Público
Público


Els Pujol es querellen contra Albert Rivera per acusar-los de "robar 2.500 milions d'euros"

Josep Pujol Ferrusola porta davant els tribunals, en nom de tota la seva família, al líder de C's per haver afirmat una vegada i una altra que el "modus operandi habitual" de tots els Pujol era cobrar comissions il·legals i que "han robat" per valor d'una quantitat tan desorbitada que només va aventurar aquesta xifra el comissari Villarejo, avui a la presó imputat per blanqueig

Fragment de l'acta notarial de la querella de Josep Pujol Ferrusola contra Albert Rivera.

Els analistes financers internacionals ja havien descartat per astronòmica i estrafolària la quantitat de diners que el comissari José Manuel Villarejo va assegurar, en les seves cèlebres "notes informatives internes", que la família Pujol Ferrusola hi hauria suposadament rentat a través de comptes a Andorra.

El famós policia de la brigada política –actualment en presó incondicional imputat per suborn, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal– va començar xifrant la fortuna il·lícita dels Pujol a Andorra "entre 1.500 i 1.800 milions d'euros", per acabar parlant de "fins a 2.500 milions" en una estratègia processal coordinada amb els germans Cierco, propietaris de la Banca Privada d'Andorra, intervinguda pel Govern d'aquest país.

Una quantitat de diners tan desorbitada que va causar gairebé hilaritat entre els experts, perquè el seu blanqueig hauria fet trontollar el sistema bancari d'un país tan petit com Andorra. Però el líder de C's, Albert Rivera, no només li ha comprat aquesta versió desaforada a Villarejo, sinó que s'ha dedicat a repetir una vegada i una altra que la família Pujol Ferrusola –en el seu conjunt– es va dedicar a robar als catalans fins a apropiar-se d'aquesta suma ingent ("2.500 milions"), sense tenir una sola prova d'aquestes afirmacions però com a part de la seva campanya contra l'antiga Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), avui reconvertida en Partit Demòcrata (PDeCAT), que impulsa la candidatura Junts per Catalunya (JxC) i que dirigeix Carles Puigdemont des de Brussel·les.

Els Pujol, investigats per blanqueig i frau fiscal

Certament, els Pujol estan essent investigats per haver ocultat al Fisc, amb comptes a Andorra, una quantitat de diners d'entre 2,5 i 4,5 milions d'euros, que  l'expresident de la Generalitat atribueix a l'herència que li va deixar el seu pare a l'estranger i que mai va regularitzar. Al mateix temps, el primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, és a la presó –mentre tracta de reunir la fiança de tres milions d'euros en efectiu que li ha imposat l'Audiència Nacional–, acusat pel jutge José de la Mata –que investiga la fortuna familiar– de delictes de blanqueig, contra la Hisenda Pública i falsedat.

Josep Pujol./REUTERS

Josep Pujol / REUTERS

A Jordi Pujol se li imputa haver expatriat els 2,4 milions que tenia a Andorra com a part d'una estratègia per ocultar a Hisenda el seu patrimoni, que en total la UDEF estima en 30 milions d'euros. No obstant això, no se li acusa d'haver obtingut aquesta fortuna "robant" o mitjançant "comissions il·legals", sinó a través dels seus negocis a diversos països.

Per la seva banda, Oriol Pujol Ferrusola, ha arribat a un acord amb la Fiscalia, admetent dos anys i mig de presó –a canvi que la seva dona no vagi a presó i només hagi de pagar una multa– en reconèixer els delictes de tràfic d'influències, falsedat i suborn en el cas de les concessions de centres d'inspecció tècnica ITV a empresaris del sector.

Finalment, Oleguer Pujol Ferrusola està imputat per un presumpte delicte de blanqueig de comissions milionàries obtingudes en l'operació de compra-venda de 1.152 sucursals del Banc Santander en  el 2007.

No obstant això, la suma de tots aquests diners presumptament defraudats al Fisc dista moltíssim d'aquests "2.500 milions d'euros" que Rivera acusa als Pujol d'haver robat. Ara, Josep Pujol Ferrusola ha decidit portar davant els tribunals, en nom de tota la seva família, al líder de C's per haver afirmat una vegada i una altra que el "modus operandi habitual" de tots els Pujol era cobrar comissions il·legals i que "han robat" per valor d'aquesta quantitat desorbitada.

Querella per calúmnies

En la querella per calúmnies, presentada davant el jutjat de primera instància número 12 de Barcelona i que es pot llegir íntegra més a baix, Josep Pujol es basa fonamentalment en un missatge de Twitter enviat per Rivera el passat 6 de setembre i a les declaracions a la premsa que va fer al juny sobre aquest "modus operandi", quan va afirmar: "No només han robat, no només han estat corruptes, no només s'han portat mossegades. A més ho han fet fins fa molt poc".

El lider de Ciudadanos Albert Rivera comparece en el Escritorio del Congreso de los Diputados. /EFE

El lider de C's, Albert Rivera, al Congrés dels Diputats /EFE

Rivera va fer l'esmentada piulada en resposta a la campanya de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per recaptar 10 euros de cada català sobiranista per pagar la fiança de cinc milions d'Artur Mas, i va escriure: "Demaneu-los-hi als Pujol que us recolzen, i van robar 2.500 milions d'euros. La majoria dels catalans estem farts de pagar-vos la festa". Un 'tuit' que va ser repiulat milers de vegades pels seus seguidors.

En els 14 punts de la querella, Josep Pujol recorda que el líder de C's s'ha referit en entrevistes a "la màfia dels Pujol" que portaven anys "saquejant les arques públiques i acumulant aquests diners de caràcter delictiu" i reclama que Rivera reconegui haver fet totes aquestes afirmacions i es retracti en els següents termes:

Les reclamacions de Josep Pujol a Albert Rivera

QUART.- Que vostè no té cap element de prova i sap que no és certa 
l'afirmació "els Pujol ...van robar 2500 milions d'euros".

CINQUÈ.- Que vostè coneix que aquesta afirmació és radicalment falsa, doncs la família Pujol Ferrusola en el seu conjunt ni disposa ni ha disposat mai de 2.500 milions d'euros.

SISÈ.- Que vostè no coneix ni té cap element de prova que li permeti
afirmar que cap membre de la família Pujol Ferrusola rebés il·lícitament fons d'origen públic.

SETÈ.- Que vostè no coneix ni té cap element de prova que li permeti afirmar que algun membre de la família Pujol Ferrusola va intervenir il·lícitament en contractes d'adjudicació d'obra o serveis públics.

VUITÈ.- Que vostè no coneix ni té cap element de prova que li permeti afirmar que es torcessin o pervertissin tràmits administratius en el marc d'adjudicacions d'obra o serveis públics per afavorir, directament o indirecta, a algun membre de la família Pujol.

NOVÈ.- Que les afirmacions que vostè ha realitzat són, per altres,
contradictòries amb les pròpies conclusions de la Comissió de Recerca sobre Frau i Evasió Fiscal "Cas Pujol"
en les quals va participar el partit politico que vostè presideix i que es recullen a la pàgina web www.ciudadanos-cs.org: "La Comissió de Recerca sobre el cas Pujol va concloure el 17 de juliol de 2015, sense poder aclarir-se l'origen de la fortuna a l'estranger de l'ex President de Catalunya Jordi Pujol."

DESÈ.- Que vostè coneix que les Diligències Prèvies 14112012 seguides davant
el Jutjat Central d'Instrucció núm. Cinc no imputen a cap membre de la família Pujol Ferrusola delictes contra l'administració pública ni de malversació de fons públics.

ONZÈ.- Que vostè, malgrat la responsabilitat que li imposa el seu càrrec electe i malgrat conèixer la difusió que tindria la seva publicació, ha realitzat
manifestacions públiques respecte d'una suposada apropiació de fons públics per part de la família Pujol sense tenir ni una sola dada ni font de prova que ho corrobori.

DOTZÈ.- Que vostè no ha fet, ni directa ni directament, cap
exercici de comprovació de les afirmacions que aboca sobre la família Pujol Ferrusola i, si escau, les que pogués haver fet en el marc de la Comissió Parlamentària sobre el "Cas Pujol", no van revelar l'origen públic del patrimoni de cadascun dels integrants de la família Pujol Ferrusola.

TRETZÈ.- Que vostè imputa indistintament als membres de la
família Pujol Ferrusola una conducta d'apropiació de fons públics assumint la participació de tots ells de forma indistinta.

CATORZÈ.- Que vostè no té la possibilitat de concretar conductes
de cadascun dels membres de la família Pujol Ferrusola i, malgrat això, trasllada a l'opinió pública participació indistinta de tots ells, menyspreant les repercussions que les seves paraules tenen en l'estima i heteroestima individual de cadascun dels integrants de la família Pujol Ferrusola.

Finalment, requereix "A Don ALBERTO CARLOS RIVERA DÍAZ, per a que es retracti de les manifestacions que ha realitzat i rectifiqui públicament admetent que no pot afirmar l'origen públic dels fons de la família Pujol Ferrusola".

L'acte de conciliació de la querella Pujol vs Rivera està fixat per a aquest dimecres, però com no hi ha dubte que no es conciliaran, aquest plet marcarà una part de la campanya electoral pel 21-D.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?