Público
Público

CAUSA CONTRA L'INDEPENDENTISME Mireia Boya: "La justícia polititzada és el seu tendó d'Aquil·les, i l'aprofitarem"

L'exdiputada de la CUP insisteix que no renunciarà "ni a una coma" del seu programa davant del jutge Llarena. "Si entro a la presó, només en sortiré amb la República", afegeix

L'exdiputada de la CUP Mireia Boya [al centre], acompanyada del diputat de la formació Vidal Aragonès, del seu advocat, Carles López, i de la també diputada cupaire Natàlia Sànchez, aquest dilluns a Lleida. Mònica Mombiela.

"Si des de Madrid volen un judici polític, el farem, i si cal arribarem a instàncies internacionals". Així s'ha expressat aquest dilluns l'exdiputada de la CUP Mireia Boya, que declararà aquest dimecres a les 11h. davant del Tribunal Suprem, com a imputada, després que el jutge del Pablo Llarena l'hagi inclòs en el llistat de noms que amplia la causa que instrueix contra el Govern cessat, els Jordis i altres polítics independentistes. "Ells creuen que són forts judicialment, amb més de 900 persones encausades, i nosaltres creiem que la justícia polititzada és, de fet, el tendó d'Aquil·les de la democràcia de l'Estat espanyol, i ho aprofitarem, sense por i anant de cara", ha afegit la dirigent cupaire.

Boya ha detallat, en roda de Premsa a Lleida, que declararà "de cara" i defensant les seves idees. "Ha quedat demostrat que renunciar a les idees no serveix de res, i tinc assumits els riscos", ha dit l'exdiputada de la CUP. "Sé que si es dóna el pitjor dels escenaris sabreu respondre tots plegats políticament", ha afegit. La dirigent independentista ha indicat que defensarà el programa electoral del seu partit i els resultats del referèndum de l'1-O, i ha demanat a les forces independentistes que "estigueu a l'alçada de les circumstàncies en el cas que entri a la presó de manera provisional". Boya també ha expressat les poques ganes que té d'anar a Madrid a declarar: "per mi no és agradable, perdré unes hores allà i sé que molts patiu perquè no voleu més presos polítics".

La dirigent cupaire ha avançat que respondrà 'no' si li demanen d'acatar la Constitució Espanyola. "Em vaig presentar [a les eleccions] amb un programa electoral que és públic, que va tenir molts vots, i el meu compromís és amb la gent que va votar aquest programa i que era molt clar. Volíem construir una república, en positiu, sempre", ha afirmat. La política aranesa assegura que davant Llarena no renunciarà "ni a una coma" del programa electoral de la CUP ni al referèndum de l'1-O.

Boya i la també exdiputad de la CUP Anna Gabriel són les primeres que tenen cita al Tribunal Suprem per declarar en la nova ronda d'encausaments de la causa general contra l'independentisme. Serà dimecres, dia 14. Mireia Boya anirà voluntàriament a Madrid. En canvi, la decisió d'Anna Gabriel encara no ha transcendit, però tot apunta que anirà a declarar el dia 21 de febrer, després d'haver obtingut un ajornament perquè el seu advocat ja tenia un judici programat pel dia 14. En tot cas, ho farà públic en una roda de premsa abans de la compareixença als jutjats.

Sis encausats més per impulsar el full de ruta

El 19 de febrer hauràn de presentar-se també al Suprem la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, i la secretària General d'ERC, Marta Rovira. El dia 20 serà el torn de l'expresident de la Generalitat i del PDeCAT, Artur Mas, i de l'expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras.

Tots ells estan investigats en la causa oberta per rebel·lió, sedició i malversació des del passat 22 de desembre –quan el jutge Llarena va ampliar la investigació–, i en què també hi ha encausats els membres del Govern cessat, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i diputats de JxCat, Jordi Sànchez.

Segons la Guàrdia Civil, tots ells van ser "copartíceps de dissenyar l'estratègia que havia de conduir a la independència; van dissenyar, orientar, dirigir i controlar la implementació dels seus plans per a la creació d'un estat sobirà, i hi van mobilitzar els recursos humans i materials necessaris". Per Boya, aquest atestat de la Guàrdia Civil "és parcial i interessat i amb una total absència de garanties processals".


¿Te ha resultado interesante esta noticia?