Público
Público

DECLARACIÓ D'INDEPENDÈNCIA Colau demana a Puigdemont i Rajoy que no prenguin decisions irreversibles

L'alcaldessa de Barcelona considera que l'1-O no és un "aval" per a la independència unilateral, però sí per al "diàleg". Reclama a Rajoy que reverteixi la intervenció de l'autogovern

Ada Colau, alcaldesa de Barcelona, en su declaración institucional desde el Ayuntamiento de Barcelona (Reuters)

pÚBLIC

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i al president del Govern central, Mariano Rajoy, que s'abstinguin de prendre decisions que puguin "dinamitar" la possibilitat del diàleg. Colau s'ha posicionat d'aquesta forma el dia abans del ple en què es preveu que el Parlament proclamarà la independència de Catalunya, i amb l'escenari més que probable d'una resposta contundent del Govern central que impliqui intervenir les institucions de l'autogovern.

En una declaració institucional llegida des de la Galeria Gòtica de l'Ajuntament, Colau s'ha dirigit en primer lloc a Puigdemont, a qui ha assenyalat que, al seu parer, els resultats del referèndum de l'1-O "no poden ser un aval per proclamar la independència", però sí per iniciar el diàleg amb el govern central mitjançant una "mediació internacional". Colau ha afegit que, en aquest hipotètic escenari, ella mateixa s'"implicarà", i que Puigdemont "ho sap".

Veu l'autogovern "en risc"

"No ens podem permetre posar en risc les nostres institucions d'autogovern", ha agegit encara Colau, al·ludint a una intervenció contundent de l'Estat posterior a la declaració d'independència. En aquest sentit, l'alcaldessa ha precisat que el "principal responsable" de la situació actual de bloqueig és Rajoy. I a aquest li ha reclamat que actuï amb "responsabilitat d'estat" i s'abstingui d'actuacions contra l'autogovern. Molt particularment, que "descarti aplicar" l'article 155 de la Constitució.

A la vegada, Colau ha exigit a Rajoy que "reverteixi la intervenció actual de les institucions catalanes", així com que retiri els efectius policials destinats de forma extraordinària a Catalunya.

"No és el moment del xoc de trens, és el moment del diàleg i d'imaginar nous camins", ha proclamat Colau, que ha demanat tant a Puigdemont com a Rajoy que no prenguin "cap decisió que pugui suposar dinamitar la possibilitat d'un espai de diàleg i de mediació".

Merkel va parlar amb Rajoy

D'altra banda, avui s'ha sabut que la canceller alemanya, Angela Merkel, va parlar dissabte per telèfon amb Rajoy. Ho ha confirmat el portaveu de la pròpia Merkel, que ha precisat que la cancellera va donar suport a la unitat de l'Estat, i que va fer una crida al "diàleg" dins del marc de la Constitució.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?