Público
Público

Mor José María Romero de Tejada, fiscal superior de Catalunya

 El jurista, considerat com a membre de la "linia dura" del ministeri públic, patia leucèmia, malaltia que s'havia complicat en els últims dies amb una pneumònia.

José María Romero de Tejada, fiscal superior de Catalunya. / EFE

AGÈNCIES

José María Romero de Tejada, fiscal superior de Catalunya, ha mort als 69 anys, segons un tuit del ministre de Justícia, Rafael Catalá.

Fonts fiscals han informat a Efe que Romero de Tejada patia leucèmia, malaltia que s'havia complicat en els últims dies amb una pneumònia.

José María Romero de Tejada va néixer a Barcelona en 1948 i va ser nomenat fiscal superior de Catalunya al juliol de 2013 pel llavors fiscal general de l'Estat Eduardo Torres Dulce.

Considerat com a membre de la linia dura del ministeri públic, havia estat tinent fiscal de la Fiscalia de Catalunya i va substituir a Martin Rodríguez Sol al capdavant de la prefectura d'aquesta fiscalia després que aquest dimitís al març de 2013 després d'una polèmica per unes declaracions entorn del procés sobiranista català en les quals defensava la legitimitat de la consulta del 9 de novembre de 2014 i per les quals Torres Dulce el va expedientar.

Actuacions contra el sobiranisme

Precisament va ser ell qui va presentar la querella contra el expresident de la Generalitat, Artur Mas; la exvicepresidenta, Joana Ortega; i la exconsellera d'Ensenyament, Irene Rigau, per convocar la consulta del 9N.

Com a conseqüència d'aquesta querella el TSJC va condemnar Mas a dos anys d'inhabilitació per desobeir al TC i a una multa, de la mateixa manera que les exconselleras van ser condemnades també a penes d'inhabilitació.

Una de les últimes actuacions de Romero de Tejada va ser ordenar a finals de setembre al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluis Trapero, actuar contra la preparació del referèndum de l'1-O, així com l'encàrrec a aquest cos que anés a tots els centres de votació publicats per la Generalitat per advertir als seus responsables que cedir aquests locals era delicte.

La Fiscalia Superior de Catalunya va ser també la responsable que el Ministeri de l'Interior, a través de la Secretaria d'Estat de Seguretat, assumís la coordinació de tot l'operatiu policial per impedir la celebració de l'1-O.

Anteriorment, havia presentat en el 2016 una altra querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i membres de la Mesa, per haver permès votar diverses resolucions d'impuls del procés sobiranista.

També es va querellar contra la presidenta de la AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú (Garraf), Neus Lloveras, i contra el president de l'ACM i alcalde de Premià de Mar (Maresme), Miquel Buch, per contribuir amb actes concrets a la promoció, organització i celebració del referèndum i demana tancar les webs de les entitats.

En un dels seus últims discursos públics, va demanar als nous fiscals destinats a Catalunya que exigissin complir la llei "als qui, amb responsabilitats públiques, fan ostentació de la seva vulneració".

José María Romero de Tejada era germà de qui va ser secretari general del PP de Madrid entre 1996 i 2004, Ricardo Romero de Tejada.

El funeral per la seva mort s'oficiarà aquest dimarts al tanatori de Sant Gervasi de Barcelona, que des d'aquesta tarda acollirà la capella ardent del difunt.

Segons ha informat la Fiscalia General de l'Estat, el sepeli s'oficiarà a les 12:45 hores de matí en la capella del mateix tanatori.

Una setmana després de la mort de Maza

La mort de Romero de Tejada ha tingut lloc una setmana després de la del 
Fiscal General de l'Estat, José Manuel Maza, a una clínica de Buenos Aires, on es trobava ingressat a causa "d'un procés d'infecció generalitzat".

Maza s'havia sentit indisposat mentre participava aquest divendres a l'Assemblea de Ministeris Públics Iberoamericans, que es celebrava a la capital argentina. Els metges van aconsellar llavors el seu ingrés hospitalari a causa de la gravetat de la infecció.

Maza també havia estat de màxima actualitat a Catalunya per les querelles que va interposar contra la totalitat del Govern català pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació -que ha acabat amb mes de mig executiu en presó preventiva- i contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa que van tramitar la declaració d'independència del 27-O.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?