Público
Público

MISSATGE DE CAP D'ANY Puigdemont: "De què ha servit tanta repressió? Era aquesta la proposta per Catalunya?"

El president de la Generalitat, destituit per Mariano Rajoy, demana al govern central i als partits que han donat suport a l'aplicació de l'article 155 una rectificació i la reparació del dany causat.

Carles Puigdemont en el seu missatge institucional de cap d'any / Europa Press

Públic

El president Carles Puigdemont ha demanat al cap del govern espanyol Mariano Rajoy i als partits que li han donat suport que, a la vista dels resultats de l'aplicació de l'article 155, reconeguin els resultats de les eleccions del 21D, rectifiquin allò que ja no funciona, que reparin el dany causat, i que restitueixin tot allò que han destituït sense el permís dels catalans".

"Que comenci finalment l'era del diàleg i la negociació que venim reclamant des de fa anys" ha exigit de nou Puigdemont en el seu tradicional missatge institucional de cap d'any, realitzat aquest cop des de Brussel·les.

El president català ha explicat que qui el va destituir, el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, "va proposar als socis de la Unió Europea una solució ràpida i indolora, un remei gairebé miraculós, que resoldria el plet català abans de Nadal: supressió de les institucions catalanes legítimes i democràtiques, intervenció de la Generalitat, convocatòria exprés de les eleccions al Parlament i victòria electoral dels partits constitucionalistes, que formarien un govern autonòmic dòcil i conformista".

Aquesta darrera part, ha assenyalat, "no ha sortit com ell somniava". El PP "ha quedat relegat a la darrera posició" i el govern català que ell presideix, ha dit, "pot mantenir el suport parlamentari".

"Fa només un any, ningú a Catalunya ni a Europa hagués pogut ni pensar que assistiríem a la vergonya i a l'escàndol de tenir, avui, presos polítics a les presons d'un país de la Unió Europea", ha manifestat, recordant que Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart es troben privats de llibertat "per les seves idees polítiques".

I a continuació ha lllançat un seguit de preguntes: "De què ha servit tanta repressió?, De què ha servit perjudicar el poble de Catalunya amb la paràlisi que ha significat el 155? De què ha servit provocar tant de dolor, a les víctimes de la violència del dia 1 d'octubre, als membres del govern i la Mesa del Parlament, als alcaldes i als líders socials empresonats, als bombers, mestres i policies que han de desfilar pels jutjats o han de témer una delació ideològica? De què els ha servit aquest despropòsit monumental? Era aquesta la proposta espanyola per a Catalunya?" "A què espera el president Rajoy a acceptar els resultats"?

"El govern espanyol té al davant una nova oportunitat de comportar-se com la democràcia europea que assegura ser", ha reiterat.

"Som un poble democràticament madur que s'ha guanyat el dret a fer-se a si mateix com a República d'homes i dones lliures"

Puigdemont, no obstant això, també ha dit que volia aprofitar l'ocasió per transmetre un missatge de bons auguris pel nou any. Ha agrait a la ciutadania la participació a les eleccions del 21 de desembre, que es va acostar al 82 per cent,  "Un èxit democràtic històric", ha remarcat "Podem estar contents , com a poble, de la nostra participació en una jornada, ara sí, sense violència ni repressió. Gràcies per haver emès amb tanta claredat un missatge que ja no admet discussió". "Som un poble democràticament madur que s'ha guanyat el dret a fer-se a si mateix com a ´República d'homes i dones lliures", ha afegit.

Carles Puigdemont ha finalitzat el seu missatge dient que espera que l'any que ve el president de la Generalitat podrà fer el seu discurs de cap d'any "com no pot ser d'una altra manera, des del Palau de la Generalitat, ben a prop de tots els treballadors de l'administració catalana que avui suporten la intervenció" del govern central, que ha qualificat de barroera. 

"Espero que sigui un any pròsper, un any de progrés i un any d'harmonia en què gaudim dels valors fundacionals de la república: llibertat, igualtat i fraternitat", ha conclòs.

Missatge institucional de cap d'any  íntegre del president Carles Puigdemont

¿Te ha resultado interesante esta noticia?