Público
Público

Òmnium exigeix als partits una investidura "tan aviat com sigui possible"

L'entitat fa pública una declaració en què no esmenta Puigdemont i demana "unitat i generositat". Reclama la "restitució de les nostres institucions" perquè el 155 "posa en risc grans consensos de país" com la llengua, l'educació i la cohesió social.

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, amb els presidents territorials i la junta nacional de l'entitat, aquest dissabte a Barcelona.

Òmnium Cultural mou fitxa. Després d'una setmana en què les dissensions entre els partits independentistes han estat el gran protagonista de la política catalana, l'entitat que presideix Jordi Cuixart ha demanat a aquests mateixos partits "Màxima unitat i generositat", amb l'objectiu de "garantir tan aviat com sigui possible la investidura, la formació de govern i la restitució de les nostres institucions".  

En una declaració que ha llegit el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, a l'escola Súnion de Barcelona, acompanyat de la junta nacional i els presidents territorials de l'entitat, es demana als partits sobiranistes que "assumeixin la responsabilitat que els han donat les urnes". I els exigeix que "parlin clar a la ciutadania" i expliquin amb "màxima transparència" les seves estratègies. "La societat catalana ha donat sobrades mostres de maduresa per poder entendre que davant un context polític complex i de repressió, les respostes polítiques també han de ser complexes, i que no hi ha solucions fàcils ni ràpides", reflexiona el text.

L'entitat no esmenta el president cessat i únic candidat a la investidura, Carles Puigdemont, ni es posiciona explícitament al costat de cap formació. Però sí que deixa clar que cal formar Govern "tan aviat com sigui possible", en la línia del que demana ERC. En aquest sentit, alerta que la intervenció de l'autogovern mitjançant el 155 "està tocant el moll de l'os de les nostres competències", així com "està posant en risc àmbits com la llengua, l'educació i la cohesió social, pilars i raó de ser de la nostra entitat i grans consensos del nostre país".

A la vegada, reclama un compromís "d'objectius mínims de país àmpliament compartits", per "sumar més persones al projecte republicà i avançar en la seva materialització". "Som davant d’un camí llarg, però que serà irreversible si així ho decideix la ciutadania", conclou, desmarcant-se de la línia d'independència exprés que assumeix part de l'independentisme. 

L'ANC, amb el candidat Puigdemont

L'altra gran entitat independentista, l'ANC, també s'ha posicionat aquesta setmana sobre el bloqueig de la investidura. I ho ha fet d'una forma significativament diferent. En un comunicat aprovat pel seu secretariat nacional, l'ANC ha exigit als partits independentistes que "es dugui a terme el ple d’investidura tal com estava previst", i pressiona explicant que no es tornarà a manifestar davant la cambra fins que hi hagi un "compromís ferm que la investidura tirarà endavant".

L'entitat tampoc esmenta directament Puigdemont, però sí que recorda de les converses del president del Parlament amb els partits "en va sorgir quin diputat electe havia de ser el candidat a la investidura"

Rull i Ponsatí dissenteixen

També aquest dissabte, dos membres destacats de JxCat han dissentit en públic sobre l'estratègia a seguir per l'independentisme. La consellera cessada i exdiputada -va renunciar dilluns al seu escó, com la resta d'electes que són a Brussel·les excepte Puigdemont i Toni Comín- Clara Ponsatí, s'ha mostrat en contra d'investir un altre candidat que no sigui Puigdemont, fins i tot al preu d'anar a noves eleccions. 

"Demanar perdó, no saltar-se la decisió arbitrària del TC seria molt mala opció", ha dit als micròfons de RAC1. L'exdiputada de JxCat ha afegit que seria preferible forçar uns nous comicis abans que "tenir un govern autonòmic sota vigilància"., qeuq ha matisat que "potser seria una bona eina per avançar, pero en caldrien més".

Poc després, i en la mateixa emissora, el també conseller cessat i diputats de la formació Josep Rull ha dit que no vol sentir ni parlar d'eleccions, segons informa RAC1. "Ens posarem d'acord, això anirà bé. Estem parlant i això anirà bé i es complirà el mandat democràtic dels ciutadans de Catalunya", ha tranquil·litzat Rull.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?