Público
Público

Els consellers i els 'Jordis', a la presó almenys fins dilluns

Familiars i polítics sobiranistes han anat a Madrid a donar suport als consellers empresonats i als Jordis, que han presentat recursos per quedar en llibertat provisional, i que aquest divendres declaren davant el Tribunal Suprem. El jutge els ha informat que no prendrà un decisió fins dilluns. La Fiscalia demana que tots segueixin a la presó. Junqueras i Romeva no responen les preguntes del fiscal

El portaveu de JuntsxCat, Eduard Pujol, davant l'entrada del Tribunal Suprem.

públic

El vicepresident Oriol Junqueras, els consellers Raül Romeva, Carles Mundó, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i Meritxell Borràs, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez seguiran a la presó almenys fins el proper dilluns. Així els ho ha informat el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, davant el qual han declarat aquest divendres, pels recursos que tots ells han presentat per demanar la llibertat provisional, segons fonts judicials. La Fiscalia ha demanat que tots els acusats segueixin a la presó.

Els membres del Govern català han optat per diferents tàctiques en la seva declaració: Junqueras i Romeva només han respost les preguntes del jutge, i no del fiscal, mentre que la major part dels consellers han respost només algunes preguntes del ministeri públic, i Borràs i Forn han respost a totes les preguntes. 

Els consellers estan en presó provisional per suposats delictes de rebel·lió, sedició i malversació per la declaració d'independència del 27 d'octubre, i els 'Jordis', acusats de sedició per la manifestació del 20 de setembre davant la conselleria d'Economia.

Representants dels partits sobiranistes catalans i familiars dels consellers empresonats i dels 'Jordis' s'han congregat aquest divendres a les portes del Tribunal Suprem, on els membres del Govern cessats per Mariano Rajoy han declarat aquest divendres. El jutge Pablo Llarena els havia citat a declarar després de rebre els recursos que demanaven la seva posada en llibertat provisional, per poder participar en la campanya electoral del 21D

El portaveu d'Òmnium, Marcel Mauri, en conversa amb Públic i abans que es conegués que el jutge Llarena no decidiria fins dilluns, donava per fet que els consellers sortiran de presó aquest divendres. "Els Jordis, qui sap", ha afegit. Els consellers han acatat –amb diverses formes i matisos– l'aplicació del 155 i el seu cessament, com ja van fer la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la resta de diputats de la Mesa també investigats per rebel·lió, i a qui el mateix Llarena va deixar en llibertat amb fiança, després que es comprometessin a "renunciar a qualsevol actuació fora del marc constitucional". 

"Ens és indiferent el que diguin davant un tribunal, el que ens importa és el que han fet al llarg de tota la seva trajectòria de dignitat", ha afirmat Mauri davant els mitjans, a les portes del Suprem.

En una línia emblant ha parlat la diputada d'ERC al Congrés Ester Capella, que ha considerat irrellevant "si acaten o no", i que s'ha preguntat en veu alta "què pot fer un govern que es troba a la presó per no acatar el 155", des del moment que "el 155 s'està aplicant amb independència del que digui o facin". Capell ha esperat que "es faci justícia", perquè als consellers i als Jordis "se'ls acusa de delictes inexistents", i ha explicat que està "tot previst" per fer fornt a les fiances que es puguin acordar.

El portaveu de JuntsxCat, Eduard Pujol, davant l'entrada del Tribunal Suprem. /El portaveu de JuntsxCat, Eduard Pujol, davant l'entrada del Tribunal Suprem. / Marià de Delàs.

El portaveu de JuntsxCat, Eduard Pujol, davant l'entrada del Tribunal Suprem. / Marià de Delàs.

"Ferms i esperançats"

Eduard Pujol, portaveu de Junts per Catalunya, ha dit que en la candidatura que encapçala el president Carles Puigdemont estan "ferms i esperançats" que els consellers empresonats puguin quedar ser alliberats i que puguin tornar els que són "a l'exili" a Brussel·les. Pujol ha  matisat que, en tot cas, "no serà una victòria", perquè ni uns ni altres "no podran actuar sense perill d'anat a presó". Pujol ha advertit que el procés serà "llarg" i que la democràcia està "en risc".  I ha afegit, sobre els consellers i els 'Jordis', que "han de poder tornar i participar en campanya", perquè "tenen família, amics i país que els necessiten".

Per la seva banda, els diputats d'En Comú Podem Joan Mena i Marta Sibina, en conversa amb Públic, han valorat que que hi ha un grapat de decisions de la fiscalia les darreres setmanes, relacionades amb el procés sobiranista, que "fan posar en dubte" la separació de poders a l'Estat.

Enter els familiars dels presos polítics que s'han desplaçat a les portes del Suprem ha estat objecte d'especial atenció Meritxell Bonet, la companya de Cuixart, que hi ha acudit amb el fill de tots dos, de només quatre mesos d'edat. I que en fa un que no és amb el seu pare.

Entre els polítics que s'han deixat veure davant el Tribunal Suprem, a més dels ja citats, hi havia la diputada de la CUP Gabriela Serra, la candidata del mateix partit Bel Olid, o l'expresident de la Generalitat Artur Mas, entre d'altres.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?