Público
Público

DECLARACIÓ D'INDEPENDÈNCIA Marta Rovira: "Ens deien que hi hauria sang"

La secretaria general d'ERC denuncia que el govern de Mariano Rajoy va amenaçar al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb la intervenció de l'Exèrcit a Catalunya com a resposta a la declaració d'independència

La número 2 d'ERC, Marta Rovira, en entrevista al programa El Món a RAC1 / RAC1

públic

“Ens deien que hi hauria sang, que no serien pilotes de goma com l’1 d’octubre, que la cosa seria contundent”. Amb aquestes paraules, la secretaria general d'Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Rovira, ha descrit en entrevista a RAC1 les circumstàncies polítiques en les quals van haver de prendre decisions sobre la manera d'assumir els resultats del referèndum d'autodeterminació  l'1 d'octubre.

“El que el Govern no estava disposat a fer era assumir un escenari de violència extrema amb morts al carrer que es va posar d’una manera molt contundent sobre la taula”, ha dit Rovira per explicar la pressió que van rebre els dirigents independentistes per a que rebaixessin la tensió.

I ha donat més detalls sobre l'abast de l'ofensiva repressiva que els anunciaven: “Això de la violència ens va arribar de moltes fonts diferents, contrastades i fiables. Se’ns informava que estaven entrant armes a Sant Climent Sescebes i que l’exèrcit estava venint”.

La número dos d'ERC no ha posat noms i cognoms a les fonts que citava, però no ha descartat la possibilitat de fer-ho en el futur.

Restabliment del govern legítim

En la mateixa entrevista, la secretària general d’ERC, que ha estat assenyalada pel president del seu partit, Oriol Junqueras, en un escrit des de la presó, com a futura presidenta de la Generalitat, ha afirmat que si guanyen les eleccions del 21D el seu objectiu és "restablir les institucions democràtiques i també la restitució del govern legítim, per tant, el govern de Puigdemont, Junqueras i els seus consellers”.

“Si aquest govern legítim no ha pogut ser escollit amb normalitat i democràticament nosaltres apostem per restituir-lo, estiguin en la situació que estiguin”, ha assegurat Rovira.

En quant a la normalitat o excepcionalitat d'aquests eleccions del desembre, la número dos d'ERC ha assenyalat que "si el govern espanyol vol provocar un escenari d’eleccions amb totes les garanties això implica que tots els candidats puguin fer campanya i expressar les seves idees. i això ara no passa. Estan allà perquè s’estan jutjant idees".

“El dia 21 els ciutadans han de decidir si mana Rajoy o si entreguem la possibilitat que decideixin els ciutadans de Catalunya", ha declarat.

Visita a les presons

Marta Rovira, que aquest dijous ha pogut visitar les conselleres i consellers empresonats, a Alcalá Meco i Estremera, ha parlat sobre el seu estat d'ànim i sobre les seves activitats. “Vaig veure les conselleres bé i fortes. Els consellers també. Forts, ferms, tranquils, molt conscients de la situació. Ells pateixen per estar desinformats, malgrat reben moltes cartes. I també pateixen molt pels fills. Tots són pares, mares i alguns són avis. Aquesta setmana com a pares començaran a veure els seus fills més petits i això els preocupa perquè els troben molt a faltar”.

Li van dir tots que ”la relació amb els altres interns és positiva". “Entre ells no es veuen. Estan en mòduls diferenciats. Només s’han vist per motius d’algun assessorament jurídic i judicial perquè tenen el mateix advocat i són moments en què es va per feina per preparar l’estratègia judicial”, ha explicat.

Autocrítica

Marta Rovira ha admès certa autocrítica en el que s’ha fet fins ara des de l'independentisme, tot i que segons ella s'ha magnificat i “s’ha fet en excés”. Una impressió que també ha compartit amb els consellers empresonats. “Ja n’hi ha prou [d’autocrítica] perquè nosaltres estàvem molt preparats”, li van dir.  Rovira ha reconegut però que l’1 d’octubre, veient com estava actuant el govern espanyol, l'executiu català "es va plantejar si havíem d’aturar el referèndum o no”.

Ara, ha dit, “la independència ja està feta. Aquesta propera legislatura anem a fer República i en això els Comuns sí que s’hi han d’implicar”. "Han de decidir si estan en el bloc dels immobilistes o en el bloc que vol que el país avanci i decideixi i vol fer república”, ha insistit.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?