Público
Público

Boya, en llibertat sense mesures cautelars

Ni la Fiscalia ni l'acusació popular de VOX han demanat presó ni cap mesura cautelar contra l'exdiputada de la CUP, que havia avançat que faria una defensa "de cara" i sense renunciar a cap de les seves idees

L'exdiputada de la CUP Mireia Boya, al centre, al costat del diputat cupaire Vidal Aragonès i la també exparlamentària de la formació Gabriela Serra, a la seva arribada al Suprem. EFE / Víctor Lerena

públic

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha deixat en llibertat i sense cap mesura cautelar l'ediputada de la CUP Mireia Boya, que ha declarat aquest dimecres a Madrid com a investigada per un suposat delicte de rebel·lió, en la segona ronda d'interrogatoris a dirigents dels procés independentista. Llarena ha pres aquesta decisió després que ni la Fiscalia ni l'acusació popular -que exerceix el partit VOX- hagin demanat presó ni cap mesura cautelar contra la política cupaire.

En la seva declaració, Boya ha afirmat que la declaració d'independència del 27 d'octubre no va ser "cosmètica", sinó que buscava una efectivitat real per complir el "mandat" del referèndum de l'1-O, segons ha explicat la pròpia Boya a la sortida de la seu del Suprem. Boya ha defensat el procés "democràtic" del sobiranisme i la legitimitat tant del referèndum com de la proclamació de la república, i ha afegit que aquesta es va veure truncada per un "cop d'Estat en forma d'article 155", així com per la "imposició d'unes altres eleccions, que hem tornat a guanyar".

La dirigent cupaire ha explicat també que no formava part del suposat comité estratègic de l'independentisme -tal i com indicava el document 'Enfocats', que el jutge ha emprat com a base per a la nova tanda d'imputacions-, i que es va assabentar de la seva existència pels mitjans. 

Boya, per tant, s'ha apartat de la línia de defensa d'altres imputats pel procés independentista, que havien rebaixat l'abast de la declaració de la república, com ja havia avançat ella mateixa el dia anterior, quan va dir que aniria "de cara" en la seva defensa i que no renunciaria a les seves idees.  

Aquesta defensa 'dura' i política no ha impedit que Boya quedi en llibertat, de la mateixa forma que relativitzar l'abast del 27-O no va evitar que el Suprem o l'Audiència Nacional dictessin presó preventiva per a d'altres imputats en la causa contra l'independentisme, per la qual encara hi ha quatre empresonats: el vicepresident cessat Oriol Junqueras, el conseller cessat Joaquim Forn, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez.  

La mateixa Boya s'hi ha referit, quan ha declarat a la sortida del Suprem que no està satisfeta, perquè "encara hi ha quatre presos polítics", que estan "segrestats per l'Estat espanyol", segons ha afirmat

"Això és un judici polític, i hem d'actuar com a tal", 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?