Público
Público

SOLIDARITAT AMB ELS DETINGUTS "Llibertat presos polítics", criden les persones concentrades a la Ciutat de la Justícia

Sis dels catorze detinguts que encara es trobaven a la caserna que té la "benemèrita" a la Travessera de Gràcia han estat posats a disposició judicial

Concentració davant l'edifici de la Ciutat de la Justicia / M.D.

La revolta popular que protagonitza una part més que important de la societat catalana s'ha fet també present aquest divendres a les portes de la Ciutat de la Justicia de Barcelona,  per reclamar la llibertat de les persones que va detenir la Guàrdia Civil el passat dimecres, durant la seva operació contra l'organització del referèndum d'autodeterminació convocat per la Generalitat.

Sis dels catorze detinguts que encara es trobaven a la caserna que té la "benemèrita" a la Travessera de Gràcia han estat posats a disposició judicial a primera hora del matí.

A banda de la concentració davant de la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, de les mobilitzacions estudiantils i d'altres actes arreu del territori, preveient el trasllat dels detinguts, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC)  i Òmnium Cultural han convocat a les 9 del matí una altra concentració de solidaritat, cap a la qual aquest matí es desplaçava un flux constant de ciutadans amb samarretes reivindicatives, cartells, senyeres i fulls acabats de treure de l'impressora, amb el lema "Votem per ser lliures" en lletres grosses.

Entre els participants a la concentració, hi eren dirigents polítics i representants institucionals com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el conseller de Salut, Antoni Comín, el vicepresident Oriol Junqueras, la diputada de la CUP al Parlament de Catalunya Eulàlia Reguant, l'exconseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras,  el regidor d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona Alfred Bosch, el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, la diputada de la CUP Mireia BoYa, el portaveu d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats, Xavier Domènech i la diputada i el diputat al Congrés, Sònia FarréJoan Tardà.

Com a totes aquestes concentracions, s'han pogut escoltar crits de suport a la celebració del referèndum com el de "votarem", o en favor de la 'independència', però la resposta a la repressió per part del govern i dels tribunals espanyols ha portat al carrer el cant de lemes contra el sistema judicial, contra la premsa espanyola i algunes altres que recorden mobilitzacions del temps de la transició, com les de "llibertat dels presos polítics", "democràcia", "llibertat" o "el poble, unit, mai més serà oprimit".

Minuts després de les 7.00 del matí, un comboi format per una desena de vehicles policials i de la Guàrdia Civil, havia sortit de la Travessera de Gràcia per traslladar els detinguts, entre ells, qui fins aquest divendres ha estat el secretari general de Vicepresidència de la Generalitat, Josep Maria Jové, i el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, fins a la Ciutat de la Justícia de Barcelona. 

El titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, ​​Juan Antonio Ramírez, ha estat l'encarregat de prendre declaració als detinguts. Ell va ser, formalment, qui va ordenar les entrades i registres dimecres passat en diverses conselleries i organismes de la Generalitat, i en algunes empreses privades, en recerca de material i documentació que tingués vinculació amb els preparatius de l'1-O, suspès pel Tribunal Constitucional.

Cinc dels 14 detinguts van quedar en llibertat al llarg de dijous, que es van sumar a altres tres que ja havien estat posats en llibertat el mateix dimecres, dia en què es va iniciar l'operació de la Guàrdia Civil.

Reforç policial per mantenir "l'ordre públic"

El govern central ha decidit desplaçar a Catalunya unitats de Guàrdia Civil i Policia Nacional per donar suport als Mossos d’Equadra pel mentaniment de l'ordre. Així ho ha comunicat el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, per carta al conseller d'Interior de la Generalitat, Joaquim Forn. El mateix ministre Zoido ho ha fet públic al seu perfil de les xarxes socials.

Segons informa Interior en un comunicat, l'Executiu ha adoptat aquesta decisió en virtut de l'article 38.2 de la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat que preveu la intervenció de Policia i Guàrdia en el manteniment de l'ordre públic. L'exercici d'aquesta funció correspon, amb caràcter prioritari els Mossos però, segons recull l'esmentada llei, sense perjudici de la intervenció de Policia i Guàrdia Civil quan, "bé a requeriment de les autoritats de la comunitat autònoma, o bé per decisió pròpia , ho estimin necessari les autoritats estatals competents ". 

Interior subratlla que les funcions d'aquestes unitats mobilitzades seran les de vigilar l'espai públic i manteniment de l'ordre i actuarà en cas que es mantingués el referèndum il·legal, tal com ha ordenat la Fiscalia Superior de Catalunya. En la missiva s'especifica que en tot cas aquestes unitats han d'actuar en suport dels Mossos d'Esquadra.

Cessament del número dos de Junqueras

El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha assenyalat que no hi ha cap problema d'ordre públic a Catalunya i que totes les mobilitzacions que es realitzen a diferents llocs de Catalunya tenen un caràcter del tot pacífic, cívic, alegre, "portant clavells" i sense incidències. "Gens tumultuoses", ha dit el conseller en resposta al ministre.

El govern espanyol, segons Turull, ha imposat "un Estat d'excepció de facto"., però en relació a qualsevol mesura de l'Estat també ha dit que "per a cada problema o agressió hi haurà una solució". "No hi ha cap acte d'intimidació que pugui aturar el referèndum", ha insistit.

El conseller ha explicat en roda de premsa que el govern ha decidit el cessament del secretari general de la Vicepresidència, Josep Maria Jové, número dos del vicepresident Junqueras, que es troba a disposició judicial i sancionat al mateix temps pel Tribunal Constitucional amb una multa de 12.000 euros diaris. Aquest cessament s'ha fet per protegir Jové i cal suposar que deixarà sense efecte la multa del TC. 

Turull ha qualificat aquesta decisió de l'alt tribunal, que afecta a tots els síndics electorals elegits per controlar el referèndum de l'1 d'octubre, d'autèntic "despropòsit, que sembla que no tingui fi".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?