Público
Público

L'advocat de Puigdemont veu "factors polítics" en la decisió de mantenir Junqueras a la presó

Jaume Alonso-Cuevillas lamenta que el Suprem valori "si Junqueras ha estat més o menys contundent en la defensa de la Constitució", quan "no tenim un estat constitucionalment confessional".

L'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, al seu despatx. / PÚBLIC

L'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, tem que en la decisió que ha pres aquest divendres el Tribunal Suprem de mantenir la presó provisional per al vicepresident cessat de la Generalitat, Oriol Junqueras, "hi estan pesant més factors polítics, relacionats amb la investidura, que no haurien de guiar el debat d'una cosa tan tècnica i excepcional com és la presó provisional".

Alonso-Cuevillas, en una entrevista per a Públic que es publicarà aquest dissabte, considera "absolutament injusta" la decisió judicial, perquè "ni Junqueras ni cap dels altres imputats haurien d'haver estat ni un sol dia a la presó" i "els haurien d'alliberar de forma immediata". L'advocat argumenta que "no hi ha hagut ni sedició ni rebel·lió", i que la mesura cautelar de presó provisional, que és "excepcional", només es justifica "si hi ha risc de fuga, de reiteració delictiva o de destrucció de proves", i que no es donen cap d'aquests supòsits.

"Sembla que ara ho estan concentrant en la reiteració delictiva, però fixem-nos en com s'està plantejant: s'està dient si Junqueras ha estat més o menys contundent en la defensa de la Constitució. No tenim una constitució militant. No és un estat constitucionalment confessional. En tot cas, si el vicepresident Junqueras o qualsevol dels altres imputats diuen 'jo sóc independentista i no renuncio a seguir treballant per la independència', com a molt els podran acusar de voler reiterar en un delicte de desobediència, perquè el Tribunal Constitucional -i això també es pot discutir, tècnicament- ha alertat que això és contrari a la Constitució. Però no es pot decretar una presó provisional perquè hi hagi risc de reiteració en un delicte que no comporta presó, com és el de desobediència", assenyala Alonso-Cuevillas.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?