Público
Público

El 'conseller' Méndez Vigo ordena lliurar a l'Aragó les obres d'art de Sixena

El ministre de Cultura, que va assumir les funcions de la conselleria en aplicació del 155, respon a un requeriment del jutjat d'Osca efectuat després de la intervenció de la Generalitat. L'administració catalana havia evitat fins ara lliurar les obres, en possessió del Museu d'Art de Lleida. L'alcalde Àngel Ros demana una reunió urgent del Consorci del Museu "per garantir la integritat de la col·lecció".

Obres provinents del monestir de Sixena, al Museu de Lleida. EFE/Mario Gascón

Carles bellsolà / Mònica Mombiela

Nova conseqüència de la intervenció de la Generalitat per l'Estat en aplicació de l'article 155. El ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, ha ordenat aquest dimarts lliurar a l'Aragó les 44 obres d'art provinents del monestir de Santa Maria de Sixena (Osca) que formen part de la col·lecció del Museu d'Art de Lleida. Ho ha fet no pas com a ministre, sinó com a responsable del Departament de Cultura de la Generalitat, en aplicació del mateix 155.

El ministre ha donat ordre als organismes competents de la Conselleria perquè compleixin "immediatament" el requeriment que va fer fa menys de dues setmanes, el 15 de novembre, el jutjat número 1 d'Osca. Aquest requeriment aprofitava la finestra d'oportunitat que donava la intervenció de la Generalitat en aplicació del 155. I és que, fins ara, l'administració catalana havia desoït altres resolucions similars, adduint diversos impediments legals, en un llarg litigi que l'enfronta amb el govern aragonès des de fa anys per les obres del monestir.

El ministre de Cultura ha sol·licitat també la informació que el jutjat requereix sobre la ubicació exacta de totes les peces, així com la data en què es procedirà al lliurement dels béns perquè es faci efectiu. L'ordre estipula que tan aviat com arribi la informació al ministeri d'Educació procedent del departament de Cultura, sota els efectes del 155, s'enviarà a Osca.

Méndez de Vigo, també assumint les funcions de la conselleria, ja va decidir la setmana passada no presentar recurs al requeriment del jutjat d'Osca, en contra de la línia que havia seguit la Generalitat al llarg de tot aquest contenciós.

La decisió arriba no només amb la Generalitat intervinguda, sinó amb eleccions convocades. És a dir, en un període en què els Governs -en funcions-, se solen abstenir d'aplicar mesures transcendentals no aprovades amb anterioritat a la convocatòria electoral, i que no pugui revertir l'executiu que surti dels comicis.

Ros demana que no s'executi el trasllat

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha demanat la convocatòria d'una reunió urgent del Consorci del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, "per garantir la integritat de la col·lecció". En relació a l'art de Sixena adquirit per la Generalitat i dipositat al Museu de Lleida, el paer en cap va enviar el passat 16 de novembre una carta a Méndez de Vigo, on li demanava que apliqués el "criteri de prudència" en qualsevol decisió que pogués adoptar "pel bé de les obres afectades, en atenció al dret i al deure que Lleida té de protegir la integritat i l'estabilitat de la col·lecció del Museu".

Una vegada coneguda a través dels mitjans de comunicació la resolució del ministre, l'alcalde li demana igualment que apliqui el criteri de prudència i no demani executar una sentència que ha estat recorreguda pel Consorci del Museu de Lleida, que és qui està garantint la integritat de la col·lecció i la cura de les obres d'art.

L'alcalde de Lleida ha estat un dels primers a reaccionar davant el que es preveu com un final feliç pels habitants de Sixena. També hi ha parlat el conseller de Cultura, Lluís Puig -a Brussel·les amb el president Puigdemont- que ha interpel·lat Ros a través de Twitter. Puig li ha retret el suport dels socialistes a l'aplicació del 155 i l'ha acusat d'incomplir la legislació catalana i els esforços de la Diputació de Lleida, el Departament de Cultura, el Bisbat de Lleida com a part del Museu de Lleida, que creu que han fet els "impossibles" per evitar el retorn dels béns en conflicte.

Fins al moment, el Museu de Lleida no s'ha pronunciat sobre el requeriment fet pel ministre. Fonts properes a l'equipament asseguren que estan llegint tot el que ha sortit als mitjans per poder pronunciar-se sobre el cas.

L'anterior episodi de la llarga disputa per les obres d'art de Sixena és del passat 31 de juliol, quan es complia el termini donat per un jutjat d'Osca perquè el Museu de Lleida entregués aquestes 44 obres, després de reiterades demandes per part de l'Aragó. Una entrega que no es va dur a terme, "perquè el Govern considerava que Sixena no té la titularitat sobre aquests béns -segons una sentència són del consorci del museu- i que les peces no es poden separar de la totalitat de la col·lecció", assegurava Josep Giralt, director del Museu.

Durant el mes d'agost també van continuar les peticions per part d'Aragó d'entrar a l'equipament i endur-se les obres però la magistrada pertinent ho va refusar. El mes passat, la Fiscalia del Tribunal Suprem. Tant Lluís Puig com el seu predecessor a la conselleria de Cultura, Santi Vila, estan investigats pel Tribunal Suprem per no executar l'entrega de les obres d'art.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?