Público
Público

PRESSIÓ SOBRE PUIGDEMONT El govern espanyol torna a oferir el Congrés dels Diputats com a marc de 'diàleg' amb la Generalitat

Soraya Saénz de Santamaría dibuixa un escenari de "regressió econòmica" a Catalunya com a conseqüència del conflicte amb l'Estat espanyol i diu que Carles Puigdemont és a temps de redreçar la situació, si manifesta "voluntat política de tornar a la legalitat" 

Soraya Sáenz de Santamaría en roda de premsa després del Consell de Ministres / EFE Zipi

públic

"Només cal que digui sí o no. Si ha declarat la independència o no". És el que li demana el govern de Mariano Rajoy a Carles Puigdemont. Així ho ha explicat la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, després de la reunió del Consell de Ministres. Però més enllà d'aquesta resposta, com a requisit previ per a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, el que demana l'Executiu espanyol al president de la Generalitat, per iniciar un "diàleg", és que accepti que el marc de les converses només pot ser el Congrés dels Diputats. Un marc ja rebutjat des de fa temps pels partits independentistes per evitar que el debat sobre el futur de Catalunya es resolgui amb una votació impossible de guanyar.

​"Se li ofereix diàleg però en el marc de la llei". "Els plantejaments s'han de fer al Congrés, que és on hi ha democràcia pura", ha dit Sáenz de Santamaría, descartant d'aquesta manera qualsevol altre àmbit de debat.

"Tot es pot parlar si accepta les normes del joc", ha reiterat la vicepresidenta. "El diàleg no s'ha d'exigir si no practicar-lo".

L'oferta de diàleg compta amb el suport d'una "amplíssima majoria de la Cambra", ha dit, després de recordar que s'obre una Comissió d'estudi sobre la qüestió territorial en la qual es podrà parlar d'una possible reforma de la Constitució.

La vicepresidenta Sáenz de Santamaría ha explicat que l'ambient d'"incertesa" política és la causa d'una hipotètica fugida de Catalunya dels inversors i ha afirmat que es preveu una "important regressió econòmica", però que el president de la Generalitat "és a temps" de redreçar la situació si "té voluntat política" i aprofita "l'oportunitat que se li dóna de tornar a l'ordre".

Se li ha formulat de diferents maneres la pregunta sobre quina mena de mesures s'aplicarien en el cas d'activació de l'article 155 de la Constitució, però no ha volgut "anticipar mesures que no caldria adoptar" si Carles Puigdemont "accepta el marc constitucional i estatutari". "Si Puigdemont vol no tenim motiu per parlar de mesures", ha insistit.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?