Público
Público

DETINGUTS OPERACIÓ ANUBIS Qui són les persones detingudes a 'l'Operació Anubis' contra la Generalitat

Tres dels 14 detinguts en l'operació policial contra el referèndum van quedar en llibertat la nit de dimecres després de negar-se declarar. Els 11 que resten detinguts estan a les casernes de Barcelona i Sant Andreu de la Barca.

Agents dels Mossos custodien les portes de la Conselleria d'Economia i Hisenda, a l'interior es trobava la Guàrdia Civil realitzant un registre des de les 8 del matí. EFE/Quique García

Tres dels 14 detinguts en l'operació policial de dimecres pels preparatius del referèndum de l'1 d'octubre van quedar en llibertat per la nit després de  negar-se declarar davant la Guàrdia Civil. Es tracta de David Franco, cap de desenvolupament de l'àrea de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions; Joan Ignasi Sánchez, assessor de la Conselleria de Governació, i David Palanques, de l'oficina tècnica de projectes del Departament de Treball i Afers Socials.

Ara queden 11 persones detingudes, que es troben a les casernes de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia (Barcelona) y Sant Andreu de la Barca, a l'espera de passar a disposició judicial. La Guardia Civil els atribueix el delicte de sedició, a més dels de desobediència, prevaricació i malversació.

Deu dels detinguts havien demanat un habeas corpus, un procediment jurídic mitjançant el qual una persona detinguda pot comparèixer ràpidament davant del jutge perquè aquest determini la legalitat de la detenció. Però el jutge ja ha denegat vuit dels habeas corpus.

El jutjat d'instrucció número 13 prendrà declaració en les pròximes hores a les persones detingudes, que seran traslladades en furgons policials fins a la Ciutat de la Justícia. El marit de Mercedes Martínez, una de les detingudes, ha explicat el matí d'aquest dijous que ha anat a portar roba a la seva esposa, a la caserna de Travessera de Gràcia, i que no li han deixat veure-la.

Qui són les persones que queden detingudes

Entre les 11 persones que queden detingudes hi ha:

 Josep Maria Jové, el número dos de la Conselleria d'Economia i mà dreta del vicepresident Oriol Junqueras. Va rebre l'encàrrec parlamentari d'organitzar el referèndum. També és el president del Consell Nacional d'Esquerra Republicana de Catalunya. 

Josep Lluís Salvadó, secretari d'Hisenda de la Generalitat. És enginyer industrial i diputat del Parlament de Catalunya. És secretari general adjunt d'ERC des del 2011 i ha estat el responsable de desplegar l'hisenda propia catalana a través de la nova Agència Tributaria de Catalunya.

Jordi Puigneró, secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital del Govern. Recentment va explicar que, a mida que s'apropa la data del referèndum, s'han incrementat els atacs informàtics. Va ser posat en llibertat dijous.

Josué Sallent Rivas, director d’estratègia i innovació del CTTI (Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació), l'organisme que centralitza, controla i coordina tot l'aparell informàtic de la Generalitat.

Xavier Puig Farré, responsable de l’Àrea de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions del departament d’Exteriors. És un dels màxims responsables tècnics de la conselleria en tecnologies de la informació i l'encarregat d'implementar l'administració electrònica. Ha estat alliberat al migdia d'aquest dijous.

Natalia Garriga, directora de serveis del Departament de Vicepresidència i d'Economia i Hisenda. Encarregada de l'organització interna del la secretaria general del departament, estreta col·laboradora de Jové. Ha estat alliberada al migdia d'aquest dijous.

Pau Furriol, és advocat i milita a ERC des de 1987. Va ser president de la sectorial de Justícia i d'economia del partit. Ha estat detingut per possessió de material electoral a una nau de la que és propietari. Ha estat alliberat al migdia d'aquest dijous.

Mercedes Martínez, detinguda per pressumpta possessió de material electoral per l'1 d'octubre. Vinculada a les empreses Fox Box Publi Alternativa, i a la nau de Bigues i Riells de la que és propietari Pau Furriol. Ha estat alliberada al migdia d'aquest dijous.

Josep Masoliver, responsable tècnic i de projectes tecnològics de la Fundació PuntCat i especialista en seguretat informàtica.

Francesc Sutrias, director del departament de Patrimoni, s'encarrega de gestionar els béns de la Generalitat. És militant d'ERC i el tercer dels alts càrrecs d'Economia detinguts dimecres. Va ser posat en llibertat dijous.

Rosa María Rodríguez, directora general de Servei de T-Systems, proveïdora de serveis informàtics de la Generalitat. És responsable de desenvolupaments informàtics i la van detenir dimecres a Madrid.

Joan Manel Gómez, vinculat al Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) des de 2010, realitza tasques de desenvolupament del vot electrònic i s'encarrega de coordinar el pla d'acció de la Generalitat per implementar el vot electrònic dels catalans residents a l' estranger.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?