Público
Público

NEGOCIACIONS PER FORMAR GOVERN JxCat descarta dues presidències de la Generalitat 

Els partits majoritaris de l'independentisme avancen en les negociacions cap a un acord sobre la base de tres elements: restitució de Puigdemont, formació de govern i aixecament del 155 

Carles Puigdemont amb Lluís Puig i Clara Ponsatí, durant la reunió a Brussel·les amb diputats deJunts per Catalunya / EFE

La fórmula per fer efectiu el restabliment de la Generalitat de Catalunya ha de fer compatibles tres actuacions, segons els partits de la majoria independentista: la restitució de Carles Puigdemont a la presidència, la formació de govern i l'aixecament de l'aplicació de l'article 155 de la constitució espanyola. 

Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana (ERC) pretenen arribar a un acord "en els pròxims dies" sobre la base d'aquests tres elements. Així ho ha explicat a Barcelona el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià,  després de les negociacions que han tingut lloc a Brusel·les amb el president Puigdemont i altres dirigents del seu equip. "Qualsevol solució passa per aconseguir aquests tres objectius", ha insistit.

Es tracta, ha dit sense donar més detalls, de "recuperar la figura de Carles Puigdemont", però a la pregunta sobre una eventual activació de l'Assemblea de càrrecs electes com a entitat paral·lela a la Generalitat, que permetria alguna forma de legitimitat simultània a la del govern efectiu, El portaveu d'ERC s'ha limitar a dir que és una idea que "sona bé", perquè "dóna tot el valor al govern legítim de Brusse·les i alhora permet acabar amb el 155". El portaveu republicà tampoc ha volgut precisar si la "restitució" de Puigdemont ha de passar per una votació al Parlament: "restituir vol dir recuperar la figura", ha assenyalat.

JxCat: "Només hi haurà una presidència"

Poca estona més tard, des de Brussel·les, el diputat de JxCat Eduard Pujol assegurava que es trobaven en una negociació "a tres bandes", entre ERC, la CUP i el seu grup, i que avançaven clarament "cap a un acord". "Estem convençuts que hi haurà acord", ha dit, volent transmetre un missatge de "tranquil·litat". "Estem en la bona direcció", ha insistit. I ha ratificat que la seva formació també busca una fórmula que ha de "protegir la investidura", així com en la "necessitat d'aixecar el 155".

Pujol, no obstant, no ha remarcat explícitament la necessitat de formar govern, i davant la pregunta sobre una possible doble presidència ha estat contundent: "Només hi haurà una presidència i serà la de Carles Puigdemont".

Llevat de la recuperació de la figura del president, "en cap cas s'ha parlat de noms", ha assegurat per la seva banda Sergi Sabrià. "El que s'està treballant és la fórmula", ha insistit. El portaveu d'ERC ha coincidit en la valoració optimista de les converses, que ha qualificat de "fructíferes". 

Els dos partits han coincidit igualment en l'objectiu d'evitar conseqüències penals per als seus integrants -com havia apuntat la setmana passada la número 2 republicana, Marta Rovira-. "No volem alimentar nous processaments. Tot ho farem d'acord amb la llei i el reglament del Parlament", ha dit Pujol. Sabrià, al seu torn, ha insistit que qualsevol solució passa per assolir els tres "objectius" de "restituir Puigdemont, formar govern i acabar amb el 155", i que "a ningú li podem demanar que assumeixi cap tipus de risc si no es donen les tres condicions".

Eduard Pujol ha remarcat igualment la situació "d'excepcionalitat" dels dirigents independentistes. "Estem a la presó i estem a l'exili", segons ha subratllat. Sobre la polèmica dels missatges de Puigdemont al conseller cessat Toni Comín, ha valorat que els polítics "són persones", i "reaccionen" com a tals. En aquest sentit, ha volguit donar la volta a l'episodi parlant d'una "nova forma de fer política" en que "no anem sempre amb el vestit de polític".

Puigdemont, que aquest dilluns s'ha reunit amb membres del seu grup parlamentari, també ha citat per negociar a representants de la CUP, per la qual cosa han viatjat a Brussel·les els diputats Carles Riera i Vidal Aragonés.

Posteriorment, la diputada cupaire Maria Sirvent ha avisat que la seva formació rebutja tant una "investidura simbòlica" com investir un altre candidat que no sigui Puigdemont. "No participarem d'un ple fet a mida pel Tribunal Constitucional", ha assenyalat. En aquest sentit, la formació aposta per un "embat democràtic real amb l'Estat", i considera que el retorn a la "normalitat autonòmica" significaria "perllongar indefinidament" els efectes del 155

¿Te ha resultado interesante esta noticia?