Público
Público

Llaços grocs al carrer per aplaudir el nou president del Parlament

L'ANC celebra una concentració a la part baixa del Passeig Lluís Companys per saludar la constitució del Parlament i la proclamació d'un nou president independentista de la Cambra, el republicà Roger Torrent.

Manifestació de l'ANC prop del Parlament, aquest dimecres, mentre tenia lloc el primer ple de la legislatura. / Joel Kashila.

La penúltima vegada que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va convocar els seus afiliats i simpatitzants al Passeig Lluís Companys de Barcelona i va instal·lar-hi una pantalla per seguir els esdeveniments al Parlament va ser el l'10 d'octubre del 2017. Aquell dia el president de la Generalitat, seguint l'anomenada via eslovena, va comparèixer per declarar la independència i declarar-ne suspesos els efectes. La notícia va ser rebuda com una galleda d'aigua freda per la multitud. L'última vegada va ser el 27 d'octubre, quan el mateix Carles Puigdemont va anunciar l'alçament de la suspensió i, per tant, la declaració d'independència, i la multitud va celebrar-ho.

Aquest dimecres la jornada ha estat, com s'esperava, més tranquil·la –se sobreentén: dintre del que cap en una situació política tan excepcional com la que viu Catalunya– i les expectatives, no tan elevades. També era un dia laborable, i això s'ha fet notar en l'assistència –no només membres i simpatitzants de l'ANC, sinó també d'altres organitzacions, com Súmate, i partits polítics– que s'han concentrat al primer tram del passeig. Llaços grocs aquí i allà, a les tanques que envolten el Parc de la Ciutadella i fins i tot al monument a Lluís Companys prop de l'Arc del Triomf. El color groc, en solidaritat amb els polítics independentistes presos, ha dominat la manifestació, on planaven banderes estelades, blaves i vermelles, però també l'andalusa, la de Flandes i fins i tot un parell de tricolors espanyoles.

Xiulades i aplaudiments

Si l'assistència ha estat inferior a la d'altres jornades, no ho ha estat el nivell de militància dels manifestants. Els aplaudiments han acompanyat la intervenció del president de la Mesa, Ernest Maragall, i les xiulades, les intervencions d'Inés Arrimadas i del popular Santi Rodríguez quan han demanat a la mesa reconsiderar la delegació del vot dels diputats presos. Ovacions tancades i crits de "llibertat!" cada cop que Jordi Turull (JxCat)o Marta Rovira (ERC) entregaven el vot delegat dels diputats a la presó, o quan s'anunciava el nom dels parlamentaris a Bèlgica, i de nou xiulades quan Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa o Xavier García-Albiol han anat a dipositar el seu vot. Mentre Iceta s'acostava a les urnes s'ha escoltat també el crit de "botifler!". Finalment, una gran ovació quan s'ha anunciat que Roger Torrent ha estat escollit president de la Mesa.

Uns metres enllà, s'ha viscut un incident que ha acabat sense conseqüències, denunciat pel Comité de Defensa de la República (CDR) del Gòtic-Raval al seu compte de Twitter. Els Mossos d'Esquadra han aturat un grup d'ultres espanyolistes que es dirigien al Parlament i que després s'han dispersat. Els ultres, el número dels quals ha estat més aviat insignificant, no han arribat al Parlament ni tampoc a la manifestació de l'ANC. L'episodi ha acabat sense incidents: una gota d'aigua en un oceà de color groc.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?