Público
Público

ELECCIONS 21D El PP anuncia "incentius fiscals" per a les empreses que van sortir de Catalunya

García Albiol vol facilitar el retorn d'aquestes companyies i inclourà la seva proposta al programa per a les eleccions del 21-D. El lider del PP a Catalunya no descarta la "repetició" dels comicis

El presidente del Govern Mariano Rajoy, parla amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, al Congrés dels Diputats /  ARXIU

El Partit Popular aposta per "incentius fiscals" per animar a tornar a les empreses que han marxat de Catalunya en les últimes setmanes  (2.655 empreses han traslladat la seva seu social fora, segons les dades del Col·legi de Registradors d'aquest dilluns), malgrat que va ser l'Executiu central qui, amb un decret llei, va facilitar aquesta situació.

Ara, aquesta serà una de les mesures estrella del PP a Catalunya per a les pròximes eleccions del 21 de desembre, segons ha confirmat el propi Xavier García Albiol en un menjar informal amb periodistes. La idea és promoure incentius per a totes les companyies, també per les que s'han quedat, però atreure a les que van fugir amb un programa específic.

Una iniciativa similar a la que havia anunciat amb anterioritat C's, molt per davant del PP a les enquestes. "Sí, però que expliquin com ho faran. Nosaltres ho detallarem", va assegurar el líder del PP a Catalunya, que no neguen la competència entre les formacions de l'autoanomenat bloc "constitucionalista".

Assumint que quedarà tercer en el ránking d'aquest bloc, per darrere d'Inés Arrimadas i Miquel Iceta, en el PP prometen donar-ho "tot" en campanya i demanar el vot per a un programa electoral que, asseguren, "no podran prometre" cap dels seus socis en l'aplicació del 155 de la Constitució. Això inclourà -va avançar sense especificar detalls- altres mesures en matèria d'Educació, seguretat i fins a en el sector "audiovisual".

Des del PPC -ara ja d'acord amb Gènova i no com en uns altres temps en els quals la coordinació entre aquesta federació i la seu central escassejava- confien en una alta participació en els propers comicis que demostrarà el "vot ocult" que no apareix a les enquestes. No obstant això, Albiol assumeix que el resultat electoral tornarà a ser molt ajustat entre els independentistes i els constitucionalistes. Tant, que fins i tot preveu que es pugui arribar l'escenari de repetició d'eleccions.

En aquest cas, la culpa serà del PSC, la formació que serà el blanc dels seus atacs, més enllà dels llançats contra els independentistes d'ERC o PDeCAT i contra els "objectes volants no identificats" de Podemos i els Comuns d'Ada Colau. Per a Albiol, "els interessos d'Iceta no són els de el PSOE", ja que considera que la "prioritat" del líder del PSC és pactar un govern amb una Esquerra que renunciï a la declaració unilateral d'independència i la formació habitada.

Arribat aquest escenari, el conservador català creu que algunes federacions socialistes com Andalusia o Extremadura "saltarien" i Pedro Sánchez evitaria la crisi interna impedint a Iceta que formés part d'aquest Executiu. Per això, Albiol ha instat el secretari general del PSOE a aclarir si permetria a Oriol Junqueras ser president de la Generalitat no amb el seu suport exprés, sinó amb la seva abstenció. De fer-ho, el líder del PPC preferiria repetir les eleccions abans de permetre un tripartit PSC-ERC-Podemos/Comunes fins i tot encara que compleixin amb la legalitat, encara que això comportés a més inestabilitat.

D'altra banda, Albiol ha reconegut errors del passat com l'haver permès que es votés sense problemes en el primer referèndum del 9-N de 2015, la qual cosa ha provocat, a la seva entendre, l'èxit de Cs. També ha lloat la política de comunicació dels seus socis i rivals al mateix temps i, encara que ha criticat l'escassa labor parlamentària dels 25 diputats taronges a Catalunya, també ha deixat caure que no seran el blanc dels seus dards. "Arrimadas no és la meva adversària. Ho són els independentistes", va sentenciar tornant a apel·lar a la necessària "unitat" del constitucionalisme.

Campanya "nacional" a grans ciutats

Finalment, Albiol va avançar el calendari previst per a l'inici de la campanya. Demà mateix presentarà, al costat dels senadors que van votar el 155, l'eslògan de la mateixa. La intenció és "explicar bé" els motius del Govern de Mariano Rajoy per arribar a aplicar aquest article de la Constitució i les conseqüències -bones, òbviament- que està tenint ja a Catalunya.

Una prova més que aquest escenari electoral no afecta només a la Comunitat en què se celebren, sinó a la resta d'Espanya, tal com va reconèixer el líder del PP català. "No ens votaran pel nostre treball o per simpatia, ens votaran en funció del context polític català que està contaminat per la situació nacional i viceversa", va constatar.

Per aquest motiu, els alts càrrecs de Génova, així com diversos membres del Govern participaran de forma activa a la campanya. Aquest mateix cap de setmana tant la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, com la ministra de Defensa i secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, estaran a Catalunya. L'única ministra catalana, la titular de Sanitat, Dolors Montserrat, també tindrà un "paper molt actiu" en la campanya. I el propi Rajoy té previstos actes el 2, 8, 13 i 17 de desembre, sense que es descarti incloure més dates en la seva agenda. L'estratègia serà, a més, fugir dels grans mítings i actes en hotels i acostar-se més a la gent del carrer.

Albiol, conscient que el vot del PPC arribarà de capitals i àrees metropolitanes -no així de pobles i municipis petits-, reforçarà la seva presència a grans ciutats a les quals fins i tot arribarà a reforçar l'enviament del mailing perquè els electors puguin anar a votar amb el sobre ja tancat a casa i s'eviti, amb això, el vot ocult. Les enquestes internes del PPC, així com el clam que sent ell al carrer, va assegurar, li fan preveure un resultat per a la seva formació bastant millor que el que li auguren els sondejos mediàtics. Per això, el seu objectiu és "el NS/*NC" (no sap, no contesta), és a dir, intentar mobilitzar a "entre el 25 i el 30%" de vot indecís. El 21-D es veuran els resultats.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?