Público
Público

ELECCIONS 21-D Ada Colau demana autocrítica al govern de la Generalitat

"Els volem lliures per demanar les explicacions que volen els catalans i les catalanes", ha dit l'alcaldessa en l'assemblea que Catalunya en Comú ha convocat per ratificar la presentació de llistes en coalició amb Podem a les eleccions del 21 de desembre.

 Xavier Domènech i Ada Colau, durant una de les votacions de l'assemblea de Catalunya en Comú sobre la presentació de candidatures a les eleccions del 21-D en coalició amb Podem / EFE Alejandro García

L'alcaldessa de Barcelona ha parlat de l'actual situació institucional com la pitjor de les possibles. "No anem a les eleccions amb alegria", ha reconegut, però al mateix temps ha explicat que els comicis convocats per Mariano Rajoy ofereixen una oportunitat que cal aprofitar. Ha dit que durant aquesta campanya caldrà "demanar explicacions" al govern de Junts pel Sí.

"Que facin autocrítica", ha reclamat Ada Colau, perquè en comptes de convocar eleccions després de l'exercici democràtic per la base que va suposar la crida a les urnes de l'1 d'octubre, van optar per la declaració d'independència, i després "van desaparèixer".

En una assemblea general celebrada aquest dissabte a Sant Adrià del Besós per validar la presentació de la candidatura que presentaran els Comuns en coalició amb Podem a les eleccions convocades pel proper 21 de desembre, Colau ha reconegut que es troben en aquests moments amb una barreja de sentiments. Sentiments de tristor pels darrers esdeveniments i al mateix temps d'indignació amb "els governants que hem tingut",  als quals ha acusat d'haver "enganyat a la població".

Colau ha recollit la reivindicació en favor de la llibertat dels presos polítics  expressada en una pancarta que havia desplegat a l'assemblea un grup dels Comuns de Girona, però no ha estalviat crítiques contra els governants  "cessats i empresonats per motius polítics". "Defensar la democràcia és defensar que els teus adversaris polítics no siguin a la presó", ha dit, però ha afegit: "Els volem lliures per demanar les explicacions que volen els catalans i les catalanes".

Ha elogiat l'organització del referèndum de l'1 d'octubre, però ha dit que Junts Pel Sí, en comptes de recollir la transversalitat d'aquella jornada de participació massiva el que va fer va ser "tensionar el país" i el va portar cap a la declaració unilateral d'independència.

"Cosir" ferides

Tant Ada Colau, com Xavier Domènech, que encapçalarà les llistes dels Comuns, han insistit en la idea de voler posar fi a la divisió de Catalunya en dos blocs, el de la DUI i el del 155, i han recuperat la idea de la necessitat de "cosir" ferides.

Domènech ha explicat que ens trobem en un moment preocupant per la divisió que segons ell alguns volen imposar. "Per això és important que guanyem", ha dit, "per acabar amb aquesta divisió". "Aquestes eleccions van de recuperar Catalunya" i de treure-la d'un "cul de sac". "La societat està unida perquè no vol corrupció, vol acabar amb la por i vol la seva escola", ha explicat el fins ara portaveu d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats.

"De Partit Popular no es desconnecta. El fas fora", ha proclamat Domènech, referint-se al full de ruta de Junts pel Sí. i en quant a C's ha dit que no es pot considerar que siguin "alternativa" quan sistemàticament donen suport al PP.

Ada Colau i Xavi Domènech s'han mostrat escandalitzats, d'altra banda, per la política de pactes actual del PSC. "On has anat a parar PSC?", "Miquel Iceta, on vas?" han preguntat una i altre, després de criticar el fet que facin bloc amb PP i C's.

Llistes de la coalició amb Podem sense primàries

Abans dels discursos, els reunits en l'assemblea d'aquest dissabte a Sant Adrià del Besós, han aprovat la presentació de candidatures a les eleccions del 21 de desembre en coalició amb Podem. Per 785 vots a favor, 10 en contra i 22 abstencions han decidit fer-ho sota el nom de Catalunya en Comú Podem.

Així mateix, han aprovat la composició de les llistes per les quatre circumscripcions en una votació que no ha estat tan unànime: 674 a favor, 34 en contra i 121 vots en blanc.

Yolanda López, Sara Vilà i Llorenç Planagumà encapçalaran les llistes per Tarragona, LLeida i Girona respectivament. Xavier Domènech i Elisenda Alamany ocuparan els llocs primer segon de la candidatura per Barcelona.

La direcció ha lamentat reiteradament el fet de no haver pogut triar els candidats en un procés participatiu de primàries. El fet que les llistes siguin el resultat d'una negociació entre grups polítics explica probablement que el nombre d'abstencions i de vots en contra sigui lleugerament més alt que en l'aprovació de la coalició.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?