Público
Público

Eleccions 21D Puigdemont, amb una ordre de detenció, s'ofereix com a candidat el 21D a la TV belga

El president de la Generalitat afirma en una entrevista a la televisió pública belga RTBF que està disposat a ser candidat "si es donen les garanties". A la vegada que s'emetia l'entrevista, l'Audiència Nacional ha emès ordres europees de detenció contra ell i els quatre consellers que l'acompanyen a Brussel·les.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, als estudis de la televisió pública belga RTBF

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, està disposat a ser cap de llista a les eleccions catalanes convocades per al 21 de desembre. Així ho ha manifestat en una entrevista que ha emès la televisió pública belga RTBF, a les19:30h d'aquest divendres. Puigdemont és, des d'aquest mateix divendres, objecte d'una ordre europea de detenció dictada per la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, juntament amb els quatre consellers que són també a Bèlgica. L'ordre de detenció s'ha conegut pràcticament a la vegada que s'emetia l'entrevista.

"Estic disposat a ser candidat si s'hi donen les garanties", ha explicat el president català en l'entrevista, inclosa en l'informatiu vespre de la cadena. Puigdemont, que és a Brussel·les des de dilluns, ha respost amb un "és clar" a la pregunta de si seria cap de llista fins i tot en cas que romangui a la capital belga. "Som en un món globalitzat", ha afegit, restant importància al fet de dur a terme la campanya electoral des de fora de Catalunya.

"No vull fugir de la justícia. Vull acudir a la justícia, però a la verdadera", ha assegurat Puigdemont, que ha recordat que està "disposat" a presentar-se davant un jutge a Bèlgica. Puigdemont, que està acusat del mateix suposat delicte de rebel·lió pel qual l'Audiència Nacional ha posat en presó preventiva sense fiança part del seu Govern, ha opinat que la justícia espanyola està "evidentment polititzada", i que no pot tenir "garanties" jurídiques en territori espanyol.

Exigeix "respecte" pels resultats del 21D

En la mateixa línia, ha considerat que no les eleccions del 21D no poden ser "neutrals" amb el govern català "a la presó", i que el seu executiu està empresonat per obeir un "mandat electoral" fruit de les eleccions del 27S del 2015. També -i com ja ha fet aquesta setmana en altres intervencions des de Brussel·les-, ha preguntat al Govern espanyol si està disposat a "respectar" el resultat del 21D en cas d'una nova victòria independentista a les urnes.

També com ha afirmat altres cops aquests dies, ha assegurat que el Govern espanyol es preparava per a "una nova onada de violència", i que això explica els moviments del seu executiu des de la declaració d'independència. A la vegada, ha ressaltat que el moviment sobiranista "sempre" ha fet una "apel·lació a la no violència", i que les múltiples manifestacions independentistes dels darrers anys s'han desenvolupat "sense cap incident"

Puigdemont no ha admès directament que el motiu de la seva estada a Brussel·les sigui internacionalitzar el cas català. Però sí que ha dubtat que hi hagi realment una "democràcia" a l'Estat espanyol, i s'ha preguntat en veu alta "quina és la imatge d'una Espanya que encarcera un Govern" elegit democràticament a les urnes. També ha recordat que l'Estatut va ser "retallat per dotze persones, la major part militants del PP", referint-se als magistrats del Tribunal Constitucional. "Això s'ha de conèixer", ha emfatitzat.

Dimarts, a Brussel·les, Puigdemont ja va posar en dubte que pugui tenir un "tractament just" de la justícia espanyola, i va justificar la seva presència a la capital europea perquè hi podia actuar "amb més llibertat" i "sense amenaces". Una idea que ha reiterat en l'entrevista a l'RTBF, quan ha recalcat que no pretén "fugar-se", i que és a Bèlgica davant la "manca de garanties" per gaudir d'un judici just i "independent" del poder polític a l'Estat espanyol, i per "tenir la llibertat d'expressar-me amb seguretat". Al mateix temps, el president català ha negat que pretengui demanar asil polític a Bèlgica.

El Govern de Rajoy, "extremadament bàrbar"

"Sóc aquí per defensar un govern legítim enfront d'una acció il·legal de l'Estat espanyol", ha remarcat Puigdemont. En la mateixa línia que ja va deixar clara dimarts, de presentar a la comunitat internacional el "dèficit democràtic" de l'Estat espanyol, ha considerat "extremadament bàrbar" que el Govern de Mariano Rajoy hagi cessat tot el Govern català "il·legalment".

"No es pot parlar de democràcia si es juga amb les regles del joc", ha afirmat. De què serveix la voluntat de l'electorat català si ha estat anul·lada de forma il·legal pel Govern de Rajoy?", s'ha preguntat.

Preguntat per una "solució" a la crisi a Catalunya, Puigdemont ha demanat "diàleg", i ha instat Rajoy a "fer política, el que no ha fet mai". A la pregunta de si estaria disposat a trobar-se amb Rajoy a Brussel·les, ha estat molt explícit: "ho desitjo", ha dit.

L'entrevista ha estat enregistrada prèviament a petició del propi Puigdemont, que ha posat aquesta condició per acudir als estudis de l'RTBG, segons ha precisat la conductora de l'informatiu de la cadena belga Julie Morelle. La situació a Catalunya ha protagonitzat la major part del l'informatiu, d'una hora de durada: els 10 minuts inicials i els 22 finals, quan s'ha emès l'entrevista a Puigdemont.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?