Público
Público

FULL DE RUTA SOBIRANISTA L'ANC lamenta que encara no s'hagi format govern i anuncia noves mobilitzacions per la República 

L'Assemblea Nacional Catalana s'afirma si mateixa com a pal de paller de la construcció de la república, en un moment que reconeix "difícil", i es prepara per "un nou cicle" d'intervenció en la vida política

Votació en l'assemblea general de l'ANC / MD

"Si presistim, guanyarem”. Carles Puigdemont ha conclòs així la seva intervenció a l'Assemblea General de l'ANC, a través d’una intervenció enregistrada en video. Manifestava així la seva sintonia amb el lema amb el qual es celebrava la reunió multitudinària de socis: #UnitsPersistim.

"Intentarem estar a l'alçada de la dignitat de tots vosaltres i del poble de Catalunya", els ha dit Puigdemont, presentat com a President legítim de la Generalitat, que ha reconegut explícitament la necessitat de no defraudar les expectatives dipositades en els partits independentistes. "La dignitat que mereix ser servida per intentar mantenir el llegat de l'1 d'octubre", de la proclamació que van fer al Parlement el 27 d'octubre i de la "revalidació" que van aconseguir en les eleccions del passat 21 de desembre.

I en aquest context, Puigdemont també ha reconegut que es planteja treballar des de Brussel·les. "És per això que estic aquí". "Em pertoca defensar aquest espai de llibertat", ha dit.

Era un missatge adreçat a una organització que en la seva assemblea general ordinària d'aquest any realitzava de alguna manera un acte de reafirmació de la pròpia existència com a entitat de referència dels sectors de la societat civil catalana que defensen la independència.

El fet de reunir aquest diumenge, al pavelló esportiu de la Mar Bella de Barcelona, a la vora de 3.000 dels 50.000 socis de l’Assemblea Nacional Catalana ha dissipat dubtes entre qui temia els efectes desmobilitzadors de la supressió de l’autogovern català i de les disputes entre partits independentistes després de les eleccions del 21D, però els seus dirigents no amagaven que “la conjuntura és complexa” i que tenen per endavant una tasca llarga i complicada.

Agustí Alcoberro, vicepresident de l'organització, ha reconegut que ara inicien un nou cicle en un moment difícil. Ell mateix ha assenyalat que si “l’anterior cicle” va fer possible que “una majoria parlamentària proclamés la República”, ara pretenen fer realitat aquesta República, però el que es plantegen en aquest moment, en primer lloc, és “la restauració de la legalitat prèvia a l’aplicació de l’article 155”. Correspon a les forces polítiques de l’actual majoria parlamentària arribar a un “consens” per poder restaurar d’alguna manera “el govern previ a l’aplicació del 155”, ha explicat Alcoberro. “El moment és difícil”, a més, perquè els caps de llista de les dues forces principals de la majoria es troben a presó o a l’exili i que això condiciona l’activitat dels actors polítics.

Alcoberro, com altres dirigents de l'ANC, han volgut destacar el paper capdavanter d'aquesta entitat des que es va crear fa sis anys en les mobilitzacions en favor del reconeixement de Catalunya com a subjecte polític sobirà, però al mateix temps han reconegut la necessitat de fer autocrítica per no haver previst que la Unió Europea donaria suport a l'Estat espanyol, malgrat considerar-lo "corrupte i decadent".

I en el mateix to, a mig camí entre la reivindicació del que s'ha fet i l'autocrítica, el vicepresident de l'ANC ha repassat els esdeveniments polítics dels darrers mesos. "La idea del referèndum va ser impulsada bàsicament per l'ANC", ha dit. "I com que no era possible negociar amb l'Estat espanyol, vam decidir fer-lo per la via unilateral", ha explicat. El Parlament va aprovar aleshores, segons ell, "una legislació republicana, per poder votar" en el referèndum. "El vàrem fer i el vàrem guanyar. Va ser una victòria en unes condicions extremadament dures", ha recordat, per reconèixer a continuació la pròpia ingenuitat: l'1 d'octubre van descobrir la disposició de l'Estat a utilitzar la força. "La resposta va ser, és i serà terrible", "els processos judicials no han fet res més que començar", ha pronosticat, recordant que hi ha més de 1.100 persones encausades. 

Cal “acceptar les conseqüències de la lluita”, havia afirmat poc abans el coordinador de la comissió que ha redactat la proposta de full de ruta pels propers dotze mesos de l’Assemblea, Jordi Pairó, que de la mateixa manera que Alcoberro, sense deixar de valorar la importància que concedeixen a les mobilitzacions constants contra la repressió, ha relativitzat la capacitat de fer por de l'Estat amb l'empresonament dels independentistes. "Ni un pas enrera!" cridaven els assistents mentre ell assegurava que la ciutadania sempre ha estat al peu del canó.

Però tant Alcoberro com Pairó han volgut deixar clar que a més de la solidaritat amb els presos i represaliats el que els preocupa és la recuperació del control sobre l'Administració catalana i el "desplegament per la Republica".

"Portem dos mesos de negociacions per la formació de govern. És lamentable", ha dit Pairó aixecant entre els assistents a l'assemblea el crit en favor de la "unitat" de les forces independentistes.

Amb aquesta doble reivindicació, recuperació del govern legítim i desplegament de la República, han anunciat la convocatòria d'una manifestació, que desitgen multitudinària, pel proper 11 de març, en les immediacions del Parlament de Catalunya.

Els reunits han aprovat gairebé per unanimitat els comptes de l'entitat, i han constatat amb satisfacció que a la “caixa de solidaritat” creada per l’ANC i Òmnium Cultural han aconseguit recaptar 5,8 milions d’euros, durant l’any 2017, amb els quals han pogut abonar 3,8 milions exigits pels tribunals en concepte de fiança a les persones encausades.

I també han aprovat per àmplia majoria el full de ruta de l’entitat pels propers mesos que havia elaborat la comissió d’incidència política de l’ANC. Prèviament havien tombat les dues esmenes a la totalitat que s’havien presentat i havien esmenat el text inicial amb la votació de 116 esmenes presentades per les organitzacions territorials, entre les quals n'hi havia diverses propostes per garantir la independència de l'ANC en relació als partits polítics i per impedir que la entitat sobiranista s'utilitzi com a plataforma de llançament al món de la representació parlamentària.

Els socis de l'ANC han aprovat la convocatòria d'eleccions internes pel proper 17 de març, per tal de renovar la seva direcció. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?