Público
Público

ELECCIONS 21-D Rajoy: "Mai he estat partidari de fer reformes de la Constitució"

El president del Govern fa campanya pel 21-D presumint de "fermesa", defensant que el 155 ha retornat la "normalitat" i augurant un augment de les previsions econòmiques en cas que guanyin els constitucionalistes a Catalunya. Anuncia que esgotarà la legislatura i tornarà a presentar-se a la reelecció.

Fotografia facilitada per la cadena COPE del president del govern, Mariano Rajoy

"Mai he estat partidari de fer reformes de la Constitució". Així ho ha confessat Mariano Rajoy a tan sols un dia que es constitueixi al Congrés la Comissió Territorial que ell mateix va pactar amb el PSOE com a moneda de canvi del seu suport per a l'aplicació del 155 a Catalunya.

El president del Govern va constatar així el ja anunciat ahir pel seu partit: escoltaran les propostes dels socialistes, però el PP no pretén "posar potes enlaire" la Carta Magna per donar un millor encaix als independentistes ni tampoc para recentralizar competències, ha promès. "L'Estat de les Autonomies ha funcionat raonablement bé i garanteix la solidaritat entre els espanyols". Al temps, va tancar la porta a qualsevol canvi fonamental: "No puc acceptar que la voluntat d'una minoria s'imposi sobre una majoria. Estic disposat a escoltar, però no a anar contra la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i la igualtat de tots els espanyols".

En una entrevista amb Carlos Herrera a la COPE, a la qual hi ha hagut temps per llançar discursos sobre la sequera a Galícia, la defensa del cava català, d'alimentar la teoria de la conspiració de les influències russes i veneçolanes en el procés i fins i tot de treure ferro a la polèmica de la samarreta republicana de la selecció espanyola, el cap de l'Executiu central sí s'ha mostrat, en canvi, disposat a reformar el sistema de finançament autonòmic. Rajoy no ha donat resposta sobre la possibilitat d'establir un concert econòmic a Catalunya similar al basc o al navarrès -"que ja existien amb Franco", ha comentat- però sí ha dit ser partidari de "corregir-ho si hi ha coses que no estan bé". "Però que sigui amb l'acord de tothom", ha precisat.

També ha presumit de fermesa ("No vaig ser timorat", ha defensat) i proporcionalitat amb la vista posada ja en el 21 de desembre, dia en què se celebraran els comicis autonòmics a Catalunya. D'una banda, Rajoy s'ha vantat d'haver cessat al Govern i haver retornat la "normalitat a la comunitat". També ha defensat que, encara que "no sempre es fan les coses bé al 100%" i "ningú té el 100% d'encert", les forces de seguretat van actuar amb eficàcia i independència del Ministeri de l'Interior tant l'1-O com durant la darrera vaga. A més, va rebatre les crítiques del seu antecessor, José María Aznar, en afirmar que, passi el que passi a les eleccions, "ja estem millor". "Això ha servit perquè tots els espanyols sàpiguen que l'Estat es pot defensar", ha sentenciat.

Però va deixar en mans dels electors la responsabilitat que la "normalitat" continuï a Catalunya. "El Govern ha fet la seva funció. Ara li toca a la gent", va dir instant els catalans a anar a les urnes per a que hi hagi una "participació massiva" el 21-D. Rajoy ha reconegut que no té un pla B en cas que tornin a guanyar les formacions independentistes, però es va mostrar confiat que no serà així i, de ser-ho, "guanyi qui guanyi ha de complir la llei".

En qualsevol cas, el president ha considerat que "seria absurd que a una persona a la presó se li fes conseller perquè no podria exercir la seva funció" i, encara que preveu una campanya "victimista" de Carles Puigdemont -de qui creu que ha reconegut que "ha enganyat" a la gent-, confia en què les forces 'constitucionalistes' li arrabassin el poder.

Per a això, Rajoy ha venut els beneficis no només del 155 en l'actualitat, sinó també de les bonances econòmiques que produiria aquest canvi de poder en el Parlament de Catalunya. "Hem hagut de baixar la previsió de creixement, però si comença la situació de normalitat, al gener la previsió passarà del 2,3% a entre 2.8 i el 3%", ha pronosticat.

En la mateixa línia, ha defensat els interessos dels empresaris catalans contra un possible boicot als productes locals. "M'agradaria que tothom compri productes catalans perquè, si no, l'empresari català sofreix dues vegades: una pel tracte dels independentistes a Catalunya i una altra pel de la gent que s'enfada i tampoc li dona suport", ha dit. De la mateixa manera,va instar a les empreses que han "fugit" a tornar: "M'agradaria que a partir del gener hi hagués una situació de normalitat", les ha demanat.

D'altra banda, Rajoy ha carregat contra "el procés de les mentides" i ha presumit del suport rebut a Europa, així com de la independència judicial. "El president del Govern no pot ni parlar amb un jutge. I com més independent sigui la Fiscalia, millor per a tots", ha contestat quan se li ha preguntat per les presumptes pressions de l'Executiu per a que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, no entrés a la presó. "El president, li agradi o no, el que ha de fer és callar i acatar les decisions judicials. Si tots féssim el mateix, ens aniria molt bé a tots", ha manifestat.

Finalment, ha assegurat que, passi el que passi el 21-D a Catalunya, no preveu avançar les eleccions generals. "Jo sóc partidari que les legislatures durin quatre anys. Si està a la meva mà, aquesta durarà quatre anys", ha promès. En qualsevol cas, quan arribi el moment i malgrat que els seus socis de C's són partidaris dels mandats de només vuit anys, ell es presentarà de nou: "Jo em trobo molt bé", ha conclòs.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?