Público
Público

La Seguretat Social necessita al desembre uns diners que no té

Després de buidar la guardiola de les pensions, només el préstec demanat al juliol impedeix que el sistema caigui en fallida.

Manifestació per reclamar pensions dignes. EFE

VICENTE CLAVERO

Aquest 2017 porta camí de convertir-se en un any històric per a la Seguretat Social, que no disposa de prou recursos propis per fer front als seus pagaments del desembre. Durant la crisi, s'ha sortejat aquesta eventualitat a força de recórrer al Fons de Reserva, que el 2011 va tocar sostre en arribar als 66.815 milions d'euros.

Però la guardiola de les pensions s'esgota i aquest any no donarà ja per cobrir la diferència entre ingressos i despeses ordinaris de la Seguretat Social.

El Fons de Reserva es va crear en temps de José María Aznar, amb el propòsit de tenir un matalàs quan es jubili l'anomenada generació del baby boom (els nascuts entre 1958 i 1977), que elevarà a quinze milions el nombre de pensionistes, molt per sobre dels nou milions actuals. Es va nodrir dels superàvits generats per la Seguretat Social durant l'època de bonança, fins que els devastadors efectes de la crisi i de la precarietat laboral van invertir la situació.

La recaptació va començar a caure de forma imparable, i el Govern de Mariano Rajoy va decidir recórrer a la guardiola de les pensions, que des del 2012 ha anat disminuint la seva dotació a passos de gegant. El 31 de desembre del 2016 tot just quedaven 15.000 milions d'euros, menys d'una quarta part del que va deixar José Luis Rodríguez Zapatero quan abandonament la Moncloa al desembre del 2011, després de la victòria del PP a les eleccions celebrades un mes abans.

Aquests diners, no obstant, no seran suficients per atendre les obligacions del sistema en el conjunt del 2017, segons tots els càlculs. Com està sent habitual, el Govern de Rajoy, que ja va fer una bona mossegada al juliol, n'hi haurà de fer una altra al desembre, perquè les cotitzacions cobreixen les pagues mensuals dels pensionistes, però no són suficients per sufragar les dues extraordinàries i les corresponents liquidacions semestrals de l'IRPF.

Per tal d'evitar l'impacte en l'opinió pública de deixar a zero la guardiola de les pensions, el Govern va idear el passat estiu un ardit que consistia a concedir a la Seguretat Social un crèdit de 10.200 milions d'euros, que en aquest moment encara no li feia falta. Se'n van utilitzar 6.000 milions i, gràcies a això, només va ser necessari retirar 3.600 del Fons de Maniobra, on hi van quedar uns altres 11.600, suficients en principi per atendre les obligacions de desembre.

Les últimes dades d'execució pressupostària apunten que la Seguretat Social necessitaria el mes que ve més de 9.000 milions d'euros, uns diners que en realitat no té. El seu saldo net entre estalvi i deute és de 5.600 milions, ja que als 11.600 que nodreixen actualment la guardiola de les pensions cal restar-ne els 6.000 de la part que ja s'ha fet servir del préstec del juliol.

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, ha anunciat que al desembre traurà 4.000 milions d'euros del Fons de Maniobra, per la qual cosa s'ha de suposar que els altres més de 5.000 milions necessaris procediran també d'aquest préstec. En aquest cas, la dotació de la guardiola baixarà a 7.600 milions d'euros, mentre que el deute de la Seguretat Social pujarà per sobre dels 11.000 milions, cosa que deixa els seus comptes en una delicada situació per afrontar el 2018.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?