Público
Público

Interroguen un vocal d'Òmnium per l'acte final de campanya de l'1-0

L'acte, celebrat el 29 de setembre a Montjuïc, va comptar amb oradors de tots els partits sobiranistes, incloent-hi els comuns, sota el lema "Referèndum es democràcia". L'entitat i l'ANC preparen noves mobilitzacions per al dia 16, quan es compliran quatre mesos de l'empresonament dels 'Jordis' 

Participants al mitin de final de campanya del referèndum de l'1-0 formen la paraula 'democràcia', el passat 29 de setembre a Barcelona / EFE Quique Garcia

Òmnium Cultural ha denunciat que un dels seus vocals, Ignasi Termes, ha estat interrogat aquest dijous per agents de la Guàrdia Civil en relació a l'organització del míting final de la campanya del 'sí' al referèndum del passat 1 d'octubre. L'acte, coorganitzat per Òmnium, l'ANC i els partits sobiranistes, va aplegar desenes de milers de persones a l'Avinguda Maria Cristina de Barcelona, al costat de les fonts de Montjuïc, i es va desenvolupar sense cap incident. Bona part dels oradors van fer una crida a "defensar les urnes" l'1-0, en un moment que agents dels Mossos d'Esquadra començaven a intervenir en els col·legis electorals seguint ordres judicials.

Segons denuncia Òmnium, el seu vocal, que s'encarrega, entre d'altres tasques, de l'organització d'esdeveniments, ha estat interrogat a la caserna del cos armat a la Travessera de Gràcia de Barcelona. L'entitat es queixa que aquest nou interrogatori arriba quan ja hi ha una causa judicial oberta en relació al referèndum de l'1-0 –a càrrec del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona–, i que s'ha produït "sense la presència dels lletrats de les defenses comparegudes en el procediment". Des d'Òmnium manifesten "estranyesa" pel nou interrogatori, i recorden que l'entitat "assumeix les despeses dels actes on participa" i que no rep "cap subvenció pública de la Generalitat". L'entitat es finança fonamentalment amb les aportacions dels seus gairebé 100.000 socis.

L'acte pel qual ha estat interrogat el vocal d'Òmnium va comptar amb la participació de representants de tots els partits polítics sobiranistes. Hi van intervenir, entre d'altres, el president i el vicepresident cessats de la Generalitat, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras –aleshores, plenament en exercici del seu càrrec–; la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal; la número 2 d'ERC, Marta Rovira, l'aleshores diputada cupaire Mireia Boya; el líder de Demòcrates, Antoni Castellà, la dirigent de MES Magda Casamitjana i tres representants de l'espai dels Comuns: Joan Josep Nuet (EUiA), Jaume Asens (Barcelona en Comú) i Albano Dante Fachín (aleshores, encara màxim dirigent de Podem Catalunya). També hi van parlar Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, com a presidents d'Òmnium i l'ANC, setze dies abans de ser detinguts i empresonats

En el míting, celebrat en un ambient eminentment festiu –un ingredient fonamental van ser les actuacions musicals–, bona part dels participants van fer una crida a "defensar les urnes" del referèndum. "Que no quedi cap col·legi per protegir. Avui, als col·legis; diumenge, a les urnes", va proclamar des de l'estrada Cuixart. En la mateixa línia, Castellà va demanar als assistents al míting que "surtin" a protegir els col·legis electorals en acabar l'acte. Puigdemont va recordar que faltaven "les hores més llargues" fins al referèndum, i va esmentar que hi havia gent "que ja està defensant el territori". "Persistiu, catalans, persistiu", va exhortar Junqueras. El míting es va cloure amb la formació de la frase "Referendum és democràcia", sobre l'escenari.

L'acte es va celebrar la nit de divendres abans del diumenge del referèndum, en un moment que agents dels Mossos d'Esquadra havien començat a intervenir alguns col·legis electorals, i quan començaven també les tancades de ciutadans en centres de votació, que es van generalitzar la nit següent.

També aquest dijous, l'ANC i Òmnium han anunciat mobilitzacions per al divendres 16 de febrer, quan es compliran quatre mesos de l'empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Les entitats volen comptar amb el factor sorpresa per a aquestes noves mobilitzacions, que seran descentralitzades als municipis, i que es convoquen amb el lema "Il·lumina la llibertat".

Les dues entitats, així com els Comités de Defensa de la República, han celebrat ja multitud de mobilitzacions per exigir la llibertat dels Jordis i de la resta d'empresonats per la causa contra el procés independentista. La més nombrosa va ser la del passat 11 de febrer al carrer Marina de Barcelona, que va comptar amb 750.000 manifestants, segons la Guàrdia Urbana, i que va deixar unes impactants fotografies de tota l'extensió del carrer il·luminada, de mar a muntanya. A més de grans mobilitzacions, també s'han celebrat periòdicament concentracions davant els ajuntaments dels municipis catalans, amb el lema predominant de "Llibertat presos polítics".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?