Público
Público

Puigdemont i part del sobiranisme pressionen per la llista unitària

Es presenta una proposta d'agrupació d'electors, sense sigles de partits, que el president de la Generalitat està disposat a encapçalar. El PDeCAT ajorna la confecció de les llistes a l'espera de si qualla o no aquesta opció. Demòcrates elegeix ERC per davant dels neoconvergents si no hi ha llista unitària.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en un acte amb alcaldes independentistes, dimarts passat a Brussel·les. EFE

públic

El termini per presentar coalicions a les eleccions del 21D es va esgotar dimarts sense que les formacions independentistes es posessin d'acord a formar una candidatura unitària, com demanaven des de Brussel·les el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el seu partit, el PDeCAT, i part del sobiranisme. Però això no vol dir que s'hagin esgotat les opcions, que ara passarien per una hipotètica agrupació d'electors, per a la qual pressionen tots els actors interessats

Representants de la societat civil han presentat aquest divendres, a l'Ateneu Barcelonès, una proposta de llista unitària independentista sense sigles de partits, que es batejaria com a 'Llista Unitària 1 d'octubre'. Els promotors -Francesc de Dalmases, Aurora Madaula, Toni Morral i Pere Pugès- han explicat que la llista representaria la fusió de dues iniciatives ja en marxa, 'llistaunitaria.cat' -que suma ja més de 400.000 signatures de suport- i 'respublica.cat'. Per poder presentar una agrupació d'electors a les eleccions cal presentar, abans del 17 de novembre, un mínim de 55.000 signatures. 

El president Puigdemont ha pressionat també en favor de la candidatura unitària aquest divendres, quan ha reiterat que està disposat a encapçalar aquesta eventual agrupació d'electors. Puigdemont ha explicat, en una entrevista a l'ACN, que té el "deute moral" de fer-ho, i que en aquests moment calen "mesures excepcionals". "Avanço la meva contribució a fer que sigui possible", ha afegit".

Puigdemont es va oferir per primer cop com a candidat a les eleccions fa justament una setmana, en una entrevista a la televisió belga, i des d'aleshores ha insistit en la necessitat que l'independentisme conflueixi en una llista conjunta el 21D. Fins a aquell moment, Puigdemont havia manifestat la postura contrària: no ser candidat a les eleccions.

El seu partit, el PDeCAT, també ha fet moviments a favor d'aquesta llista unitària. La seva coordinadora general, Marta Pascal, ja es va mostrar la setmana passada a favor d'una "gran llista de país". I, acabat el termini per presentar coalicions, tot i que en un primer moment la formació semblava disposada a afrontar els comicis en solitari, ara dóna suport a aquesta eventual candidatura unitària sense sigles.

Tot i això, no totes les famílies del partit veuen clara aquesta possibilitat. Diverses veus de la formació expliquen que una agrupació d'electors presenta uns importants inconvenients pràctics. Bàsicament, que, a diferència dels partits polítics, no tenen dret a una bestreta de les subvencions per a despeses electorals, així com tampoc gaudeixen d'espais gratuïts de propaganda als mitjans públics.

De moment, el partit ha ajornat fins a dimecres que ve el Consell Nacional que ha de confeccionar les seves llistes al 21D, cosa que els permetria adaptar-se a aquesta eventual candidatura unitària. En cas que quallés, la llista la la composarien personalitats de la societat civil i membres del PDeCAT, amb Puigdemont al capdavant, a l'espera del que puguin decidir la resta de formacions.

En cas que no quallés, Puigdemont seria igualment el cap de llista per Barcelona, amb Lluís Guinó de candidat a Girona, Marc Solsona a Lleida i Jordi Sendra a Tarragona. També formarien part de les llistes els consellers del partit a la presó -Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Meritxell Borràs-, la coordinadora general, Marta Pascal, i el coordinador d'Organització, David Bonvehí.

Aquesta travessa de noms podria tenir variacions en la part alta. La més alta. I és que el partit "no descarta" que Puigdemont rebutgi liderar una llista només del PDeCAT, segons va afirmar aquest dimecres l'exconsellera Neus Munté.

Demòcrates dóna carabasses al PDeCAT

Pel que fa a la resta de formacions interpel·ladesja hi ha alguna resposta. Demòcrates de Catalunya, l'escissió sobiranista d'Unió, no té cap intenció d'acompanyar els seus antics socis neoconvergents si emprenen l'aventura en solitari.

El partit segueix apostant per una candidatura unitària de tot l'independentisme. Però la seva militància ha decidit aquest divendres -per un aclaparador 93%- que "en cas que no s'esdevingui una llista unitària" impulsaran una aliança amb ERC i els sobiranistes de la diàspora socialista -MES i Avancem- per al 21D. Aquesta aliança es formalitzaria, molt probablement, per la via d'integrar-se els candidats de Demòcrates en la llista d'ERC.

A la vegada, des de l'ANC s'aposta igualment per una llista unitària. Però amb prudència: l'entitat sotmetrà la qüestió aquest dissabte als seus militants, en una consulta interna.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?