Público
Público

CONVERSES ENTRE INDEPENDESTISTES La CUP, disposada per assumir "qualsevol responsabilitat institucional"

El diputat electe Carles Riera, explica la disposició a dialogar de l'esquerra indipendentista, però insisteix en que l'important ara és que el pròxim govern es comprometi a materialitzar la República i que la Mesa del Parlament representi la majoria republicana.

Carles Riera, diputat electe de la CUP / Catalunya Ràdio

PÚBLIC

El diputat electe de la CUP, Carles Riera, ha manifestat la disposició de la seva formació per formar part del nou govern català, com a "mostra de compromís" amb el procés sobiranista.

Riera ha explicat que mantenen "contactes exploratoris" amb Junts per Catalunya (JuntsxCat) i Esquerra Republicana (ERC), però que de moment es troben només en "fase de converses", en reunions bilaterals, i que ningú els ha demanat integrar-se en el nou executiu que es pugui formar amb el suport de la majoria independentista.

Aquest dimecres es va reunir el dimecres a Bèlgica amb el president Carles Puigdemont i membres del seu equip, acompanyat d'una delegació de la CUP, per parlar sobre la situació política després de les eleccions cdel 21D. En una entrevista amb Catalunya Ràdio, Riera ha explicat que són partidaris del diàleg però que l'important ara  és que el pròxim govern es comprometi a materialitzar la República i que la Mesa del Parlament representi la majoria republicana. 

Són dos dels aspectes que la seva formació ha tractat amb JuntsxCat i ERC en les ementades converses sobre el suport que podrien donar a la investidura del futur president de la Generalitat. El nom del candidat a la Presidència -segons Riera- no és una prioritat en aquest moment. El fonamental, per la CUP, és el programa de govern "social y econòmic". "Si ens posem d'acord en què ha de fer aquest govern i aquesta majoria parlamentària", "la CUP està disposada a assumir qualsevol responsabilitat institucional", ha declarat.

La CUP comptarà només amb quatre diputats en el nou Parlament de Catalunya, en comptes dels 10 que tenien en el que va dissoldre Mariano Rajoy, però tot i així resulten indispensables per a que els independentistes comptin amb majoria absoluta.

"Les eleccions del 21-D posen sobre la taula una victòria del republicanisme, dels partits independentistes, i una derrota del 155 i del bloc monàrquic", ha dit Carles Riera. "No sabem si l'Estat espanyol ho llegeix bé", i "si el 155 no s'aixeca caldrà desobeir-lo", ha precisat. "Som partidaris del diàleg",  amb l'Estat, però "si no porta enlloc", no queda altra via que la unilateral, ha explicat.

El cap de llista de la CUP ha assenyalat com "una de les opcions possibles", que Carles Puigdemont rebi la investidura "per via telemàtica",  No ha entrat a valorar si ha de tornar de Bèlgica, perquè es tracta d'una decisió personal, però ha insistit en que ara el que cal és "intentar que tothom que es troba a la presó o l'exili pugui ocupar el seu escó".

Per Carles Riera resulta obvi que en aquest moment Catalunya es troba "en un situació de conflicte i de confrontació democràtica amb l'Estat espanyol", que cal assumir que hi haurà repressió, i que encara que des de la CUP estiguin disposats a assumir qualsevol responsabilitat, el que no faran és donar la investidura a qui es limiti a fer "política autonòmica", es cenyeixi al "marc constitucional" i no sigui fidel al mandat del referèndum de l'1 d'octubre i del resultat de les eleccions del 21D.

"Si les forces respublicanes ens posem d'acord per posar en marxa un programa republicà nosaltres hi serem", ha insistit i ha reconegut que podria formar part del nou govern qualsevol persona de la CUP, encara que no sigui un dels quatre diputats al Parlament que resultar elegits en les passades eleccions.

Riera ha afegit, però, que aquest tema ara no es troba a sobre de la taula  i que el que fan és donar "una mostra de compromís" pel cas que "es pugui materialitzar una República social".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?