Público
Público

L'agenda del 8M: vaga, manifestacions i oferta cultural amb perspectiva de gènere

El dia de la dona treballadora d'enguany quedarà protagonitzat per la convocatòria de vaga laboral, de cures, estudiantil, de consum i associativa. Els sindicats majoritaris només convoquen una aturada de dues hores i concentracions als ajuntaments.La manifestació unitària reunirà tots els col·lectius a les 18.30 a Barcelona, a Diagonal amb Passeig de Gràcia.

Manifestació del 8 de març de 2017 a Barcelona

El dia de la dona treballadora està a tocar i les agendes treuen fum de tants actes, xerrades i assemblees feministes. Com cada any, els feminismes prendran els carrers per fer visible la discriminació que pateixen les dones en l'àmbit del treball: la bretxa salarial, el sostres de vidre, l'assetjament laboral, la invisibilització del treball reproductiu... la llista és llarga.

El 8 de març és un homenatge a la memòria de les dones obreres novaiorqueses de la fàbrica Triangle Shirtwaist que van ser tancades i cremades vives pel seu cap un 25 de març de 1911 per demanar millores en les condicions laborals. Com elles, moltes altres s'han organitzat al llarg de la història per fer valdre els drets de les dones treballadores, també a casa nostra. Fem un repàs a les mobilitzacions i els actes que marcaran el dia de la dona treballadora d'aquest 2018.

La vaga feminista

L'aturada laboral és el que travessa aquest 8 de març amb més força. Convocada a més de 40 països per segon any consecutiu, a Catalunya, la mobilització s'està gestionant des de la coordinadora Vaga Feminista, que engloba assemblees de barri, de poble i altres organitzacions de base que s'hi han adherit. L'objectiu va més enllà de l'aturada laboral clàssica en els centres de treball; aquesta mobilització també busca que les dones deixin de treballar en les cures dels més grans, dels més petits, de casa, de l'espai... L'objectiu és fer valer aquesta feina –no remunerada i infravalorada– com el que és: treball.

El proper dijous, el treball productiu i el reproductiu, el consum i les estudiants s'aturen. Abans que això passi, cal preparar les pancartes, pensar les mobilitzacions de cada barri i poble, escriure els manifestos... per assabentar-se del que passarà als carrers, es pot consultar l'agenda de la Vaga Feminista o consultar les dones del teixit associatiu.

Els plats forts de la setmana arriben el set de març i, per descomptat, el mateix vuit. Com ja és tradicional, la nit anterior al dia de la dona treballadora diverses manifestacions no mixtes –és a dir, només de dones– recorreran els carrers del territori. A Barcelona, la marxa començarà a la plaça Joanic de Gràcia, a les 20.00h del vespre sota el lema "La nit és nostra".

La primera hora del matí del dijous probablement sigui tan complicada com la de qualsevol vaga laboral. Els cartells de vaga van plens de concentracions per fer piquets, com els que es faran amb bicicletes a les quatre capitals catalanes, per exemple. Hi haurà activitat assegurada durant tot el matí amb tallers de tot tipus, com el de bosses de tela a la Facultat de Farmàcia de la UB, vermuts feministes  com el que organitzen les dones de l'Esquerra de l'Eixample i dinars populars a les places d'arreu.

Però no tothom ha convocat durant tot el dia. Els sindicats majoritaris, Comissions Obreres i UGT, han decidit fer una aturada de dues hores per torns i concentrar-se davant els ajuntaments a les dotze del migdia quan, a banda de reivindicar les propostes genèriques sobre drets laborals i igualtat, també demanaran el reconeixement del conveni 187 de l'Organització Internacional del Treball pels drets dels treballadors i treballadores domèstiques, que el govern espanyol encara no ha signat.

El punt de trobada de tots els feminismes és el de les mobilitzacions unitàries de la tarda. La manifestació de Barcelona està convocada a les 18.30h i recorrerà la Diagonal des del Passeig de Gràcia.

Cultura amb perspectiva de gènere

Sí, també hi ha vida més enllà de les manifestacions. Per a qui el 8 de març tingui ganes de visitar museus gratis i veure obres amb perspectiva de gènere, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) farà una jornada de portes obertes aquest dijous només per a dones.

La Filmoteca de Catalunya també organitza el seu propi cicle per homenatjar amb cinema de qualitat les invisibles d'aquest gènere, les dones. La protagonista és l'estrella Ida Lupino que, a mesura que va envellir i la deixaven sense papers, va decidir estrenar-se com a realitzadora. Molt abans del #MeToo i els discursos als Òscars, aquesta pionera del cinema feminista va parlar d'històries d'heroïnes marginades amb una clara denúncia social, quan al cinema no hi havia ni una sola dona fora de la pantalla.

Pel que fa a la música, el Palau Robert acull l'itinerari gràfic i sonor "D'ONES: (R)evolució de les dones a la música"; una radiografia històrica del paper que han tingut les músiques en el panorama català. L'exposició dignifica les històries dels talents femenins als Països Catalans des del segle XX que, com sempre, ho han tingut molt més difícil per pujar dalt un escenari.

Institucions pel 8M

Entre tanta negociació, l'activitat institucional també respira un moment per parar atenció a la diada de la dona treballadora. En motiu del centenari de Maria Aurèlia Campany –feminista, pedagoga i escriptora catalana–, l'Ajuntament de Barcelona lliurarà un premi amb el seu nom a projectes que contribueixin a fer front a la discriminació en l'àmbit de la moda, l'estètica i la bellesa. La cerimònia se celebrarà el proper dimecres a les 17.30h al Saló de Cent.

La Generalitat també farà el seu acte amb la presentació de la campanya "Veus que no veus" per l'equilibri de la representació de les dones als mitjans. L'acte institucional, que se celebrarà dimecres 7 a les 18.00h, comptarà amb la presència del periodista Xavier Graset; l'escriptora Natza Farré, la subdirectora d'ElDiario.es, Neus Tomàs; la directora de l'Observatori per a la Igualtat de la UAB, Joana Gallego, i l'editora de Media.cat, Elisenda Rovira.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?