Público
Público

Els Mossos d'Esquadra tallen carrers per mantenir a distància les protestes contra el rei

Grups defensors de la unitat d'Espanya i de la institució monàrquica, entre ells alguns ultradretans, fan acte de presència en les proximitats del Palau de la Música i provoquen alguns incidents i empentes en enfrontar-se a manifestants independendistes

Cordó policial al voltant del Palau de la Música per barrar el pas als manifestants que protesten contra la presència del rei / EFE

AGÈNCIES I PÚBLIC

Els Mossos d'Esquadra han tallat aquest diumenge els dos sentits de la Via Laietana de Barcelona i han acordonat el perímetre del Palau de la Música davant les protestes convocades pels Comitès de Defensa de la República (CDR) a la plaça Urquinaona i a l'avinguda de la Catedral per manifestar rebuig contra la presència del rei Felip VI al sopar de recepció al Mobile World Congress (MWC), al Palau de la Música.

Grups de manifestants s'han situat davant el fort cordó policial que els Mossos i la Policia Nacional han establert tant a Urquinaona com als carrers d'accés a la Via Laietana.

El rei assisteix acompanyat de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria.

En el moment de l'arribada del monarca, en les immediacions del Palau, a la Via Laieatana, s'ha pogut escoltar l'himne de la República, el de Riego, a través d'un potent equip de megafonia.

Representants d'institucions catalanes, com el president del Parlament, Roger Torrent, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, o de departaments de la Generalitat de Catalunya, com el secretari de Telecomunicacions del govern, Jordi Puigneró, també han expressat d'una o altra manera el seu rebuig a la presència del rei. En la recepció al monarca, l'unic representant de la institució catalana era l'actual cap dels Mossos d'Esquadra.

Els manifestants han cridat a favor de la independència de Catalunya i dels presos sobiranistes, com a 'Llibertat presos polítics' i 'Som República', porten senyeres i llaços grocs, i manifesten el seu rebuig a la presència del rei pel seu suport a la repressió contra participants i organitzadors del referèndum d'autodeterminació del passat 1 d'octubre.

El bloqueig dels accessos es realitza des de plaça de Urquinaona amb Via Laietana i els carrers que parteixen d'aquesta cap al Palau de la Música, situat al barri de la Rivera de Barcelona.

El cordó policiañ impedeix el pas dels manifestants / EFE

El cordó policiañ impedeix el pas dels manifestants / EFE

En el desallotjament d'alguns manifestants que havien arribat una estona abans,  s'han produït alguns forcejaments, empentes i caigudes al terra.

El Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) ha informat que ha atès a cinc persones a la zona de Via Laietana, tallada encara al tràfic, però que aquests ferits són tots lleus.

Algun d'aquestes persones han resultat ferides en caure quan els els Mossos han realitzat càrregues per recomposar posteriorment les tanques que barraven el pas al carrer Comtal.

Els manifestants han mantingut les concentracions en el perímetre tancat pels Mossos, bàsicament al barri de la Rivera, quan Felip VI ja es trobava a l'interior del Palau.

La regidora de la CUP a l'ajuntament de Barcelona, María José Lecha, s'ha queixat en el seu compte de Twitter que els Mossos han apartat al grup en el qual estava "a cop de porra" per amagar-los del Rei, segons ha indicat.

A la plaça Urquinaona també s'han concentrat centenars de persones, convocades pels Comitès de Defensa de la República (CDR), per expressar el seu rebuig a la visita del rei amb xiulets, cassoles, claus i altres tipus d'objectes sonors.

A la part baixa de la Via Laietana, els Mossos també han tancat els accessos cap al Palau de la Música, per barrar el pas als convocats en una protesta similar en l'avinguda de la Catedral.

Intervenció policial en les immediacions del Palau de la Música / EFE Enric Fontcuberta

Intervenció policial en les immediacions del Palau de la Música / EFE Enric Fontcuberta

En les immmediacions del Palau de la Música s'han produit alguns incidents amb grups de defensors de la unitat d'Espanya. Les escenes de més tensió s'han registrat al costat del carrer Comtal, on han aparegut manifestants que portaven banderes espanyoles i cridaven "Puigdemont a la prisión", la qual cosa ha provocat empentes amb els contraris a la visita del monarca, la caiguda d'algunes valles del perímetre de contenció i alguns cops de porra contra manifestants.

Els Mossos d'Esquadra han intervingut ràpidament per mantenir el perímetre i ajudar a la sortida de la zona de nens i persones grans.

Colau defensa la llibertat d'expressió; el rei, la cooperació institucional 

L'alcaldessa s'ha abstingut de rebre el monarca a l'entrada del Palau, pero sí ha pronunciat un discurs en anglès en què ha afirmat que aquest any "no ha estat fàcil" ni per a Barcelona, ni per a Catalunya, Espanya, Europa i el món, ha assegurat, i s'ha mostrat disposada a fedr el possible per a que la capital catalana treballi per contribuir a reduir les desigualtats i combatre el canvi climàtic, entre altres objectius.

Barcelona, ha dit Ada Colau, és una ciutat de pau i de solidaritat. "Estem totalment compromesos amb la llibertat d'expressió i els drets humans", explicat Colau davant els 200 assistents al sopar de benvinguda del Mobile World Congress.

Felip de Borbó ha parlat també en anglès, però també una mica en català i en castellà, i a banda de les referències al canvi tecnològic i a la importància del congrés, ha assenyalat la "cooperació institucional" com a "clau de l'exit" del MWC.

El monarca ha cridat a mantenir una "ferma" cooperació entre el govern central, la Generalitat i l'ajuntament de Barcelona "amb objectius clars i en benefici de tots".

D'acord amb el protocol, Colau s'ha assegut a la taula presidencial al costat del president del Parlament català, Roger Torrent, que tampoc ha assistit a l'acte de benvinguda al rei, i al costat del conseller delegat de Vodafone, Vittorio Colao.

Taula presidencial del sopar de recepció del Mobile World Congress (MWC). El president del Parlament, Roger Torrent, al costat de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Al davant, Felip VI i el delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, entre altres / EF

Taula presidencial del sopar de recepció del Mobile World Congress (MWC). El president del Parlament, Roger Torrent, al costat de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Al davant, Felip VI i el delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, entre altres / EFE Quique Garcia

Davant de l'alcaldessa i de Torrent es trobaven un representant del GSMA, l'associació que organitza el Mobile, i el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo.

Poca estona després de l'inici del sopar, a les 21 h. en punt, s'ha pogut escoltar a diferents poblacions de Catalunya, a tots els barris de la capital, i especialment en les immediacions del Palau, una sonora cassolada i claxonada, tal com havia estat convocada per Òmnium Cultural, l'ANC i els CDR, per expressar el rebuig ciutadà a la presència del monarca.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?