Público
Público

Les vendes de les pimes industrials catalanes, immunes al procés sobiranista

"Les companyies han assimilat que la situació d'estabilitat institucional absoluta trigarà a arribar", interpreten des de la patronal Pimec

Treballador en una pime industrial catalana. PIMEC

Les vendes de les petites i mitjanes empreses (pimes) industrials catalanes no s'han vist afectades pel procés sobiranista. Tant les operacions registrades fins ara, com les perspectives d'inversió i d'exportacions per aquest any són positives. Aquesta percepció s'extreu de l'Observatori de Pimec, presentat recentment, i ho constaten el president de la patronal, Josep González, i el director de l'Observatori Pimec, Modest Guinjoan. L'informe recull l'evolució de les pimes durant l'any passat i les perspectives per al 2018.

A l'estudi, les principals variables econòmiques, com les vendes, les exportacions, la inversió i l'ocupació mantenen registres positius. "El procés ha tingut poca afectació sobre el conjunt de les pimes industrials catalanes, i fins i tot les perspectives d'inversió són bones", comenta  Guinjoan, en conversa amb Públic. El dirigent de Pimec, de fet, afegeix que "les previsions d'exportacions pel 2018 són similars a les de l'any passat".

En l'enquesta d'enguany, Pimec ha incorporat per primera vegada preguntes sobre el procés sobiranista. La primera d'elles constata que un 75% de les pimes industrials catalanes no ha vist afectades les seves vendes pel context polític. De fet, Guinjoan assenyala que "els resultats econòmics globals de 2017 són bons, però els d'aquest any encara s'esperen millors". En la mateixa línia, el president de la patronal, Josep González, destaca "la solidesa i potència del sector industrial català", de forma que la situació política no ha impactat en el dia a dia de la pime.

Les petites i mitjanes empreses industrials catalanes destinen gairebé la meitat de les seves vendes al mercat interior. Només un 10% admet que s'ha reduït el seu ritme d'activitat per l'ambient polític, encara que la xifra no supera el 3%. L'afectació negativa és més gran com més petita és l'empresa.

Acostumades a la inestabilitat institucional

Un altre de les preguntes de l'enquesta interroga sobre l'impacte del procés sobiranista sobre les decisions d'inversió de les pimes. "Aquesta variable tampoc ha tingut gaire incidència", assegura Guinjoan. En el 88% dels casos, el component polític no ha condicionat els projectes d'inversió.

Malgrat la inestabilitat política, amb més de dos mesos amb la Generalitat de Catalunya intervinguda com a conseqüència de l'aplicació de l'article 155, les pimes industrials catalanes s'estan mostrant immunes a aquestes dificultats. Guinjoan apunta que "el fet que no hi hagi un govern a Catalunya ni s'ha notat, ja que sembla que les empreses s'han acostumat que la situació desitjable d'estabilitat institucional trigarà a arribar".

El president de Pimec, Josep González, i el director de l'Observatori Pimec, Modest Guinjoan. Andrea Zamorano.

El president de Pimec, Josep González, i el director de l'Observatori Pimec, Modest Guinjoan. Andrea Zamorano.

Encara que les empreses han sabut afrontar aquest escenari incert, la junta directiva de la patronal reclama que "es constitueixi un Govern a Catalunya, com més aviat millor, que ofereixi la màxima estabilitat i que torni a governar". D'aquesta forma, Pimec creu que es podran impulsar les mesures pendents per redreçar l'economia. L'exigència a la classe política perquè torni a la normalitat institucional d'una manera ràpida "recuperaria el ritme econòmic en els sectors que s'han vist una mica afectats".

Una vegada es formi el nou Govern de la Generalitat de Catalunya, Pimec vol que aquest demostri "sensibilitat empresarial", que "inspiri tranquil·litat i garanteixi una certa seguretat econòmica i jurídica pel teixit productiu". Entre les prioritats que planteja al nou Executiu, la patronal vol una reducció d'impostos, com l'Impost de Béns Immobles (IBI) o l'impost de Societats. A més, reclama "una solució al problema de les pensions que no impliqui només un augment de les cotitzacions a la Seguretat Social".

Bones previsions per al 2018

Paral·lelament a l'enquesta de Pimec, un informe recent del BBVA Research preveu que el Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya creixi un 2,1% durant l'any 2018. L'estudi de l'entitat financera conclou que "les dades poden ser millors si la situació política tendeix a l'estabilització". Així, recorda que l'afiliació a la Seguretat Social i les exportacions presenten unes xifres positives. Si es compleixen les perspectives del BBVA, l'economia catalana acumularà sis anys consecutius d'expansió, fet que podria reduir la taxa d'atur per sota del 10%.

Malgrat la incertesa econòmica a Catalunya en el darrer trimestre de 2017, el BBVA considera que les perspectives per al 2018 segueixen sent favorables. "La correcció al PIB podria estar acotada en el temps", afirma l'estudi. Alguns sectors productius, com l'industrial, el manufacturer o el constructor ja van créixer durant el segon semestre de l'any passat amb augment per sobre de l'1%.

En relació a l'impacte sobre el turisme, l'economista en cap per a Espanya i Portugal del BBVA, Miguel Cardoso, comenta que els atemptats a Barcelona i Cambrils de l'agost de 2017 hi han impactat, de forma que "les pernoctacions de turistes es redueixen fins al 2% durant aquest any". Tot i això, ha limitat, tant en intensitat, com temporalment, la seva afectació. "Potser a mitjà termini, els efectes poden ser incerts", remarca Cardoso.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?