Público
Público

EL TC rebutja el recurs de JxCat i manté les mesures cautelars per a la investidura

El president del Parlament, Roger Torrent, havia ajornat el ple fins que s'hi pronunciés l'alt tribunal. JxCat i la CUP s'han mostrat en desacord amb l'ajornament, i insisteixen que la sessió se celebri aquest mateix dimarts.

Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya

públic

El ple del Tribunal Constitucional ha rebutjat retirar les mesures cautelars que va dictar dissabte sobre el ple d'investidura anunciar per a aquest dimarts, desestimant així un recurs de JxCat. Els magistrats del TC s'han reunit aquest mateix dimarts a les 13.00h, dues hores abans de l'hora prevista per a l'inici del ple, que ha ajornat prèviament el president del Parlament, Roger Torrent

Torrent, en una compareixença a les 10 del matí, havia ajornat el ple fins que el Tribunal Constitucional resolgués els recursos de la pròpia cambra i de Junts per Catalunya contra les mesures cautelars que va dictar dissabte passat. Aquestes mesures establien que el ple només podria celebrar-se si el candidat a la investidura, Carles Puigdemont, hi era físicament present i amb un permís explícit del Tribunal Suprem.

"El ple d'avui queda ajornat, però no desconvocat", ha informat Torrent, en una compareixença al Parlament aquest dimarts a les 10 del matí. En la seva intervenció, Torrent ha recordat que Puigdemont li va escriure el dia anterior per demanar-li empara, i ha explicat que ha instat els advocats de la cambra a interposar recurs contra la decisió de dissabte del TC, així com que posposa el ple per donar temps a l'alt tribunal per resoldre aquest recurs i el ja presentat per JxCat.  

El president del Parlament ha afegit que actua per "garantir el dret del president Puigdemont a tenir un debat efectiu i sense ingerències". En aquest sentit, ha instat el TC a resoldre al més aviat possible, per "desfer el nyap jurídic" que al seu parer ha ocasionat l'alt tribunal "per no contradir el Govern espanyol". Torrent  ha pres la decisió sense consultar la resta de membres de la Mesa, que s'ha reunit immediatament després de la seva compareixença.

Poc abans de la compareixença de Torrent, el president del Govern central, Mariano Rajoy, li havia recordat les "responsabilitats" en què pot incórrer si permet la investidura de Puigdemont, i l'instava a elegir un altre candidat. Més amenaçant s'havia mostrat el dia anterior el portaveu de Comunicació del PP, Pablo Casado, que li havia recordat que "té dos fills i sap què li espera".

"No em mouré ni un mil·límetre en la defensa dels drets polítics dels diputats i les diputades, malgrat totes les amenaces que pugui rebre", ha respost Torrent, que ha deixat clar que no proposa "cap altre candidat" a la investidura, i que no acceptarà "ingerències en un parlament democràtic".

"No acceptarem que es digui que els catalans i les catalanes van votar malament només perquè no van votar el que ells volien", ha afegit Torrent, a la vegada que ha assegurat que el Parlament elegirà el candidat amb el suport majoritari de la cambra, i no "el que decideixi un tribunal o un ministre a 600 km de Catalunya".

Torrent també ha lamentat que el TC faci una interpretació del reglament de la cambra, quan ha lamentat que l'alt tribunal "fixa uns condicionants a la investidura de Carles Puigdemont que ningú, ni tan sols el Govern espanyol, li havia demanat", i que hagi pres una "decisió política ad hoc" en comptes de mantenir-se com a àrbitre institucional". En la mateixa línia, ha reiterat la seva intenció de defensar els drets dels diputats.

Desacord de JxCat i la CUP

La decisió de Torrent (ERC) no ha estat  gaire ben rebuda per les altres dues formacions independentistes del Parlament, JxCat i la CUP. La formació que encapçala Carles Puigdemont ha explicat que Torrent no els ha consultat ni comunicat la seva decisió. JxCat també ha apuntat que es donaven les "condicions polítiques" per celebrar el ple aquest dimarts. No obstant aquestes crítiques, JxCat ha valorat que Torrent s'hagi compromès públicament a no proposar cap alter candidat.

"La nostra voluntat inequívoca és celebrar el ple aquest dimarts", ha recalcat posteriorment, en roda de premsa, la portaveu del grup de JxCat, Elsa Artadi. "Tenim els vots, i estem disposats a investir de nou el president Puigdemont", ha assenyalat. Artadi ha matisat, no obstant, que tot i que JxCat "no comparteix" la decisió d'ajornar el ple, sí que fa seu la resta del discurs de Torrent. "El TC no és ningú per escriure el reglament del Parlament", ha afirmat, coincidint amb Torrent.

Per part de la CUP, el seu diputat i cap de llista el 21D, Carles Riera, ha dit que els cupaires "hem vingut a fer Puigdemont president" aquest dimarts, "com a únic candidat possible". No compartim la decisió d'ajornar el ple", ha manifestat, en roda de premsa a la cambra. Els diputats de la CUP tenen la intenció de seure als seus escons a les 15.00h, l'hora prevista per a l'inici del ple abans de l'ajornament anunciat per Torrent.

Més content s'ha mostrat el delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo, que ha celebrat que, tot i la contundència en el llenguatge de Torrent, i que hagi "disfressat de desobediència" la seva decisió, aquesta representa en realitat acatar les decisions del Tribunal Constitucional.

Albiol pressiona arrimadas perquè s'hi postuli

Per part de la resta de partits, el PSC i Catalunya en Comú han aplaudit la decisió de Torrent. Pels socialistes catalans, el seu líder, Miquel Iceta, considera que és un "bon símptoma" de cara a complir la llei, i ha instat Puigdemont a "fer un pas al costat". Pels Comuns, el seu coordinador Xavier Domènech ha opinat que Torrent "ha demostrat una solidesa enorme en la defensa de la institució i la seva dignitat", i ha reclamat "recuperar les institucions" catalanes.

També ha aplaudit l'ajornament del ple el president del PP català, Xavier García Albiol. Amb el matís que l'ha atribuït al recurs del Govern central davant el TC i a la "divisió" de l'independentisme. Albiol ha aprofitat per pressionar la líder de C's, Inés Arrimadas, a "deixar de fer l'estàtua" i a postular-se com a candidata a la investidura, en tant que líder de la força més votada el 21D.

L'al·ludida ha respost lamentant que Albiol "en lloc de fer autocrítica per haver tret quatre diputats es dedica a carregar contra C's", i li ha recriminat que no li va donar el seu suport "quan podíem sumar". A diferència de la resta de líders constitucionalistes, Inés Arrimadas ha lamentat l'arjonament del ple, amb l'argument que el que calia era suspendre'l definitivament, perquè "Puigdemont no tornarà a ser president de la Generalitat".

Tot i l'ajornament del ple, l'ANC manté la convocatòria de manifestació a les portes del Parc de la Ciutadella de Barcelona, on hi ha el Parlament. La marxa està previst que arrenqui a les 14.30h de la Plaça de Sant Jaume, per arribar al seu destí a les 15.00h. PúblicoTV oferirà el senyal en directe de la protesta

¿Te ha resultado interesante esta noticia?