Público
Público

INDEDEPENDENTISTES EN BUSCA D'UN ACORD ERC emplaça Junts per Catalunya a explicar la "fórmula" per una investidura "efectiva" 

Oriol Junqueras recupera la idea de "combinar una presidència legítima, encara que simbòlica, amb una d'executiva". Els republicans posen com a prioritat la formació de Govern i reclamen "generositat", en al·lusió a Puigdemont. JxCat reclama una investidura immediata i recalca que no hi ha altre candidat que el  president cessat per Rajoy.

La secretaria general de ERC, Marta Rovira, al costat d'un seient buit dedicat al líder del partit, Oriol Junqueras, en l'acte d'inici de la campanya del 21D. EFE

L'ajornament del ple d'investidura -encara sense data- i la publicació dels missatges de Carles Puigdemont adreçats a Toni Comín han obligat els partits de la majoria independentista a buscar la manera de recomposar la unitat necessària per encarar la formació de govern. 

La formació d'un nou executiu a la Generalitat és la prioritat assenyalada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i alguns dels seus dirigents reclamen "generositat" per part de tothom, donant a entendre d'una manera més o menys explícita que Puigdemont hauria de renunciar en un moment donat a la presidència. Aquesta és la clau, segurament, encara que n'hi hagi d'altres, que explicaria que el president destituït per Rajoy digués que havia estat "sacrificat". A ningú se li escapa, d'altra banda, que el president del Parlament, Roger Torrent, que va decidir l'ajornament sense consultar altres forces, milita a ERC. Ell mateix ho assenyalava aquest dijous en una entrevista a Rac1, al mateix temps que remarcava que Puigdemont és i seguirà essent el candidat a la presidència, però sense posar data per la investidura ni explicar la "fórmula" per a que sigui "efectiva".

El líder del seu partit, però, el vicepresident Oriol Junqueras, ha donat alguna pista, des de la presó d'Estremera, de per on pensa que pot anar la cosa, per evitar que Catalunya es vegi abocada a noves eleccions. Ha recuperat la idea de "combinar una presidència legítima, encara que simbòlica, amb una executiva", al capdavant de la Generalitat de Catalunya.

Junqueras va reaccionar dimarts amb absoluta immediatesa a la decisió del seu company de partit i president del Parlament d'ajornar la sessió d'investidura de Puigdemont: "Gràcies president Roger Torrent per garantir la defensa dels drets de tots els diputats escollits democràticament. Gràcies pel teu compromís en defensa de Catalunya, la democràcia i la recuperació de les institucions", va deixar escrit en una piulada que va sentar malament entre alguns membres del grup de JxCat, frustrats per l'ajornament decidit per Torrent sense consultar els membres de la Mesa ni els portaveus dels partits independentistes.

El que es reclama en aquests moments des de Junts per Catalunya és la convocatòria immediata del ple d'investidura, sense deixar de remarcar que el candidat segueix essent Carles Puigdemont.

No obstant això, fonts pròximes al partit de Junqueras havien assenyalat a Públic, que l'ajornament del ple l'havia demanat el propi Puigdemont, que això és el que es podia interpretar de la carta que havia enviat a Torrent demanant la seva empara. Les mateixes fonts negaven taxativament l'existència d'un acord entre JxCat, ERC i CUP per la realització d'una investidura sense la presència física del candidat. Qualificaven d'intoxicació la difusió de notícies en aquest sentit i manifestaven estranyesa pel que estava passant des de dimarts.

Les dues presidències

Oriol Junqueras, en una entrevista concedida a diario16.com, en la qual va respondre a les preguntes dictant-les als seus advocats, s'ha pronunciat sobre la possibilitat d'una "presidència de la Generalitat des de l'exili": "La qüestió és si el Parlament pot investir un diputat electe. Aquí radica un principi democràtic elemental, la qual cosa no impedeix que les circumstàncies puguin obligar o impedir que aquesta presidència sigui efectiva. I que s'hagi de combinar una presidència legítima, encara que simbòlica, amb una d'executiva".

El mateix passaria, ha dit, si es plantegés que fos ell qui presidís el Govern: "La presó té moltes limitacions. Vindria a ser el mateix en el fons".

Junqueras ha expressat "respecte" cap a la postura de Puigdemont des de Bèlgica, encara que ha admès que "això no significa que no hi hagi diferents punts de vista".

"Cal posar les llums llargues, sovint les curtes no et deixen veure tot el recorregut ni un horitzó", ha afirmat, en una d'aquestes frases que poden donar lloc a tota mena d'interpretacions.

El líder d'ERC sí que ha dit sentir-se "dolgut", de manera ben clara, per no haver pogut participar en la campanya electoral del 21D, cosa que el va situar en "un enorme desavantatge". Tot i així afirma, per a qui vulgui escoltar, que "la victòria de l'independentisme i la derrota del 155 no s'explica sense ERC".

En quant a la seva situació personal, Junqueras es troba sancionat en aquests moments sense poder sortir al patí de la presó. Es tracta, segons ha publicat El Independiente, d'un càstig d'entre 15 i 20 dies per l'entrevista que va concedir a l'emissora Rac1 el passat 18 de desembre.

En la que publica Diario16, afirma que li fa mal la presó preventiva, perquè mai ha "defugit donar la cara".

Des de la direcció d'ERC, però, s'ha fet sentir la veu de la seva secretària general, Marta Rovira, que feia dies que guardava silenci. I ho ha fet per urgir Junts per Catalunya a presentar-los una "fórmula per fer efectiva la investidura de Carles Puigdemont".

"A l'espera", però "sense perdre el temps"

En una entrevista a l'agència l’ACN, de la qual s'ha fet resó Televisió de Catalunya  entre altres mitjans, Rovira afirma que Junts per Catalunya diu que té una fórmula efectiva i que el seu partit està "a l’espera" que els expliquin "en detall" com volen portar a terme la investidura, "de manera efectiva".  Ha advertit, però, que ha de ser una fórmula que permeti saber que, al minut següent de votar el president, es podrà nomenar els consellers, signar decrets efectius i publicar-los al DOGC.

La secretaria general d'ERC, a més, ha fet una crida a totes les forces independentistes a no demorar molt la situació i "no perdre el temps’". Rovira creu que cal tancar de seguida un acord amb "una estratègia sòlida i sense improvisacions".

"Tenim temps però no el podem perdre", afirma la dirigent republicana. "Ho hem de fer tot en el mínim temps possible per tenir el millor acord possible i acabar amb el 155, recuperar les institucions, nomenar un govern i seguir fent camí", ha precisat.

Rovira ha advertit finalment, de la mateixa manera que ho va fer el diputat Joan Tardà en conversa amb Públic, que seria una "irresponsabilitat molt gran" que les forces independentistes no es posessin d'acord després d'haver guanyat les eleccions del 21D. "Farem el que toca, trobarem la manera de posar-nos d'acord", ha sentenciat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?