Público
Público

DECLARACIÓ D'INDEPENDÈNCIA Els Mossos blinden el Parlament

Fort dispositiu policial dins i fora del parc de la Ciutadella, el dia que el Parlament pot proclamar la independència

Mossos d'Esquadra tanquen els accessos al Parc de la Ciutadella / EFE

El Parc de la Ciutadella, dins del qual hi ha el Parlament de Catalunya, porta aquest nom per l’antiga fortalesa militar que hi havia a la mateixa zona. I això mateix és aquest dimarts: una fortalesa completament acordonada per un fort dispositiu policial dels Mossos d’Esquadra des d’hores abans del ple de la Cambra en què es podria proclamar la independència de Catalunya.

Els agents de la policia catalana han establert un cordó de seguretat al voltant no ja de l’edifici del Parlament, sinó del Parc de la Ciutadella -un dels més grans i visitats de la ciutat-, tancat des de la matinada. Aquest dimarts només hi poden accedir els parlamentaris i treballadors de la Cambra i la premsa acreditada.

Per arribar a la Cambra, durant tot el dia ha calgut passar un triple control de seguretat: en l’única entrada habilitada del parc -al Passeig Picasso, davant de l’avinguda del Marquès de l’Argentera-, ja dins del parc, i al mateix edifici del Parlament. Durant la tarda s’hi ha afegit un quart control, ja que s’ha tancat a la circulació el Paseig Picasso.

El departament d’Interior no ha volgut donar xifres sobre el dispositu policial, però aquest és considerable a simple vista. A més del cordó al voltant del parc, davant de la façana principal del Parlament s’han situat una quinzena de furgonetes dels Mossos, a més d’altres vehicles de la policia catalana -incloent-hi un autocar-. Altres vehicles s’han situat al voltant de les façanes laterals, i diversos agents fan guàrdia davant l’entrada de la Cambra. Pràcticament tots els agents duen armilles antibales i les seves armes reglamentàries.

Tractors al Passeig Lluís Companys

Milers de persones es troben concentrades de de primera hora de la tarda al Passeig Lluís Companys. També la quarantena de tractors que han anat arribant des de diversos punt del país.

L’ANC ha instal·lat pantalles gegants a més de 25 poblacions catalanes per poder seguir en directe la sessió al Parlament. A Barcelona, n'hi ha dues a l'alçada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El dispositiu policial ha obligat a desplaçar algunes manifestacions que s’havien anunciat ahir dimarts dins del parc. Concretament, la de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que havia cridat a concentrar-se al veí Passeig de Lluís Companys i al costat de l’edifici del Parlament, i la d’Unió de Pagesos, convocada inicialment “davant del Parlament”. Les dues concentracions s’han reubicat exclusivament al Passeig Lluís Companys, i a les quatre de la tarda diversos tractors ocupaven ja l’avinguda.

Pagesos s'han desplaçat a les immediacions del Parlament de Catalunya per manifestar el seu suport al president Puigdemont

Pagesos s'han desplaçat a les immediacions del Parlament de Catalunya per manifestar el seu suport al president Puigdemont

Les dues concentracions s’han convocat oficialment per “fer costat a les nostres institucions”, en el cas de la de l’ANC, i “pel lliure debat parlamentari”, en el cas de la del sindicat agrari. No obstant això, la crida a concentrar-se prop del Parlament en la jornada en què la Cambra podria proclamar la independència de Catalunya sembla respondre als plans de l’independentisme de protegir els punts clau amb tàctiques de desobediència civil davant una eventual reacció per part del Govern central.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?