Público
Público

Eleccions 21D ERC reitera el seu rebuig a la llista unitària i anirà al 21D amb Junqueras de candidat

Els republicans inclouen en la candidatura tots els seus consellers empresonats i a Brussel·les, i incorporaran també dirigents de Demòcrates, MES i Avancem. Reserven el número 4 per a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, en primer terme, en el Consell Nacional del partit d'aquest dissabte, que ha deixat buides les cadires corresponents als consellers del partit empresonats. EFE

públic

ERC ja té decidits els seus principals candidats a les eleccions del 21D, que es presentaran en una llista pròpia, liderada pel vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i amb la resta de consellers del partit empresonats o a Brussel·les en posicions de sortida, com també ho estarà la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Una llista pròpia que no hauria d'impedir formar un "front clar republicà per recuperar la llibertat i la democràcia", encara que el sobiranisme acudeixi al 21D en candidatures separades, en paraules de la secretària general i número 2 del partit, Marta Rovira, que ha reiterat d'aquesta forma el rebuig d'ERC a la llista unitària per a la qual pressionen el president Puigdemont i part del sobiranisme.

Rovira, en la seva intervenció en el Consell Nacional d'ERC d'aquest dissabte, ha ofert "absoluta coordinació i cooperació" de la seva formació amb la resta de candidatures independentistes. Ha denunciat que els comicis, convocats pel president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, emparant-se en l'article 155 de la Constitució, són "il·legítims, il·legals, imposats i dictats". Però ha explicat que els republicans hi participen justament per convertir-los en legals i legítims, a través d'una victòria sobiranista a les urnes que posi fi a l'aplicació d'aquest mateix 155.

Cadires buides per als consellers absents

En la reunió s'ha corroborat que Junqueras encapçalarà la llista del partit per Barcelona, amb Rovira de número 2, i els consellers del partit en presó preventiva o a Brussel·les en posicions de sortida. Simbòlicament, les primeres cadires de la reunió s'han deixat sense ocupar, en homenatge als membres de l'Executiu absents.

Concretament, els consellers d'Afers Internacionals, Raül Romeva, i de Justícia, Carles Mundó, tots dos empresonats per ordre de l'Audiència Nacional, ocuparan els números 3 i 5 de la llista per Barcelona. El número 7 serà per al conseller de Salut, Toni Comín, que acompanya el president Puigdemont a Brussel·les. I els republicans han reservat el número 4 per a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va dormir dijous a la presó i ahir divendres va sortir en llibertat provisional sota fiança. Fonts del partit citades per Europa Press han explicat que Forcadell ha de confirmar encara si es presenta als comicis en la llista del partit.

Per Girona, la cap de llista serà la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, també empresonada, amb els diputats Roger Torrent i Anna Caula en les posicions segona i tercera. 

A Lleida, la número 1 serà la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret (a Brussell·les), i els números 2 i 3 els ocuparan Bernat Soler i Gemma Espigares. La llista de Tarragona l'encapçalarà el delegat de la Generalitat a la demarcació, Òscar Peris, amb Noemí Llauradó de número 2.

No formarà part de la llista la membre de la Mesa Anna Simó, per decisió pròpia presa ja el 2015 de no tornar a repetir al Parlament després de quatre legislatures.

Demòcrates, en posicions de sortida amb Castellà

La llista d'ERC preveu incorporar també dirigents d'altres tres formacions sobiranistes que van confluir en JxSï en les eleccions del 27S del 2015, els democristians de Demòcrates per Catalunya -escindits de la desapareguda Unió just abans d'aquells comicis- i MES i Avancem, amb origen en el PSC.

Les quatre formacions interessades estan negociant els llocs concret que ocuparan en les llistes. Unes negociacions "cordials", segons han explicat a Públic fonts de Demòcrates. Aquest partit ha d'aprovar encara internament quin serà el seu primer representant a la llista, que amb tota seguretat serà el líder de la formació, Antoni Castellà, que també ocuparà un lloc de sortida.

Els democristians precisen, així mateix, que no els importen tant les posicions concretes en les llistes com que "es visualitzi una imatge de coalició". Afegeixen que encara més important que tots els passos previs a les eleccions del 21D és "el que passarà  partir del 22D".

El termini per presentar les llistes definitives als comicis acaba el proper divendres

¿Te ha resultado interesante esta noticia?