça als ciutadans

"El que esta vivint Catalunya no ho viu cap estat de la UE"

Puigdemont ha volgut adreçar-se als ciutadans de Catalunya: "Condemnem i rebutgem l'actitud totalitària i antidemocràtica d'un govern que ha mostrat el seu rostre intolerant. Donem suport i empara a membres del govern detinguts. Denuncien com a ilegitíma la intervenció a Catalunya d'un govern que no respecta els principis fonamentals de la democràcia".

El president ha volgut reiterar la resposta pacífica de Catalunya. "El govern espanyol ha ultrapassat la línia vermella que el separava dels règims repressius i s'ha convertit en una vergonya democràtica". Ha afegit que el govern estudiarà les respostes que siguin oportunes i ha recordat la convocatòria de l'1 d'octubre:  "estem convocats el dia 1 doctubre oer defensar la democràcia davant un règim repressiu i intimidatori, per defensar la democracia i Catalunya amb les úniques armes que tenim, la resposta ciutadana i l'actitud pacífica i civilitzada que ens ha caracteritzat en aquest procés. No ens farem enrere".

"Defensarem el dret dels ciutadans a decidir el seu futur perquè es l’encàrrec que vam rebre d’ells", ha continuat Puigdemont. Ha dit que "caldrà serenor i fermesa" davant dels abusos en que incorre l’estat espanyol. "El dia 1 sortirem de casa amb una papereta i la farem servir".

Puigdemont ha conclós que el govern de Catalunya serà fidel a un programa de govern "mai suspés per cap tribunal". "El que esta vivint Catalunya no ho viu cap estat de la UE". A tots aquells "demòcrates indignats, els ratifica el "compromís i la garantia a defensar-lo sempre. No acceptarem un retorn a èpoques passades i no acceptarem que no ens deixin decidir".

Forcadell crida a la participació l'1-O

Forcadell: "Cridem a la participació perquè, sigui quin sigui el resultat, Catalunya ja haurà aguanyat".

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha comparegut passades les 16.00 i per condemnar l'operació policial d'aquest dimecres. "Ens mantindrem units davant els atacs antidemocràtics que s'estan produint", ha dit, "i defensarem les nostres institucions". 

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, compareix per expressar rebuig pel cop de l'Estat contra l'autogovern català, acompanyada d'expresidents de la Cambra i membres de la Mesa

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, compareix per expressar rebuig pel cop de l'Estat contra l'autogovern català, acompanyada d'expresidents de la Cambra i membres de la Mesa

Ho ha fet acompanyada del vicepresident primer, Lluís Guinó; la secretària primera, Anna Simó; el secretari tercer, Joan Josep Nuet i la secretària quarta, Ramona Barrufet; així com els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert.

La presidenta del Parlament ha dit que la "gran força" de Catalunya "és la democràcia" i ha fet una crida a la participació l'1 d'octubre. "La millor solució és el vot, és omplir les urnes l'1 d'octubre, votant sí o votant no, però votant per dignitat". I ha afegit: "Cridem a la participació de tots els ciutadans d'aquest país al referèndum de l'1 d'octubre perquè, sigui quin sigui el resultat, Catalunya ja haurà guanyat".

Forcadell ha afirmat que la resposta ha de ser “més política, més democràcia i més fermesa. Una fermesa democràtica, pacífica i serena”, i ha afegit: “davant la repressió, política i urnes; davant els registres, clavells i paperetes; davant les amenaces, somriures i vots. Perquè els catalans i les catalanes no tenim por”.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?