Público
Público

El Govern central anuncia una terminal de l'AVE a l'aeroport de Girona

El projecte pretén convertir l'aeròdrom gironí en la quarta pista de l'Aeroport del Prat. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, promet una inversió de 1.929 milions fins al 2026, per convertir les dues infraestructures en "un únic sistema aeroportuari". L'anunci arriba amb la Generalitat intervinguda pel 155.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, durant la presentació del Pla Director 2017-2026 de l'Aeroport de Barcelona. Ministeri de Foment

públic

El Ministeri de Foment ha anunciat aquest dilluns una inversió de 1.929 milions d'euros per ampliar i integrar els aeroports de Barcelona i de Girona de manera que es converteixin en "un únic sistema aeroportuari", en paraules del ministre Íñigo de la Serna, que ha presentat al Prat el Pla Director 2017-2026 de l'aeroport barceloní. El pla inclou una nova estació de l'AVE a Vilobí d'Onyar, a uns 500 metres de l'aeroport de Girona-Costa Brava, que connectaria amb el Prat i amb el centre de Barcelona, de forma que l'aeròdrom gironí es convertiria d'aquesta forma "de facto" en la quarta pista del Prat, segons el ministre.

El projecte inclou igualment construir una terminal satèl·lit de la T1 de l'Aeroport de Barcelona focalitzada en vols intercontinentals, així com ampliar la terminal de passatgers i la plataforma per estacionar avions a l'aeroport de Girona. Foment calcula que, amb aquestes inversions, l'aeroport del Prat pot arribar als 70 milions de passatgers anuals, pels 47 del 2017 –rècord històric–, i per sobre de la seva capacitat màxima actual de 55 milions. 

"Sota aquest pla director subjau un principi molt important, i és que a partir d'ara cal entendre els dos aeroports com un únic sistema aeroportuari", ha declarat De la Serna en la presentació del projecte. El ministre ha afirmat que la capacitat de creixement del Prat és limitada, i que per això cal aprofitar les "sinergies" amb l'aeroport de Girona, "de forma que sigui absolutament viable que determinades companyies puguin operar a Girona com si es tractés d'una nova pista de l'Aeroport de Barcelona-el Prat".

El pla director està dividit en dues fases. En la primera, del 2017 al 2021 es preveu invertir ampliar l'espai per a passatgers de la T1 del Prat i connectar per tren les dues terminals entre elles i amb la xarxa de rodalies. En la segona, del 2022 al 2026, es preveu la nova terminal satèl·lit de la T1, amb 17 noves passarel·les per a avions. En el cas de Girona, la major part de les inversions es preveuen per a la segona fase. Es preveu que la nova estació d'AVE deixi l'aeroport de Girona a 40 minuts del centre de Barcelona. 

A la presentació del projecte hi han assistit, a més de De la Serna, la ministra de Sanitat –i única ministra catalana– Dolors Montserrat; el delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo; el secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez Pomar; el president d'Aena, Jaime García Legaz, i, per part de la Generalitat, el secretari d'Infraestructures, Ricard Font. Aquesta ha estat la màxima representació de l'administració catalana, des del moment que el Govern està cessat i l'autogovern està intervingut per l'aplicació del 155. En aquest sentit, De la Serna ha procurat transmetre una sensació de bona gestió, quan ha dit que el Govern central "està actuant a Catalunya a un ritme aclaparador, impulsant inversions estratègiques que milloren la qualitat de vida dels catalans, afavoreixen la competitivitat del sector empresarial i aporten estabilitat per a les inversions".

També han assistit a l'acte representants empresarials com el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls; el de la Cambra de Girona, Domènec Espadalé; el president de Pimec, Josep González, i el president d'Abertis, Salvador Alemany, entre d'altres.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?