Público
Público

Quan la integració arriba a través del periodisme

'Èxit21' és el primer mitjà en tot el món escrit i gestionat per persones amb discapacitat intel·lectual. Gestionat per la Federació Catalana de Síndrome de Down, ofereix des del 2011 un espai perquè s'expressi una part de la societat a la qual pràcticament ningú dóna veu

Redacció del digital 'Èxit21', escrit i gestionat per persones amb discapacitat intel·lectual. PolPareja.

Francisco Marín té l'aspecte d'un periodista clàssic. Dels d'abans. Empolainat amb americana, corbata i jersei amb coll de pic, esgota les últimes pàgines de l'Sport abans que comenci la reunió editorial al diari digital Èxit21. "Jo sóc el cap d'esports", li confia en veu baixa al convidat. "Però també em pots dir Varón Dandy".

La Beatriz Ruiz ha preparat tres poesies. En Jordi Riu –conegut a la redacció com a Jordipedia pels seus coneixements– porta un article sobre les obres a la plaça de les Glòries. La proposta de la Jordina Amorós és un text sobre el dia de la dona. Andy Trias ha escrit un sentit homenatge al científic Jorge Wagensberg, i Francisco Marín –Varón Dandy–, una minuciosa crònica esportiva sobre el darrer Màlaga-Barça. La Cristina Morales, mentrestant, apunta atentament tots els temes que han portat els redactors.

Com cada dilluns, una desena de periodistes es reuneixen a l'Eixample de Barcelona per preparar els continguts que publicaran a Èxit21, el primer diari escrit i gestionat per persones amb discapacitat intel·lectual. La trobada se celebra a la seu de la Fundació Catalana de Síndrome de Down (FCSD), l'entitat que va engegar el projecte el 2011 amb l'objectiu de donar la veu a un col·lectiu que lluita diàriament perquè la societat no li giri l'esquena.

L'objectiu no és jugar a fer veure que treballen en un mitjà, sinó ser-ne un. A Èxit21 s'hi poden trobar entrevistes a polítics de la talla de Carles Puigdemont, periodistes com Mònica Terribas i actrius com Emma Vilarasau. Dos periodistes professionals –Francesc Ponsa i Joana Castro– els ajuden amb els textos, els donen consells a l'hora descriure i vetllen per una publicació que a la vegada exerceix de canal oficial de comunicació de la FCSD. "Ells no estan acostumats que se'ls escolti", explica Katy Trias, directora de la fundació i impulsora del projecte. "La millor manera d'integrar-los a la societat era donar-los-hi la paraula".

El projecte va néixer quan Trias va decidir buscar una sortida a les cròniques esportives que cada dilluns li portava Francisco Marín des de fa gairebé 20 anys. En aquell moment no hi havia cap projecte similar i la idea va ser pionera en l'àmbit mundial. Tot i això, Èxit21 no té cap subvenció i es manté amb els fons de la FCSD. A Trias li agradaria poder pagar un sou als redactors per incidir encara més en el perfil professional del projecte, però de moment no tenen la capacitat de pagar cap nòmina.

Els articles dels redactors es projecten a la paret de la sala de reunions i es llegeixen en veu alta. La resta fa les seves observacions i, entre tot l'equip, decideixen si el text es pot publicar o si s'ha de treballar durant la setmana. Les correccions es fan amb molt respecte i entre uns i altres s'ensenyen el significat d'algunes paraules o es donen idees per millorar l'article. "Hem de dir el mateix, però de manera menys enrevessada", li diu el Francesc Ponsa a l'Albert Diaz, que ha preparat un text sobre el dia del pare.

Per què només podem opinar de la nostra discapacitat?

La directora i els treballadors de la fundació destaquen l'efecte que ha tingut en aquestes persones la participació a Èxit21. "Se senten reconeguts, que la seva opinió compta", sosté Trias, que detalla el canvi d'actitud i d'humor que han experimentat diversos membres en integrar-se a l'equip. Als redactors també se'ls veu molt contents amb el projecte i fan èmfasi en la oportunitat de conèixer gent important que els ha brindat el periodisme.

"La millor manera de fer-nos conèixer a la societat és fent nosaltres mateixos les preguntes", comenta Andy Trias, el redactor que va entrevistar Puigdemont. La resta de membres coincideixen que els mitjans de comunicació acostumen a menystenir-los i critiquen el llenguatge que es fa servir per parlar d'ells. Per això, entre tots han elaborat un llibre d'estil sobre com els agradaria que els mitjans parlessin d'ells. L'altre objectiu és intentar que se'ls doni veu més enllà del 21 de març, el dia mundial de la Síndrome de Down. "Per què només podem opinar sobre la nostra discapacitat?", es pregunta Jordi Riu. "Ens agradaria que ens convidessin a tertúlies per poder dir la nostra sobretot el que passa a Catalunya".

Les turbulències a la política catalana dels darrers mesos també han estat presents a la redacció, però des de la direcció s'intenta que Èxit21 mantingui els valors apolítics i irreligiosos de la Fundació Catalana de la Síndrome de Down. "Si fos per ells, ho tindríem ple d'articles de política!", assegura el Francesc Ponsa, que exerceix de redactor en cap. Com a la resta de la societat, el procés sobiranista també ha generat intensos debats en aquestes reunions que se celebren cada dilluns.

Al voltant de les 18 h, la reunió es dóna per acabada. Ja s'han separat els temes que es poden publicar dels que s'han de seguir treballant. Els redactors recullen i xerren entre ells. A la reunió hi ha hagut de tot: llàgrimes per un article, riallades per algunes correccions i sobretot, un grup de gent amb moltes ganes de dir la seva. En un exercici de síntesi digne del millor periodisme, Jordi Riu resumeix en acabar com se senten els periodistes d'Èxit21: "Volem demostrar a la gent que som molt més que tendresa i efecte".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?