Público
Público

Joan Tardà: "El ridícul històric seria que no hi hagués govern"

Ara "la clau de volta", segons el diputat d'ERC, és que a la Generalitat hi hagi un govern que sigui capaç de fer un full de ruta que faci possible la col·laboració amb Catalunya en Comú.

Joan Tardá, portavoz de ERC.

Carles Puigdemont, en els seus missatges adreçats al diputat per ERC Toni Comín, diu que els seus els "han sacrificat". "Vosaltres sereu consellers (espero i desitjo), però jo ja estic sacrificat, tal com suggeria [Joan] Tardà", afirmava textualment aquest dimarts el candidat a ser reinvestit com a president de la Generalitat. 
 
"El pla Moncloa triomfa, només espero que sigui veritat que gràcies a això poden sortir de presó tots, perquè sinó el ridícul históric és històric", deia també en aquests missatges.

Joan Tardà, diputat al Congrés per ERC, ha manifestat la seva sorpresa pel contingut d'una "conversa privada que reflecteix un estat d'ànim", però també  ha afirmat que "el ridícul històric seria que no hi hagués govern".

Consultat telefònicament per Públic sobre  el significat i conseqüències de les paraules de Carles Puigdemont, Tardà ha explicat que "per sobre de la situació en la que es trobin Puigdemont i Oriol Junqueras, el que "hi ha és la titànica victòria del 21D".

"Tant de bo poguessin ser president i vicepresident", ha reiterat, i ha afirmat que la decisió d'ajornar el ple d'investidura, presa per Roger Torrent, només obeeix al propòsit de "garantir els drets de tots els diputats". El president del Parlament, recorda Tardà, va dir que posaria a treballar els serveis jurídics del Parlament per plantejar al·legacions a la resoluciçó del Tribunal Constitucional (TC), perquè Puigdemont "no està inhabilitat" i avui és "l'únic que compta amb majoria parlamentària", per ser investit, però que el problema apareixerà quan el TC es pronuncïi. "Què dirà el TC i què dirà el president del Parlament quan parli el TC?". "Serà el moment clau", ha assenyalat.

Si les esquerdes obertes entre Junts per Catalunya i ERC fossin tan grosses que impedissin "traduir en un govern la victòria del 21D", "l'escenari seria molt tràgic", ha dit Tardà.

La formació de govern és "un bé superior", segons Tardà. "Mai haviem arribat tan lluny ni haviem estat tants". "Vam arribar a fer una declaració d'independència", encara que fos "nominalment", "simbòlica", recorda, i insisteix en que ara "la clau de volta és que hi hagi un govern que sigui capaç de fer un full de ruta que faci possible la col·laboració amb el partit de Xavier Domènech". Una idea aquesta, la de la col·laboració amb Catalunya en Comí, que el diputat d'ERC ha volgut remarcar. "Aquest és l'objectiu", ha manifestat.

"Hi ha coses prescindibles i altres que no ho són", insisteix. "La única cosa imprescindible és la formació de govern". "Difícilment Oriol Junqueras podrà ser vicepresident de Catalunya". "Quadrar el cercle és molt difícil", admet.

"Parteixo de la base que si Junts per Catalunya, la CUP i Esquerra Republicana no són capaces de formar govern el que han de fer les seves direccions és marxar totes cap a casa". "Haurien de plegar", afirma amb contundència.

Joan Tardà considera que "la gent va votar per la continuïtat del procés" i reconeix que li esveren aquells que diuen que si la investidura de Puigdemont no és possible el que cal és anar a noves eleccions.

Li plantegem el possible desmobilitzador que podria tenir entre el sobiranisme  l'acceptació d'un president diferent a Puigdemont, i contesta que "la mobilització desapareixerà si tot l'esforç que s'ha fet no es tradueix en govern".

Reconeix que sentirà tristesa si Puigdemont no pot ser president o Junqueras vicepresident. "Em doldrà moltíssim", reitera, però vol deixar més que clar que el que cal evitar és el "fracàs". "El fracàs seria que no hi hagi govern", sentencia, donant "per fet que això no passarà".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?