Público
Público

El ministre de Justícia preveu que els responsables del procés seran inhabilitats "molt aviat"

Rafael Català dóna per feta la decisió del Suprem, i hi posa data. "Entenc que quan es dicti resolució de processament totes les persones que hi són seran inhabilitades", declara el ministre.

Rafael Catalá, ministre de Justicia, en una imatge d'arxiu / EFE

Públic / Agències

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, dóna per fet que els responsables polítics del procés sobiranista seran inhabilitats per ostentar un càrrec públic aquesta mateixa primavera, un cop el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena dicti ordre de processament per rebel·lió.

En declaracions a Antena 3 aquest dijous, Catalá ha explicat que després que un cop Llarena signi -"molt aviat", ha precisat el ministre, que ha calculat un termini dins d'uns dos mesos- l'ordre de processament i abans que hi hagi sentència ferma "per a la tardor o finals d'any", la llei d'enjudiciament criminal (LECrim) estableix que en delictes com el de rebel·lió, els processats "es treuen de l'escena de la representació pública i d'exercir activitats polítiques".

D'aquesta manera, s'aplicaria automàticament l'article 384 bis de la LECrim que assenyala que quan existeix "una ordre de processament i la presó provisional per un delicte comès per persona integrada o relacionada amb bandes armades o individus terroristes o rebels, el processat que estigui exercint funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès en l'exercici del mateix, mentre duri la situació de presó".

"Entenc que quan es dicti resolució de processament totes les persones que hi són seran inhabilitades", ha declarat el ministre. "Abans d'esperar fins i tot a la sentència, ja hi ha una inhabilitació, més enllà del que dicti la sentència final", ha afegit el ministre. La inhabilitació que dóna per feta Catalá podria afectar a tots els dirigents sobiranistes imputats per rebel·lió: la totalitat del darrer Govern de Carles Puigdemont, però també dirigents com l'expresident Artur Mas, la número 2 d'ERC, Marta Rovira, la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras, o les cupaires Anna Gabriel i Mireia Boya, que justament aquest dijous han estat citats a declarar, entre els dies 14 i 20 de febrer, pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Català ha subratllat que hi pot haver inhabilitació "des de molt aviat", de forma que els responsables polítics del procés sobiranista serian apartats "de la representació pública"

Preguntat per la situació a Catalunya, Catalá ha assegurat que s'ha de tornar a posar "el rellotge en marxa" perquè en el termini màxim de dos mesos hi hagi una investidura o la convocatòria de noves eleccions perquè no es pot mantenir "sine die" la situació actual. En aquest sentit, confia que l'informe que estan preparant els lletrats del Parlament sobre els terminis per celebrar la investidura o noves eleccions desbloquegi el "llimbs" polític a Catalunya, ja que els procediments s'estableixen perquè "passin coses".

"El que ha passat a Catalunya ha de dur a la posada en marxa del rellotge perquè en dos mesos hi hagi una investidura o unes noves eleccions, no podem estar als llimbs permanent, en aquesta situació sine die", ha emfatitzat el titular de Justícia, convençut que la voluntat de tots els catalans és "sortir d'aquest impàs".

Segons el parer de Catalá, el que està clar és que "res tornarà a ser igual ja" a Catalunya i que les decisions del president del Parlament, Roger Torrent, indiquen que "vol un camí diferent" al seguit per la seva antecessora Carme Forcadell.

En aquest sentit, el ministre ha negat que hi hagi "pactes secrets" al marge de les regles del joc, tal com han apuntat alguns mitjans respecte a maniobres de la vicepresidenta de l'executiu, Soraya Saénz de Santamaría, perquè el vicepresident català cessat i líder d'ERC, Oriol Junqueras, a la presó des fa tres mesos, assumís la presidència.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?