Público
Público

21-D El PDeCAT confirma que vol Puigdemont com a candidat poc abans del seu lliurament a la policia belga

El president i els quatre consellers, en llibertat amb lleus mesures cautelars, estan citats el dia 17 davant el tribunal belga que ha de decidir sobre la petició d'entrega de les autoritats espanyoles. Els partits sobiranistes prenen posicions per encarar les eleccions del 21-D amb una possible llista unitària i la coalició anunciada pels Comuns 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a Brussel·les. REUTERS/Eric Vidal

marià de delàs

"Volem que sigui el president Puigdemont qui lideri les nostres llistes", ha proclamat la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, tres quarts d'hora abans que es donés a conèixer el lliurament voluntari del cap de govern català a la policia belga, en companyia de les conselleres i consellers  que s'han quedat amb ell a Brussel·les Clara Ponsatí, Toni Comin, Meritxell Serret i Lluís Puig.

Sobre tots cinc pesava una ordre europea de detenció, emesa per la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela. El jutge belga els va deixar en llibertat diumenge, només amb les mesures cautelars de no abandonar el país, de comunicar un domicili a Bèlgica, i de presentar-se davant el jutjat quan els hi requerissin. El divendres 17 de novembre hauran de comparèixer davant el tribunal belga que ha de decidir si els lliura o no a la justícia espanyola, segons s'ha sabut aquest dilluns.

LLista unitària del PDeCAT

Marta Pascal, amb gest greu i trist, ha dedicat bona part de la seva intervenció posterior a la reunió d'aquest diumenge del Consell Nacional del PDeCAT a denunciar l'empresonament de "gent pacífica i honesta". Ha dit que, malgrat tot, el que han fet els consellers, així com els presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, ha valgut la pena.

"La nostra és una aposta en favor d'una gran llista unitària que incorpori totes les sensibilitats", ha dit la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, després de la reunió del Consell Nacional d'aquest partit.

La iniciativa en favor d'una candidatura unitària havia recollit diumenge al migdia més de 92.000 signatures de suport, però les formacions que li podrien donar suport, més enllà del PDeCAT, no semblen convençudes ni gaire predisposades a fer possible tal cosa. 

Programa senzill

Marta Pascal ha explicat que el programa amb què s'han de presentar "no ha de ser gaire rebuscat". "L'ha de poder entendre tothom", ha dit, i ha assenyalat que hauria de recollir la reivindicació per Catalunya de "llibertat en forma de República", l'amnistia per a tots els presos polítics i la recuperació de les institucions.

"El 21 de desembre les urnes han de quedar plenes de dignitat". "No podem permetre que aquells que han donat suport a l'aplicació de l'article 155 es quedin amb les institucions de Catalunya", ha afirmat poc abans de proclamar, entre forts aplaudiments, la voluntat que Carles Puigdemont, sigui qui encapçali la llista unitària. Pascal també ha assenyalat que, d'acord amb la seva proposta, els consellers cessats haurien de poder formar part de les llistes.

ERC i CUP mantenen interrogants

A l'espera de possibles negociacions, el que se sap és que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) reclama un acord més ampli que el que va donar com a resultat la candidatura de Junts pel Sí (JxSí), i que la CUP no prendrà cap decisió definitiva fins el dia 12 de novembre, així com que la seva posició en favor o en contra de la llista unitària dependrà dels objectius.

La regidora a l'Ajuntament de Barcelona per part de la CUP Eulàlia Reguant ha plantejat la seva posició en forma de pregunta: "per fer què?". "Anar separats també té els seus pros i els seus contres". "Quan tinguem resposta parlarem sobre quina és la millor solució pel 21-D", ha dit.

Els Comuns ratifiquen la coalició amb Podem

La Coordinadora de Catalunya en Comú, que s'ha reunit també aquest diumenge, ha ratificat el que havia acordat la seva Executiva, és a dir, concórrer a les eleccions del 21-D en coalició amb Podem, tot i que  la decisió queda pendent del que puguin dir els inscrits d'un i altre partit. Els de Catalunya en Comú validaran la decisió en assemblea que tenen convocada pel dia 11, i els de Podem Catalunya estan convidats a participar fins el dia 7 en una consulta per respondre a una pregunta binària sobre l'esmentada coalició.

La portaveu de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, ja ha donat a conèixer el nom de la candidatura, En Comú Podem-Catalunya en Comú, i ha ratificat que qui encapçalarà la llista serà l'actual portaveu al Congrés Xavier Domènech.

Alamany ha valorat que les eleccions del 21-D no seran "normals" i que per tant caldrà que tothom actuiï amb "prudència", però ha assenyalat que el que ells voldrien és "passar pàgina dels vells blocs" i que pretenen generar "nous consensos". Per això mateix, ha descartat formar part de cap llista unitària sobiranista. "Seria més part del problema que de la solució", ha dit. Entre les seves prioritats del moment ha assenyalat l'aixecament de l'aplicació de l'article 155, la amnistia pels presos, i l'impuls d'una "agenda social".












¿Te ha resultado interesante esta noticia?