Público
Público

Eleccions 21D La CUP situa la unilateralitat com "l'única via possible" per assolir la República catalana

La formació de l'esquerra independentista avisa que no entrarà en un govern que opti per retornar a una actitud "autonomista" que impliqui negociar amb l'Estat espanyol i no implementar la República catalana "des del minut zero". El programa cupaire per al 21D també proposa la recuperació de les "sobiranies" en diferents matèries i, per exemple, advoca per la creació d'una autèntica banca pública

El cap de llista de la CUP per Barcelona, Carles Riera, i la número 2, Maria Sirvent, en la presentació de la campanya de la formació, aquest dilluns a Barcelona. /Marc Font.

El programa electoral de la CUP per a les eleccions del 21 de desembre es desmarca de les altres dues forces independentistes, ERC i Junts per Catalunya, i manté l'aposta per la via unilateral com l'únic camí possible per materialitzar la República catalana. Per a la formació de l'esquerra independentista no s'ha de tornar a plantejar la bilateralitat i el diàleg amb l'Estat espanyol, bàsicament perquè entén que mai acceptarà un procés de ruptura negociat. La CUP ha presentat el seu programa aquest migdia a Barcelona, i les properes dues setmanes celebrarà un centenar d'actes arreu del territori català, amb tres grans demandes com són l'alliberament dels presos polítics, la desobediència a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i el desplegament real de la República proclamada el 27 d'octubre.

El cap de llista, Carles Riera, ha estat l'encarregat de desgranar les parts més destacades del programa cupaire, que té "com a moll de l'os, la construcció real i pràctica de la República", és a dir "implementar els resultats de l'1 d'octubre, un objectiu que ha insistit només es pot assolir a partir de la unilateralitat de les institucions catalanes i la desobediència a l'Estat espanyol. Segons Riera, aquesta aposta suposa fer una crida "al realisme i al pragmatisme", atès que "sabem que l'Estat espanyol mai permetrà desenvolupar de forma negociada un procés d'autoderminació". En aquest sentit, la CUP no descarta participar en un futur govern català, això sí només en el cas que aquest estigui "compromès en la construcció unilateral de la República des del minut zero". Dit d'una altra manera, si el futur executiu aposta per actuar en clau "autonomista" els anticapitalistes no hi entraran ni li donaran suport.

Per a la CUP, la construcció de la República s'ha d'articular des del Parlament i des del govern, però alhora des dels ajuntaments i al carrer. Per assolir-ho, creuen bàsic avançar cap a un procés constituent, que ha de tenir com a base una "assemblea constituent" que ha d'exercir de "contrapoder institucional alternatiu" i ha de permetre "apoderar el poble de manera directa". Paral·lelament, la CUP planteja un seguit de mesures de "dignitat" que s'han d'aplicar a partir del 22 de desembre. Per a Riera, això implica que "es refermin tots els decrets i lleis d'equitat" aprovats la passada legislatura que van ser suspesos pel Tribunal Constitucional, com ara els referits a la pobresa energètica, dret d'accés a l'habitatge o matèria de gènere. Així mateix, s'aposta per un pla de xoc contra la pobresa i per la construcció d'un sector públic d'alt nivell, que suposi aconseguir la sobirania en sectors estratègics, com l'energètic i el financer, i que contempla, per exemple, la construcció d'una autèntica banca pública catalana.

Justícia al "servei de la dreta més reaccionària"

Carles Riera també ha aprofitat la compareixença per valorar la decisió del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena de mantenir a la presó el vicepresident del govern cessat, Oriol Junqueras, i el conseller d'Interior, Joaquim Forn, a més de l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, mentre que la resta de consellers podran sortir al carrer en les properes hores si dipositen una fiança de 100.000 euros. Per la CUP, aquesta mesura "demostra un cop més que l'Estat espanyol no és un estat democràtic" i que la judicatura "actua ideològicament al servei de la dreta més reaccionària", a més de reiterar que "no hi ha independència judicial a l'Estat".

A més a més, Riera ha replicat el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i ha negat que sigui l'independentisme el responsable del despertar del feixisme. A banda de demanar-li una rectificació, Riera ha manifestat que "l'independentisme en general i l'esquerra independentista en particular és qui està plantant cara al feixisme per fer-lo fora de casa nostra" i ha afegit que Iglesias "ens hauria d'ajudar a construir la República aquí, perquè és la millora manera del fugir del franquisme i del feixisme".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?