Público
Público

Manifestacions a tot Catalunya per demanar la llibertat de Junqueras

L'ANC i Òmnium Cultural han celebrat concentracions simultànies a totes les capitals de comarca en suport del vicepresident cessat per Rajoy, que hores abans havia declareat davant del Tribunal Suprem

Manifestació de suport a Oriol Junqueras a Sant Vicenç dels Horts. / Europa Press.

públic

Multitud de ciutats catalanes han celebrat aquest dijous al vespre concentracions de suport amb el vicepresident de la Generalitat cessat per Rajoy, Oriol Junqueras, que es troba en presó provisional des del 2 de novembre, i que hores abans havia declarat davant del Tribunal Suprem, on ha demanat la llibertat provisional.

Les concentracions, convocades per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural a les 20h en totes les capitals de comarca, han tingut com a epicentre la localitat del propi Junqueras, Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), on viu i on va ser alcalde el líder d'ERC.

"Mai un procés judicial ha pogut resoldre un conflicte polític", ha afirmat en l'acte el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, que ha cridat a persistir contra la "repressió" de l'Estat. El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, al seu torn, ha ressaltat que, concentracions com aquesta, evidencien la situació "d'absoluta anormalitat democràtica" que es viu a Catalunya.

En la concentració s'ha llegit un manifest demanant la llibertat de Junqueras, el conseller cessat per Rajoy Joaquim Forn, l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. A diferència del que ha ocorregut al matí a Madrid, a les portes del Suprem, en l'acte del vespre sí que hi ha hagut representació del màxim nivell de Junts per Catalunya. Concretament, per part del conseller cessat i número 4 de la llista Jordi Turull, que, ha dit que els assistents han volgut "mostrar el nostre suport a Junqueras perquè qui el coneixem sabem que no només és una persona de pau, sinó que ha militat en el pacifisme". "No té sentit que continuï a la presó", ha conclòs.

A més de la concentració de Sant Vicenç dels Horts, que ha aplegat prop d'un miler de persones, s'han celebrat actes de solidaritat en moltes altres ciutats catalanes. A Girona, unes 1.500 persones han omplert la Plaça del Vi. Centenars de persones s'han concentrat també a la Rambla de Figueres, on s'han pronunciat parlaments de solidaritat amb els presos, però també amb els professors de Sant Andreu de la Barca investigats per les protestes contra la repressió policial durant la celebració del referèndum de l'1 d'octubre i s'ha manifestat la voluntat de persistir en defensa de la República.

Concentració a Figueres en solidaritat amb els presos polítics, convocada per ANC, Òmnium Cultural i CDR / Públic

Concentració a Figueres en solidaritat amb els presos polítics, convocada per ANC, Òmnium Cultural i CDR / Públic

A Lleida, els manifestants han omplert la plaça de Sant Joan, i a Tarragona, a la plaça de la Font. També han destacat les concentracions a Reus -a la plaça del Mercadal- , Valls, Terrassa, Olot, Seu d'Urgell, Granollers, Vic, Mollet, Molins de Rei, Mataró o Badalona, entre altres.

A Barcelona, on no s'havia convocat cap acte, els manifestants han acudit espontàniament a la plaça de Sant Jaume.


¿Te ha resultado interesante esta noticia?