Público
Público

JxCat i ERC restableixen la confiança per a la investidura de Puigdemont

El president cessat s'ha reunit aquest diumenge amb una delegació d'ERC, i ambdues parts consideren satisfactòria la trobada. Les dues formacions aspiren a desbloquejar la situació amb una "fórmula" que permeti una investidura "efectiva"

Foto de família del grup parlamentari electe de JxCat, en una imatge del mes de gener a Brussel·les. / Stephanie Lecocq/EFE

La investidura de Carles Puigdemont, bloquejada des del dimarts passat, podria estar avançant. Això és el que manifesten les dues formacions implicades, JxCat i ERC, després que el president cessat de la Generalitat s'hagi reunit aquest diumenge a la capital belga amb una delegació dels republicans, i el dia abans que el grup parlamentari de JxCat es trobi aquest dilluns també a Brussel·les.

Fonts properes a JxCat expliquen que la trobada d'aquest diumenge ha estat "constructiva", i que les dues formacions estan en camí de "restablir la confiança perduda" després que dimarts el president del Parlament, Roger Torrent, ajornés la sessió d'investidura de Puigdemont -que prèviament havia estat condicionada pel Tribunal Constitucional a la presència física del candidat a la cambra, i que aquest rebés un permís explícit del Tribunal Suprem-. Des d'ERC també es confirma que la reunió ha estat positiva, i que, tot i que no hi ha cap acord tancat, la negociació "progressa adequadament". 

Hermetisme sobre la "fórmula"

La incògnita és ara la "fórmula" concreta per a la investidura. Els republicans, que veuen prioritària la formació de govern, havien exigit durant la passada setmana a JxCat que els garantís la manera que la investidura fos "efectiva", en paraules de la seva secretària general, Marta Rovira, que demanava que, al minut següent de votar el president, es pugui nomenar els consellers, signar decrets efectius i publicar-los al DOGC.

Sobre aquesta fórmula, les dues parts guarden silenci. Des de JxCat expliquen que mantindran un "absolut hermetisme". Per part republicana també es blinden contra les filtracions. Tot i que ERC tenia també la seva pròpia fórmula: el seu líder Oriol Junqueras, havia recuperat en els passats dies la idea de "combinar una presidència legítima, encara que simbòlica, amb una d'executiva".

Fonts properes a JxCat confirmen que els contactes es mantindran en els propers dies, "per avançar en la línia d'investir el president Puigdemont". Des d'ERC, per la seva banda, proclamen una "predisposició total" per "arribar a un acord i recuperar com abans millor les institucions". 

Rajoy reclama un altre candidat

Mentrestant, el president del Govern central, Mariano Rajoy, segueix pressionant per evitar la investidura de Puigdemont, i ha convidat els partits independentistes a buscar un altre candidat "que vegi les coses d'una altra manera", segons ha dit aquest diumenge en un acte del PP a Còrdova.

Rajoy ha reclamat un president de la Generalitat "que digui: 'sóc un governant i per compliré la llei, perquè és la meva obligació i és el que és propi de països democràtics, civilitzats i avançats com Espanya". 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?